Top trei obiective turistice din Braşov. Legendele şi fortificaţiile au adus peste 500.000 de turişti în primele şase luni
0Castelul Bran rămâne cel mai vizitat obiectiv turistic din Braşov, dar foarte aproape este şi Cetatea Râşnov. Pe locul al treilea în preferinţele turiştilor este Cetatea Făgăraş.
Castelul Bran, supranumit Castelul lui Dracula continuă să fie cel mai vizitat obiectiv turistic din Braşov. I-au trecut pragul 284.000 de persoane în primele şase luni ale acestuit an. La Castelul Braşov va fi o nouă atracţie din luna septembrie: Casa de Ceai a Reginei Maria, care datează de la 1930 şi a fost refăcută. Vizitatorii vor putea sta la o cafea şi se vor putea relaxa în căsuţa în care cu 80 de ani în urmă stăteau la o şuetă capetele încoronate ale României şi nu numai. Turiştii vor putea vedea şi traversa şi un tunel secret al castelului construit în anii '30, la ordinul reginei Maria. Acest tunel nu a fost niciodată deschis publicului. După ce lucrările vor fi gata turiştii vor putea urma acelaşi drum pe care îl urmau şi capetele încoronate când vroiau să ajungă mai repede la castel. Tunelul va face legătura între castel şi parc pe o distanţă de 40 de metri. A fost construit în anii 1930 pentru a uşura parcurgerea de către regina bolnavă de artrită a drumului dintre castel şi parc.
Turiştii care vin aici pot vizita acum 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana. Biletul de intrare la Castelul Bran costă 30 de lei.
Cetatea Râşnov, fortificaţia care nu a fost niciodată cucerită
Cetatea Râşnov se află foarte aproape în top cu 245.000 de vizitatori. Din luna iunie centrul istoric al oraşului a devenit pietonal. Turiştii se pot relaxa exact ca în marile oraşe europene şi pot admira cetatea fără să mai fie deranjaţi de maşini. În cetate sunt străjeri îmbrăcaţi în haine de epocă, iar aceştia le povestesc turiştilor istoria fortificaţiei. Intrarea la Cetatea Râşnov costă 10 lei. Puteţi urca pe jos au cu cremaliera. Odată intraţi în cetate vă puteţi plimba pe aleile înguste şi pietruite şi veţi descoperi exact cum trăiau strămoşii noştrii acum sute de ani. Veţi putea vedea case din piatră vechi de peste 500 de ani, odăi de 2-3 metri pătraţi cu ziduri groase de câţiva metri. Din turnurile cetăţii care au fost adevărate bastioane de apărare împotriva invadatorilor, mai ales a tătarilor veţi putea admira priveliştea în toată spendoarea ei. Veţi putea vedea unse se ascundeau ioamenii de invadatori şi cum i-au atras pe aceştia în cursă. Cetatea Râşnov nu a fost niciodată cucerită, datorită poziţiei ei strategice. Din orice colţ se vede toate zona astfel că invadatorii erau observaţi înainte să se apropie prea tare.
Cel mai mare mister de la Râşnov este ţesut în jurul fântânii din cetate despre care legendele spun că ar avea 147 de metri adâncime, adică aproximativ cât un bloc cu 50 de etaje. Despre ea se mai spune că ascunde o mare comoară, dar nimeni nu se încumetă să coboare atât de adânc în subteran pentru a vedea dacă comoara există sau nu. Că fântâna există nu există niciun dubiu, dar este încă un mister cât de adâncă este şi dacă ascunde sau nu comori.
Cetatea Făgăraş vine cu multe noutăţi în acest an
Investiţiile făcute în ultimul an la Cetatea Făgăraş au adus-o în top trei cu peste 100.000 de vizitatori în primele şase luni ale acestui an.Cetatea Făgăraş aduce anul acesta cele mai multe noutăţi. Turnul Roşu, Turnul Temniţă, dar şi fosta Cramă vor putea fi vizitate anul acesta pentru prima dată în istoria fortăreţei. Primăria a investit 1,3 milioane de lei pentru redeschiderea celor trei atracţii. O altă mare atracţie a cetăţii este garda formată din zece străjeri (pedestraşi cum li se spunea în urmă cu câteva secole). Soldaţii poartă armuri şi vor face schimbul de gardă în fiecare sâmbătă şi duminică la ora 12.00. Costumele sunt cât se poate de autentice şi sunt copii fidele ale celor care au existat în secolul al XVII-lea. Au fost realizate după schiţele existente la muzeul cetăţii din Făgăraş.
Anul trecut a fost redeschisă pentru prima dată după 50 de ani sala tronului, care are mai multe încăperi şi este impresionantă. Sala Tronului a fost amenajată aşa cum a fost ea în perioada de glorie a edificiului. Aici au fost primiţi zeci de regi şi regine din toată lumea. Au fost aduse 67 de zilţuri şi candelabra toate aparţinând stilului renascentist. Tot mobilierul a fost făcut la comandă, iar investiţia s-a ridicat de 1,3 milioane de lei bani de la bugetul local.
La Făgăraş se poate vedea acum şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. În momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte. Cum scopul era ca victima să sufere cât mai mult, sistemul de ţepuşe era construit în aşa fel încât să nu ucidă instantaneu. Cuţitele străpungeau picioarele, mâinile, pieptul şi chiar ochii persoanei condamnate. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel rănit îşi dădea sfârşitul după chinuri groaznice. Practic, cel torturat sângera până murea.