SOS! Salvaţi Valea Zimbrilor FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezervaţia are nevoie de finanţare pentru a se extinde şi supravieţui. Foto: Ionuţ Dincă
Rezervaţia are nevoie de finanţare pentru a se extinde şi supravieţui. Foto: Ionuţ Dincă

Administratorii au nevoie urgentă de 1,5 milioane de euro pentru a continua procesul de extindere al rezervaţiei din Vama Buzăului, dar şi pentru a reuşi să reaclimatizeze exemplarele în Masivul Ciucaş

Rezervaţia braşoveană „Valea Zimbrilor" este cea de-a patra din ţară şi a fost inaugurată în 2008, în luna noiembrie, în urma unui proiect de dezvoltare turistică a zonei, susţinut de Consiliul Judeţean Braşov, Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului (ADDJ) Braşov şi primăriile din Prejmer şi Vama Buzăului.

Până în prezent, aici, Consiliul Judeţean a investit aproximativ 400.000 de lei, pentru a amenaja cele 10 hectare de păşune şi a le crea condiţii propice animalelor. Scopul final al acestui proiect este de fapt reaclimatizarea zimbrilor şi repopularea masivului Ciucaş cu zimbri. De aceea Primăria Prejmer a pus la dispoziţia administratorilor, Asociaţia Valea Zimbrilor, o suprafaţă de 80 de hectare de pădure. „Din păcate, nu putem folosi spaţiul, fiindcă trebuie să-l împrejmuim. Zimbrul european, faţă de bizonul american, e un animal de pădure, nu trăieşte doar în preerie şi avem nevoie şi de pădure pentru a-i aclimatiza. Pentru a atinge finalitatea proiectului avem însă, nevoie şi de bani, aproximativ 1,5 milioane de euro", a explicat Mihai Pascu, iniţiatorul proiectului „Valea Zimbrilor" şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov.

Rezervaţia are nevoie de finanţare pentru a se extinde şi supravieţui. Foto: Ionuţ Dincă

Click pe poze pentru mai multe imagini din rezervaţie

Lăsaţi cu ochii în soare

Reprezentanţii Asociaţiei Valea Zimbrilor au încercat să obţină aceste fonduri de la Ministerul Mediului, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, însă proiectul le-a fost refuzat şi Ministerul Mediului i-a lăsat pe braşoveni cu ochii în soare. „Deşi iniţial ni s-a spus că avem mari şanse să obţinem banii, ţinând cont că era un proiect de conservare a biodiversităţii, ulterior, ni s-a spus că proiectul nu s-a încadrat, prioritate pentru finanţare fiind planurile de management ale siturilor Natura 2000", a spus Pascu.

Administratorii, respectiv ADDJ Braşov, Primăria Vama Buzăului şi Primăria Prejmer, nu au fondurile necesare pentru a asigura o asemenea finanţare, ocupându-se doar de hrana şi întreţinerea animalelor. „De obicei, zimbrii nu se înmulţesc în captivitate, dar majoritatea celor care sunt aici au  fost în grădini zoologice, unde spaţiul este restrâns, însă, condiţiile oferite în rezervaţie sunt net superioare, iar hrana este foarte bună. Pe timp de iarnă le dăm suculente, adică morcovi, mere, sfeclă şi cartofi. De aceea, am şi reuşit să avem pui născuţi în rezervaţie", a explicat Mihai Pascu.

Rezervaţia de la Vama Buzăului a avut iniţial, cinci exemplare, aduse din Austria, Italia şi Elveţia, iar ulterior, în toamna lui 2009, în Vamă au mai ajuns alte cinci exemplare din Franţa. Numărul lor a ajuns însă, la 15, după ce în 2010 s-au născut primii doi pui în captivitate, iar anul acesta încă trei. „Naşterea acestor pui în captivitate a demonstrat că toate eforturile şi investiţiile făcute de noi nu au fost în zadar. Rezervaţia nu numai că îndeplineşte standardele impuse de Uniunea Europeană, ci, în prezent, este chiar mai generoasă", a precizat Mihai Pascu.

Fără taxă de vizitare

În prezent, oricine poate să vină să viziteze rezervaţia, mai ales că nu se practică nicio taxă de vizitare. Pe viitor, Asociaţia are în plan deschiderea unui centru de vizitare, dar până atunci, pentru a obţine fondurile necesare extinderii va demara o amplă campanie de promovare şi de strângere de fonduri. „În aproximativ o lună, vrem să lansăm un site unde să promovăm cum se cuvine «Valea Zimbrilor». Prin intermediul acestuia sperăm să atragem cât mai mulţi parteneri care să ne sprijine proiectele şi să putem să repopulăm Masivul Ciucaş cu zimbri, fiind un loc ideal în acest sens", a conchis şeful ADDJ Braşov.

Cum au devenit zimbrii istorie

Se spune că ultimul zimbru care a trăit în Transilvania  a fost ucis în 1790. În estul Europei, zimbrii erau proprietatea regilor, iar regele Sigismund I al Poloniei a instituit pedeapsa cu moartea pentru braconarea zimbrilor în anii 1500. Cu toate acestea, numărul lor a scăzut simţitor, în 1927, în lume, ajungându-se la mai puţin de 50 de zimbri, toţi aflaţi în grădini zoologice. Ultimii zimbri din sălbăticie au fost ucişi de braconieri, după Primul Război Mondial. În ţara noastră a fost o perioadă de mai bine de un secol în care aceştia au dispărut cu desăvârşire. Două exemplare au fost importate în 1958 din Polonia, fiind practic baza de plecare a zimbrilor de astăzi. Zimbrul este cel mai greu animal de uscat european. Un exemplar tipic are o lungime de 2,9 metri şi o înălţime de 1,9 metri, cântărind între 300 şi 920 de kg.

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite