Părinţii „de profesie“ se luptă cu sărăcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spaţiile pentru copii instituţionalizaţi sunt pline ochi, iar asistenţii maternali sunt nevoiţi să crească şi câte trei micuţi. Recordul aparţine familiei Brătulescu, din Râşnov, care are în îngrijire cinci copii. În ciuda greutăţilor, cei mici se bucură de căldura unui cămin în cele mai bune condiţii.

Mariana şi Gheorghe Brătulescu sunt un cuplu exemplu pentru oricare dintre noi. Rămaşi fără locuri de muncă şi mai ales din dragoste pentru copii oamenii s-au înscris la cursuri pentru asistenţi maternali. Părinţi a două fete, dintre care una înfiată, soţii Brătulescu au luat în îngrijire cinci copii, un băiat şi patru fete cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani.

Avem o responsabilitate imensă. De aceşti copii avem mai multă grijă decât am avut de ai noştri. Pentru noi nu mai contează nimic, copiii sunt mai importanţi decât orice altceva", a spus Mariana Brătulescu.

Venituri mici

Venitul familiei Brătulescu nu depăşeşte 3.000 de lei pentru cele şapte persoane din casă. „Statul nu îi încurajează pe asistenţii maternali. Noi nu avem program ca angajaţii normali. Lucrăm 24 de ore din 24, dar nu beneficiem de facilităţile pe care le au restul angajaţilor: plata concediilor sau sâmbete şi duminici plătite. Nu ar trebui să fie regim separat pentru asistenţii maternali", a declarat Gheorghe Brătulescu.

Salariul mediu al unui asistent maternal este de 700 de lei, sumă la care se adaugă 5-10% din salariu pentru fiecare copil aflat în plasament. Statul mai acordă o indemnizaţie de hrană de maxim nouă lei/zi.

Posibil colaps în sistem

La momentul actual, 110 specialişti „lipsesc" din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Mai mult, pentru ca instituţia să funcţioneaze la parametri normali ar mai fi nevoie de asistenţi maternali, infirmiere şi îngrijitori, mai ales în centrele pentru persoanele cu handicap sever.

În momentul de faţă avem 351 de copii daţi în îngrijire la doar 171 de asistenţi maternali. Mai mult, numărul copiilor abandonaţi în spitale este în creştere faţă de anul trecut", a declarat Virginia Martin, directoarea DGASPC Braşov.

În sistemul asistenţei maternale se pregătesc să intre 10 persoane care vor prelua copiii de la cei care vor ieşi la pensie.

Bugetul asistenţei sociale din Braşov a fost înjumătăţit în acest an. Dacă lucrurile vor merge în acelaşi ritm, în luna noiembrie, conducerea instituţiei nu va mai avea de unde să plătească salarii, iar deficitul ar putea ajunge la un milion de lei.

Adopţiile, o soluţie

Având în vedere că centrele sunt ocupate, reprezentanţii DGASPC spun că în ultima perioadă, numărul copiilor daţi spre adopţie a crescut. „Dacă anul trecut am înregistrat la Braşov doar 45 de adopţii, anul acesta avem, până în luna iunie, 46 adopţii, ceea ce ne dă speranţa ca până la finalul anului să se dubleze numărul lor. Este un proces lung şi anevoios, care durează şi un an", a adăugat Virginia Martin.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite