Cum a fost posibil ca Arena Naţională să funcţioneze mai bine de patru ani fără autorizaţia finală de la ISU
0De mai bine de patru ani, de când Arena Naţională a fost inaugurată cu surle şi trâmbiţe, reprezentanţii Primăriei Capitalei nu au reuşit să obţină autorizaţia finală de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă necesară celui mai mare şi celui mai modern stadion al României. De vină, spune Primăria Generală, ar fi acoperişul stadionului.
În anul 2011, Bucureştiul se alinia marilor capitale europene şi reprezentanţii Primăriei Capitalei anunţau cu surle şi trâmbiţe că România are, în sfârşit, un stadion demn de o ţară civilizată, ultramodern şi dotat la cele mai înalte standarde. Cu o capacitate de 55.000 de locuri, stadionul naţional care a costat în jur de 131 de milioane de euro, fără TVA, funcţionează încă de la inaugurare fără să aibă autorizaţia finală de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti.
De vină ar fi acoperişul
Concret, după ce lucrările de la stadionul naţional au fost finalizate, reprezentanţii ISU Bucureşti au cerut constructorului să mai facă câteva modificări necesare pentru ca pompierii să poată da autorizaţia finală. Deşi astăzi, la mai bine de patru ani de la inaugurarea stadionului reprezentanţii municipalităţii susţin că aceste modificări şi documente suplimentare cerute de ISU au fost obţinute, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă tot nu a dat autorizaţia finală pentru Arena Naţională.
„ Menţionăm că aceasta este în curs de obţinere şi asta nu pentru că stadionul prezintă deficienţe, ci pentru că trebuie armonizate câteva puncte din legislaţia europeană pentru obţinerea unor agremente tehnice. Toate modificările solicitate de ISU au fost realizate, verificate şi avizate de reprezentanţii ISU“, menţionează Primăria Generală într-un răspuns oficial.
Motivul pentru care ISU nu a dat avizul final ar fi, de fapt, materialele din care a fost realizat acoperişul Arenei Naţionale. Astfel, explică municipalitatea, legislaţia europeană şi cea românească nu erau armonizate la momentul realizării proiectului, iar materialele folosite pentru acoperiş aveau agrement tehnic german, conform normativelor.
„S-a stabilit că, până la uniformizarea normativelor, se va efectua o expertiză de către un expert tehnic atestat pentru cerinţa la securitate la incendiu, care să ateste calitatea membranelor utilizate la acoperiş. De asemenea, materialele utilizate la acoperiş au fost testate în laboratorul ISU, pentru a se putea realiza această expertiză“, explică reprezentanţii Primăriei Capitalei. Deşi expertiza a fost finalizată, ISU nu a dat avizul final.
PMB: Stadionul este sigur
Până în acest moment, pe Arena Naţională au fost organizate peste 120 de evenimente, deşi stadionul nu are de la inaugurare avizul final pe care ar fi trebuit să îl obţină de la ISU. Chiar şi aşa, reprezentanţii municipalităţii dau asigurări că spectatorii sunt în siguranţă mereu. În primul rând, spun aceştia, numărul permis de spectator nu este depăşit pentru că cei care intră sunt înregistraţi electronic.
De asemenea, în cazul unui incident autorităţile pot intervene imediat pentru că există un centru de comandă din care este supravegheată întreaga desfăşurare a evenimentului şi funcţionarea optimă a tuturor parametrilor. În cazul unui incendiu, pompierii pot stinge flăcările rapid, cu atât mai mult cu cât Arena Naţională este dotată cu sisteme de sprinklere, extinctoare, reţele de hidranţi uscaţi şi hidranţi cu apă, detectoare de incendiu şi un bazin cu apă de incendiu.
„Toate aceste echipamente sunt monitorizate prin sistemul BMS, care acţionează în mod automat în cazul unui incendiu. Trebuie precizat că funcţionarea acestor echipamente a fost testată de reprezentanţii ISU atât în cazul unor evenimente, cât şi în urma inspecţiilor efectuate. Inclusiv cubul video este dotat cu instalaţie de stingere a incendiilor“, încheie reprezentanţii municipalităţii.
Pentru a fi evitată o tragedie, camerele de supraveghere montate pe străzile din Sectorul 2, dina propierea stadionului, sunt conectate la sistemul de supraveghere montat pe stadion, după cum precizează reprezentanţii Primăriei Capitalei.