Podul NATO spre Cincu va fi demolat prin implozie. Cât costă noul pod care trebuie să țină 90 de ani

0
Publicat:

Podul peste care se ajunge de la Brașov la poligonul Cincu va fi demolat prin implozie, după care va fi refăcut. Aproape doi ani au durat negocierile Consiliului Județean Brașov cu Hidroelectrica. 

Podul care duce la Cincu FOTO Consiliul Județean Brașov
Podul care duce la Cincu FOTO Consiliul Județean Brașov

După aproape doi ani de discuții, Consiliul Judeţean (CJ) Braşov şi Hidroelectrica au ajuns la un acord privind demolarea podului de pe DJ 105, care trece peste râul Olt, între localităţile Voila şi Cincşor. Podul NATO face legătura cu poligonul Cincu și este așteptat nu numai de civili, ci și de militari.

Adrian Veştea, președintele CJ Brașov, a dezvăluit că vechiul pod va fi demolat prin implozie, apoi, în locul acestuia se va construi cel nou. Demolarea podului vechi și construirea altuia nou vor costa Județul Brașov 27 de milioane de lei, dintre care 5 milioane lei înseamnă doar implozia podului actual.

Proiectul pentru podul NATO nu este deloc nou. În 2017, pentru construirea podului se semna un contract a cărui valoare era de 16,6 milioane de lei, bani care ar fi trebuit alocați prin Planul Național de Dezvoltare Locală. Valoarea proiectului a crescut constant în timp. În 30 septembrie 2021, proiectul era evaluat la 22,2 milioane lei, iar în vara acestui an, în luna iulie, era apreciat la 25,4 milioane lei.

Amplasamentul pentru podul NATO a fost predat constructorului încă în ianuarie 2021, imediat după atribuirea contractului de lucrări. Lucrările de demolare şi construire a noului pod nu au putut începe pentru că proiectanţii constructorului şi Consiliul Judeţean Braşov au purtat discuţii interminabile privind soluţia tehnică de demolare a vechiului pod.

„Am fost nevoiţi să regândim unele lucrări, în funcţie de condiţiile în care poate fi demolat actualul pod, pentru a se putea construi cel nou. Au apărut solicitări de suplimentare a sumei, pentru că, în urma avizului Hidroelectrica (ce deţine lacul de acumulare ce trece pe sub pod), acest pod va fi demolat prin implozie. În aceste condiţii, după ce vechiul pod va fi demolat, va fi nevoie de o reabilitare a zonelor adiacente”, a declarat Adrian Veștea.

Consiliul Județean Brașov își dorește ca noul pod să vină cu o durată de exploatare de 95 de ani. În acest moment, legătura rutieră între Voila şi Cincşor este asigurată pe un drum pietruit, care trece Oltul pe baraj, în zona localităţii Dridif.

Pentru militarii NATO este dificil să ajungă la poligonul Cincu, deoarece trebuie să parcurgă o parte din drum printr-o zonă neasfaltată.

Cum lucrările la noul pod nu vor fi gata prea repede, Primăria Voila are în plan să asfalteze varianta ocolitoare, documentaţia necesară realizării lucrărilor fiind depusă deja la Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite