Proiecte inedite în şcolile din Râşnov: Educaţia Silvică predată ca un basm, iar matematica ca un joc de şotron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiecte educaţionale inedite in scolile din Rasnov. Foto

Dascălii din oraşul braşovean Râşnov sunt promotorii unor proiecte educaţionale inedite, astfel încât cei mai mici dintre elevi să se poată împrieteni mai uşor cu ştiinţele exacte, dar şi să înveţe să protejeze natura.

Un proiect educaţional ambiţios, dar şi unic în ţară, este cel de predare a Educaţiei Silvice în şcoli. Proiectul a fost iniţiat de către Asociaţia „Prietenii Pădurilor din Romania“ care îşi propune să contribuie la protejarea pădurilor prin educarea tinerelor generaţii şi a luat naştere la Râşnov.

„Presiunea pe care o exercităm direct sau indirect asupra pădurilor prin intermediul diverselor activităţi, scăderea calităţii vieţii şi a sănătăţii comunităţilor umane, dar şi absenţa din şcoli a unei discipline care să trateze strict relaţia omului ca individ şi specie cu pădurea, ne-a determinat să concepem şi să introducem în premieră în şcoli «Educaţia Silvică». Credem cu tărie ca promovarea în rândul tinerelor generaţii a „Educaţiei Silvice” este cea mai eficientă metodă pe termen mediu şi lung cu ajutorul căreia nu vom mai repeta greşelile trecutului şi prin care ne vom proteja cu adevărat pădurile şi propriile vieţi”, a explicat Florin Nan, care se numără printre cei care au avut iniţiativa acestui proiect.

Manualul din care înveţi cu plăcere

Împreună cu Asociaţia „Creştem România Împreună”, „Prietenii Pădurilor” au reuşit chiar să realizeze primul manual, de „Educaţie Silvică” din România care are o formă grafică deosebită menită să bucure privirea copiilor şi să-i determine pe aceştia să înveţe cu plăcere lucruri interesante despre pădure. „Ne-am propus încă de la început ca «Educaţia Silvică» să nu plictisească copiii, de aceea am structurat materia după cum urmează: o lecţie deschisă la clasă cu manualul ,o ieşire în natură, o participare la spectacolul de teatru educativ şi interactiv, «Pădurea Fermecată», apoi urmează evaluarea. La final, efortul celor mici este răsplătit în cadrul ceremoniei de premiere cu diplomele şi premiile oferite de partenerii implicaţi în proiect”, a precizat Florin Nan. „Educaţia Silvică” învaţă copiii să aibă o relaţie corectă cu pădurea făcându-i să înţeleagă cât de importantă este protejarea acesteia prin adoptarea unui comportament individual şi colectiv civilizat bazat pe respect şi ajutor reciproc.

Aritmetica pe înţelesul copiilor

De asemenea, o şcoală gimnazială din Râşnov a pus bazele altui proiect inedit care vine în sprijinul elevilor din clasele mici să înveţe prin joc. Câteva desene cu rol de jocuri interactive, între care şi celebrul „şotron” al copilăriei, au fost marcate pe asfalt în curtea şcolii, astfel încât celor mai mici să le fie mai uşor să înţeleagă aritmetica, dar şi pentru a se dezvolta din punct de vedere fizic. „Odată cu refacerea curţii, când am delimitat şi un careu pentru intrarea elevilor în şcoală, ne-a venit şi idea jocurilor. Am căutat, ne-am documentat şi am văzut că astfel de modele există atât în ţară cât şi în străinătate, în parcuri sau în curţile unităţilor de învăţământ. Momentan avem trei jocuri, unul pe care se pot face chiar lecţii de matematică, cu diverse operaţii cu cifre, acesta pretându-se la clasele primare. Celelalte două sunt dedicate dezvoltării părţii fizice, cu sărituri, mobilitate şi aşa mai departe. Pot fi utilizate în timpul orelor de educaţie fizică şi sport”, a precizat prof. Oana Cheţe, director al Şcolii Gimnaziale nr. 3 Râşnov.

Proiectul va fi replicat şi în alte şcoli

Proiectul nu este terminat, tot în curtea Şcolii 3 existând un spaţiu unde ar mai putea fi adăugat un desen interactiv. Şi la o altă şcoală din localitate, unde terenul de sport a fost asfaltat nu de mult, vor fi, de asemenea, realizate cel puţin două astfel de figuri, unul pentru matematică şi unul pentru educaţie fizică şi sport. Dascălii din Râşnov speră ca proiectul lor să fie preluat şi de alte unităţi de învăţământ din ţară.

Citeşte şi:

Autobuze speciale pentru elevi propuse la Braşov. Traficul în zona centrală ar urma să fie descongestionat semnificativ

Toţi elevii care urmează cursurile acestei şcoli au locuri de muncă sigure după absolvire

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite