PORTRET Tenismenul Horia Tecău face parte din echipa de Cupa Davis a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tenismenul braşovean Horia Tecău
Tenismenul braşovean Horia Tecău

La 26 de ani, braşoveanul Horia Tecău este unul dintre cei mai cunoscuţi tenismeni români, după Andrei Pavel sau Victor Hănescu, dar şi cel mai valoros jucător de dublu al României.

Născut în oraşul de sub Tâmpa, Horia Tecău s-a stabilit după scurtă vreme în Constanţa, acolo unde a şi început să practice tenisul de performanţă. Din 2009, sportivul este legitimat la clubul Dinamo Braşov.

Am început să joc tenis la vârsta de şapte ani, la Constanţa, întrucât tatăl meu, care a fost sportiv la rândul său, a dorit foarte mult ca eu şi fratele meu să facem sport.

La vârsta aceea nu ştiam prea multe despre tenis, despre ce înseamnă un sport de performanţă şi jucam în primul rând pentru a face mişcare. La vârsta de 14 ani am primit o bursa în America şi m-am antrenat în S.U.A. până la 19 ani", îşi începe Tecău povestea.

Chiar dacă a început să joace tenis de la şapte ani, Horia Tecău a ieşit în evidenţă abia şapte ani mai târziu, la 14 ani, când s-a clasat pe locul întâi, la dublu, alături de Florin Mergea, la Campionatele Europene de la San Remo.

În competiţiile de juniori, Tecău a obţinut rezultate senzaţionale. Tot avându-l coechipier la dublu pe Mergea, tenismenul braşovean are în palmares performanţe încă neegalate de un alt jucător român.

Campion la Wimbledon

În 2002, a atins apogeul carierei.Tecău a fost campion la turneul de la Wimbledon şi finalist la Australian Open, competiţii destinate juniorilor. După o pauză de câţiva ani din prim-planul tenisului mondial, Horia Tecău a revenit în forţă în 2010.

Chiar în luna ianuarie a anului trecut, braşoveanul a câştigat turneul de la Auckland, din Noua Zeelandă. Apoi, cu suedezul Robert Lindstedt în echipă, Tecău a câştigat turneele de la Casablanca (Maroc) şi Den Bosch (Olanda). Tot în 2010, românul a ajuns din nou, după opt ani, în finala de dublu a turneului de la Wimbledon, la seniori.

horia tecau

2010 a fost poate cel mai bun an, însă îmi doresc mult mai mult. Mi-am propus tot timpul să câştig turneul de la Wimbledon, la dublu, dar am avut două tentative eşuate. Sper ca a treia oară să-mi iasă", povesteşte Horia Tecău.  

Acesta a vorbit şi despre banii pe care i-a câştigat, până în prezent, din tenis: „Până în urmă cu trei ani nu reuşeam să strâng mai mulţi bani din acest sport, întrucât absolut tot ceea ce câştigam investeam în echipament sportiv, rachete, turnee şi antrenamente.

Însă, în urmă cu trei ani am decis să joc la dublu, la seniori, fiindcă la simplu eram într-o zonă în care nu câştigam mai nimic. 2008 a fost primul an din carieră în care am simţit că sunt răsplătit financiar cu adevărat", a precizat Horia Tecău.

Întrebări şi răspunsuri

Ce simţi în momentul în care te afli într-o competiţie?

Când sunt pe teren, totul mi se pare foarte simplu. Mă simt mereu în largul meu şi nu am nicio emoţie. Chiar îmi place adrenalina din timpul unui meci. Simt că tenisul mă completează.

Cum reuşeşti să te împarţi între tenis şi viaţa personală?

Deja m-am obişnuit să fiu tot timpul pe drumuri şi să mă antrenez câte 4-5 ore în fiecare zi. În timpul liber încerc să mă odihnesc cât mai mult şi să vorbesc cu cei dragi. De regulă, un jucător profesionist de tenis are cel mult o lună liberă, pe an. Ei bine, acele momente încerc să le petrec cât mai mult cu familia.   

Ce-i place

Cel mai mult îmi place să mă plimb pe litoral, chiar şi iarna. Vara îmi place foarte mult să fac baie în Marea Neagră. Îmi place enorm Parisul şi îmi mai petrec vacanţele acolo. În rest, ador să merg la grătar cu prietenii şi să stau cât mai mult cu cei dragi", a menţionat Horia.

Ce nu-i place

Ca orice sportiv de performanţă, nu-mi place să pierd. Dar, dacă nu înveţi să pierzi, nu o să ştii nici să învingi. Cel mai rău mă simt atunci când mă accidentez înaintea unui turneu important. Îmi vine să mor de ciudă. Nu-mi plac filmele de groază, manelele şi nu prea mă uit la fotbal", a conchis sportivul.

PROFIL

Născut. 19 ianuarie 1985, la Braşov.

Familie. Necăsătorit.

Studii. Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, din Constanţa.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri