Bucureştiul are aproape 1.300 de copii ai străzii. Samusocial a iniţiat o campanie de identificare a celor fără adăpost

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mamele fără adăpost îşi hrănesc şi adorm copiii la colţul străzii. FOTO Mediafax
Mamele fără adăpost îşi hrănesc şi adorm copiii la colţul străzii. FOTO Mediafax

Pe străzile Capitalei îşi duc traiul între 800 şi 1.300 de copii şi bebeluşi şi puţin peste 5.000 de adulţi, arată o statistică a organizaţiei Samusocial. Împreună cu Fundaţia Parada, Samusocial a demarat proiectul „Echipe Mobile pentru copiii şi adulţii străzii din Bucureşti” pentru identificarea şi ajutarea tuturor celor fără un acoperiş deasupra capului.

Femei izolate, familii cu copii, persoane vârstnice escrocate, tineri adulţi provenind din case de copii, foşti copii ai străzii, persoane cu probleme de sănătate mintală. Ne întâlnim cu ei pe străzile Capitalei la orice oră din zi şi chiar din noapte.

Mame murdare şi nemâncare care alăptează prunci acoperiţi de praful şoselelor şi copii desculţ care aleargă pe asfaltul aproape topit de cădură sau îngheţat sub zăpadă ne opresc aproape în fiecare zi să ne ceară „un leu pentru o pâine”. Îi vedem în RATB, îi vedem în piaţă sau la porţile bisericilor şi chiar la colţul blocului cuibăriţi pe un carton sau pe nişte cârpe.

Potrivit unor statistitci realizate de Samusocial România, în Bucureşti sunt aproximativ 800 – 1.300 de copii şi bebeluşi ai străzii şi puţin peste 5.000 de adulţi.
 

Atât copiii cât şi persoanele adulte fără adăpost trăiesc în condiţii de igienă, medicale, alimentare şi sociale foarte precare: în stradă, în canale, case dezafectate, case părăsite, pieţe, scări de bloc, parcuri sau alte locuri ce pot fi transformate în locuri de adăpostire.


Samusocial din Romania în parteneriat cu Fundaţia Parada au lansat din această lună proiectul „Echipe Mobile pentru copiii şi adulţii străzii din Bucureşti”, proiect finanţat de BRD Groupe Société Générale.


Echipele Mobile ale Samusocial din România şi Fundaţiei Parada funcţionează atât pe perioada zilei cât şi noaptea cu scopul de a identifica copii şi adulţi ai străzii care au nevoie de ajutor. Pe lângă nevoile elementare – mâncare, igienă, îmbrăcăminte şi încălţăminte, beneficiarii vor primi servicii de asistenţă socială şi medicală, precum şi acompaniere pentru reintegrare socio-profesională.


Echipele Mobile vor străbate străzile din Bucureşti în căutarea şi identificarea copiilor şi adulţilor străzii pentru a-i ajuta să-şi recapete actele de identitate, să obţină ajutor social, acces la cantina socială, plasament în adăposturile din Bucureşti sau plasare într-un loc de muncă.

Proiectul a început în luna august a acestui an şi se va termina în anul 2013.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite