Bucuresti: Viteji, prinţese şi dragoni la teatrul de umbre
0Reprezentaţiile de teatru de umbre au fost susţinute de tineri voluntari europeni, invitaţi de Asociaţia Culturală pentru Teatru şi Origami din România (A.C.T.O.R.)
Spectacolele au început la ora 10.00, reprezentaţia fiind prezentată de trei francezi, o estoniană, o ucrainiană şi un spaniol, invitaţi în cadrul proiectului european „Two Vitamins T”, derulat de A.C.T.O.R.
„Aceste reprezentaţii reînvie tradiţia milenară a teatrului de umbre, foarte populară în Bali, China şi Turcia, dar extind mijloacele tradiţionale, îmbogăţindu-le cu procedee moderne”, a menţionat Ştefan Tatu, directorul de proiect de la A.C.T.O.R.
„Timp de un an, din octombrie 2009, până în octombrie 2010, cât durează proiectul, A.C.T.O.R organizează astfel de reprezenataţii şi în spitalele pentru copii «Grigore Alexandrescu», Budimex şi Lacul Bucura, dar şi în centrele de asistenţă socială”, a adăugat Tatu.
Puteri miraculoase din sărut
Cei mici au urmărit cu mare atenţie mişcarea umbrelor unor desene pe carton, decupate şi animate, proiectate, cu ajutorul unui retroproiector, pe un ecran. Ei au ascultat poveştile spuse în limba engleză de invitaţii din străinătate şi traduse în româneşte de voluntarii de la A.C.T.O.R.
Au făcut, astfel cunoştinţă cu eroi năzdrăvani, intraţi în legendă datorită faptelor de vitejie, au urmărit luptele cu dragoni şi au ascultat poveştile de dragoste ale unor prinţese închise în palate cu turnuri şi ziduri înalte.
Una dintre poveşti, inspirată de o legendă estoniană, vorbea despre puterea miraculoasă pe care eroul o căpătase în lupta cu duşmanii datorită unui sărut dăruit de mama sa.
„Am venit cu toţi trei copiii, după ce am asistat la reprezentaţia pe care aceiaşi artişti au dat-o, tot la MINR, la Noaptea Muzeelor”, a spus Ana Maria Brociner, mama unor copii cu vârste între şase şi 12 ani.
„Aceste spectacole au rolul de a face cunoscute vechi poveşti din folclorul pentru copii din Europa şi, în acelaşi timp,oferă ocazia de apropiere de valorile culturale ale diferitelor popoare”, a spus Runa Petringenaru, reprezentantă a Şcolii Medievale, care, alături de MNIR, a colaborat, împreună cu A.C.T.O.R. la realizarea spectacolului de teatru de umbre.