Oamenii de afaceri care ajută sute de sărmani: cantina Mulţumesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florica Bercaru alături de doamna Elena, unul dintre cei 300 de oameni care iau masa la Cantina Muţumesc. FOTOS.Suciu.
Florica Bercaru alături de doamna Elena, unul dintre cei 300 de oameni care iau masa la Cantina Muţumesc. FOTOS.Suciu.

Fundaţia „Bucuria Darului“ este a doua familie pentru sute de nevoiaşi din Braşov. Aici primesc o masă caldă, sunt ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă şi să treacă mai uşor peste probleme.

Fundaţia „Bucuria Darului“, care patronează Cantina „Mulţumesc“, s-a înfiinţat acum trei ani. Un grup de oameni de afaceri braşoveni au fost inspiraţi de părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului. Când au văzut că părintele se poate îngriji de 300 de persoane, au decis pe loc că şi la Braşov se poate face din suflet pentru oamenii sărmani.  

Aşa a început ,cu paşi mici, Cantina „Mulţumesc“, unde acum 300 de oameni sărmani primesc o masă caldă de luni până vineri. Beneficiază de ajutor persoanele care au un venit de maxim 500 de lei pe membru de familie, dar reprezentanţii fundaţiei nu sunt rigizi. Ţin cont şi de alte chetuieli, cum ar fi tratamente medicale scumpe pe care oamenii trebuie să le plăteacă, dacă aceştia au chirii de achitat sau dacă au mai mulţi copii.

Alături de oamenii de afaceri cu suflet care au înfiinţat cantina şi cei 12 angajaţi, în timp s-au alăturat şi voluntari tineri, dar şi pensionari care vor să ajute cum pot. „Noi funcţionăm din noiembrie 2013. Încet, încet am reuşit să aducem venituri. De exemplu braşovenii pot veni la noi şi pot mânca un prânz cu 10 lei şi astfel îi ajută pe sărmani. Oamenii au început să fie tot mai receptivi. Apoi, bucătarii noştri fac gemuri, zacuscă şi nectar de mere pe care le vindem cu 10 lei borcanul. În cazul sucurilor, cu 10 lei litrul. Nu sunt sume mari, dar este un venit, iar lumea a început să comande. Participăm la târguri şi dăm în schimbul unor donaţii produse făcute de noi, am făcut de exemplu semne de carte. De asemenea vin la noi persoane fizice care dau 10 lei, 100, 150 de lei, dar se adună bănuţ cu bănuţ. Avem firme care ni s-au alăturat, unele cu produse alimentare care ne sunt de mare folos în fiecare zi. Pe parte de legume avem o firmă care ne dă legumele care nu se încadrează în stas, de exemplu un morcov care e tăiat. Noi le procesăm imediat şi le punem folosi. Câteva firme ne ajută cu o parte din cartitatea de pâine necesară. Un director de firmă german ne ajută lună de lună cu o sumă de bani“, spune Florica Bercaru, reprezentant la Fundaţiei Bucuria Darului.  

Gemurile şi zacusca pe care braşovenii le pot cumpăra

Oamenii vor să ajute

Femeia povesteşte că oamenii cu  suflet vor să ajute. „Oamenii au fost receptivi de la început, sunt oameni minunaţi. Nu doar tineri, ci şi oameni în vârstă care ajută la curăţat legume, la porţionat pâinea unde este multă muncă. Sunt oameni care vin. În ultima vreme au sporit comenzile, oamenii vin aici şi mănâncă şi cumpără ce am gătit noi. Livrăm persoanelor care se nu pot deplasa şi oamenilor care sunt foarte bătrâni şi nu mai pot să îşi gătească“, mai spune Florica Bercaru.

Funsaţia are şi o colaborare cu Primăria care comandă 100 de porţii pe zi pentru Direcţia de Servicii Sociale care este un alt venit constant. „Noi încă de la înfinţare am spus ce vrem facem şi aşa am început o relaţia frumoasă cu Primăria.  Noi oricum gătim, iar cu cât faci mai multe porţii costul este mai mic. Ne face un bine, suma intră în fiecare lună, ne ajută să plătim angajaţi, utilităţi. Colaborarea este benefică şi pentru asistaţi. Muţi nu au condiţiile pentru a intrat în sistemul de protecţie socială. Poate nu au acte. Atunci îi luăm noi, le dăm o masă, îi ajutăm să le facem acte. Dacă vrei să faci bine, nu se poate să nu iasă. Cei care au investit nu vor să fie lăudaţi de oameni, vor să fie fapta făcută. Oamenii care sunt de bună credinţă se alătură“ mai spune femeia.

Doamna Elena este unul dintre bătrânii pentru care fundaţia este o a doua familie. Are 79 de ani şi a rămas singură pe lume. „Aici este mai bine ca acasă. Eu toată viaţa am servit pe toată lumea. Este pentru prima dată când mă serveşte cineva şi pe mine şi îmi zâmbeşte“, spune femeia. 

Cantina Mulţumesc

Cazuri impresionante

Munca fundaţiei nu se opreşte însă doar la a oferi o farfurie de mâncare. „Nevoile asistaţilor sunt însă sunt mult mai mari, le cunoaştem şi noi pe măsură ce îi cunoaştem mai bine. Avem de exemplu o familie care locuieşte în container. O familie cu patru copii lângă balastieră la Stupini. Tatăl este harnic, este stabil şi lucrează de mulţi ani. Mama are grijă de copii, aceştia sunt curaţi şi toţi merg la şcoala. Au un teren de 615 mp, ne-au adus şi actele. Un arhitect s-a oferit să îi ajute cu toate avizele necesare. Au mare nevoie de o casă, în care să locuiască. Am vrea tare mult să îi ajutăm. Sunt nişte oameni minunaţi. Mai avem o familie cu mulţi copii care stau tot în zona Stupini. Este vorba despre două surori care îşi cresc singure copiii. Stau în nişte barăci şi nu au curent. Copiii sunt curaţi, merg la şcoală. Au depus de mult timp dosarul pentru locuinţă socială, dar nu sunt locuinţe. Când facem parastase le dăm lor lumânările care rămân. Copiii sunt extraordinari, au premii la activităţi sportive. Cel mic are o un retard psiho-motor. Nu poate alerga şi nu vorbeşte, dar este un copil minunat. Trebuie să facă logopedie, de trei ori pe săptămână, iar o şedinţă costă 30 de lei. Am vorbit cu cunoştinţe şi oameni cu suflet. Am strâns bani pentru două luni şi jumătate. Dar în continuare trebuie să facem ceva. Dacă nu se rezolvă acum, când va creşte va fi greu“, mai povesteşte Florica Bercaru.

Un alt caz impresionant este al unei femei care creştere singură cinci copii. „Mai avem o mămică cu cinci copilaşi. Este singură. Este un om extrem de puternic. Este o femeie pe care eu o admir. Eu în locul ei cred că aş fi clacat. Copiii merg toţi la şcoală. Eu cred că dacă sunt mai multe persoane şi vor să facă bine se poate. Noi din experienţă spunem că se poate. Sunt tineri care vor să vin să ajute, dar mai este nevoie. Îi mai implicăm şi pe asistaţi, mai ajută şi ei. Vin cu drag, ne văd ca o a doua familie. Noi îi putem în legătură pe oamenii care vor să ajute cu cei care au nevoie. De exemplu a venit o familie care a vrut să dea mobilă, i-am pus în legătură cu o familie care avea mare nevoie“, mai povesteşte Florica Berbecaru. 

Centrul pentru persoanele fără adăpost

Ajutor şi pentru oamenii străzii

Fundaţia ajută şi oamenii stăzii. „A fost amenajată special pentru ei o sală de mese, am făcut un centru de zi unde le-am pus şi un televizor. Au şi duşuri. Facem şi colectă de haine, iar ei vin şi îşi iau ce le trebuie. Avem un registru unde scriu ce au luat şi sunt foarte corecţi. Acum avem nevoie de haine bărbăteşti de iarnă şi încălţăminte pentru bărbaţi. Eu sunt foarte buni psihologi şi dacă văd că vrei să le faci bine sunt foarte receptivi. Le-am amenajat acest loc, unde pot să stea pe timpul zilei“, mai spune femeia.

Îi ajută să îşi găsească un loc de muncă

Unul dintre scopurile majore ale fundaţiei este nu doar să ofere masă celor sărmani, ci şi să îi ajute pe cei mai tineri să îşi găsească un loc de muncă, să se reintegreze în societate. „Pe cei mai tineri îi ajutăm să îşi găsească un loc de muncă. Ţinem legătura cu mai multe firme care vin la noi să caute angajaţi. Mergem pe principiul: Noi îţi dăm undiţa, dar tu trebuie să pescuieşti. Este foarte important ca aceşti oameni care sunt încă în putere să reuşească să-şi facă un viitor, să vrea să muncească. Sunt însă foarte receptivi. Şi atunci când cineva le întinde necondiţionat o mână de ajutor, atunci şi ei se luptă, înţeleg că mai este speranţă“, mai spune Florica Bercaru.

Cei care vor să ajute pot merge la sediul fundaţiei de pe Strada Gospodarilor, nr. 5, cartier Bartolomeu, Braşov. Numărul de telefon este 0368 465 348. Fundaţia are şi un site unde oamenii cu suflet pot afla totul despre activitatea ei: www.bucuriadarului.ro.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite