PORTRET Ionel Moldovan: „Naşterea este cel mai frumos lucru din lume“
0Este medic ginecolog de 27 de ani şi are la activ mii de naşteri. Cu toate acestea, percepe cu aceeaşi emoţie miracolul pe care îl reprezintă aducerea unui copil pe lume şi se consideră un norocos pentru că a ales această meserie.
Medicul Ionel Moldovan vorbeşte cu ochii în lacrimi despre pasiunea sa. Este vădit mişcat de tot ce înseamnă „viaţă" şi vorbeşte depre meseria sa, în primul rând, din calitatea sa de om şi apoi din cea de doctor.
„M-am hotărât să devin «mamoş» când aveam şase ani. La serviciul tatălui meu venea cineva care practica această meserie şi povestea mereu lucrurile bune la care lua parte, naşteri, operaţii sau alte tipuri de intervenţii. Viaţa spectaculoasă este cea care m-a atras şi nu m-am mai gândit la nicio altă meserie", îşi aminteşte medicul.
Conştient de riscuri şi de beneficii, Ionel Moldovan şi-a urmat pasiunea. A făcut facultatea la Cluj şi nu a vrut să renunţe la specializarea de obstetrică-ginecologie în favoarea alteia, chiar dacă unii dintre discipolii săi i-au recomandat internele sau chirurgia.
„După terminarea facultăţii, concursurile au intrat ca trenul în gară, nu am ratat nimic şi nu am pierdut niciun an. În ׳83, am dat examenul de rezidenţiat şi am ţintit Braşovul. Din 29 de locuri, opt erau în Bucureşti, am fost al optulea pe listă, iar unul dintre contracandidaţi mi-a promis o Dacie ca să renunţ la loc. Nu am luat maşina, dar am cerut oricum repartizarea la Braşov", îşi aminteşte cu umor doctorul.
„Tatăl" a mii de copii
Ionel Moldovan a prins aproximativ şapte ani de comunism ca medic ginecolog. În ciuda vremurilor şi a condiţiilor absurde impuse de sistem, şi-a făcut meseria cu pasiune şi profesionalism.
„Pe gardă erau doar doi ginecologi şi erau câte 40 de naşteri pe zi. Mortalitatea maternă era extrem de ridicată din cauza avorturilor pe care femeile şi le provocau acasă, pentru că erau interzise. Am şi pierdut astfel de paciente, iar pentru un medic este cel mai dureros lucru. Te afectează profund. Era şi o normă a cezarianelor, un număr limitat, ca să nu cumva să îi poţi lega trompele pacientei. Aşa că eram nevoiţi să încercăm naşteri normale, chiar dacă sarcina era cu probleme. Aşa rezultau handicapuri psihomotorii la făt. De câte ori văd pe stradă un om cu astfel de probleme, mă întreb dacă nu cumva acela este unul dintre «copiii mei»", spune medicul.
Ionel Moldovan spune că cele mai mari satisfacţii le-a avut în cazurile în care a salvat paciente aflate în stare foarte gravă.
„O naştere care se termină cu bine te face fericit. Primul ţipăt al copilului te face să-ţi dea lacrimile. Miracolul vieţii nu poate fi comparat cu nimic altceva. Mă întâlnesc adesea cu mame care mă strigă pe stradă aratându-mi fericite copilul pe care l-am asistat la naştere: «Uitaţi, domnul doctor, copilul dvs», iar sentimentul pe care îl ai atunci nu poate fi descris în cuvinte. Este cea mai frumoasă meserie din lume pentru că asişti viaţa venind, iar apoi vezi rezultatul acestei meserii, opera ta, respirând, mergând şi zâmbind pe stradă, alături de mama sa", mai spune Ionel Moldovan.
Întrebări şi răspunsuri
Aveţi multe paciente care preferă naşterea prin cezariană?
Cezariana este o măsură extremă. Sunt multe femei care vor operaţie, pentru că se tem de dureri. Naşterea normală este cea mai indicată pentru că fătul are timp să se adapteze la noul mediu. La cezariană este scos brusc. Mama se reface mai uşor după o naştere normală.
Cum îşi aleg viitoarele mame medicul cu care vor naşte?
Cel mai bun medic pentru viitoarea mamă este medicul cu care aceasta se înţelege. Este bine ca pacienta să vorbească aceeaşi limbă cu medicul ei şi să îi pună acestuia, fără jenă, toate întrebările pe care le are în legătură cu sarcina şi naşterea.
Ce-i place
„Sunt adeptul sportului şi al mişcării. Fac drumeţii cât pot de des şi îmi place să ascult muzică clasică. În general, în weekend-uri mă pot bucura de lucrurile mici care îmi fac plăcere. În rest, programul este destul de încărcat".
Ce nu-i place
„Nu îmi place lipsa de educaţie, pe care o întâlnesc în fiecare zi. Nu suport agresiunile şi nu îmi plac fumătorii, pentru că demonstrează o lipsă de autocontrol. Nu agreez nici statul în fumul de ţigară. După o şedinţă la care iau parte şi în care s-a fumat sunt ameţit şi obosit".
Profil
Născut. 5 februarie 1953, Braşov
Studii. Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca
Familie. Căsătorit, doi copii
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:
