Mămicile din Braşov vor să stea doi ani alături de bebeluşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mămicile din Braşov nu sunt de acord cu „aberaţiile“ Guvernului. Foto: Bogdan Crăciun
Mămicile din Braşov nu sunt de acord cu „aberaţiile“ Guvernului. Foto: Bogdan Crăciun

Proaspetele şi viitoarele mămici sunt disperate că nu vor avea cu cine să îşi lase bebeluşii. Dacă noua lege va intra în vigoare, mamele aflate deja în concediu de creştere a copilului ar putea fi nevoite să se întoarcă la muncă, de la 1 ianuarie.

Propunerile Ministerului Muncii sunt considerate de-a dreptul aberante de către braşovence. Toate „ideile" ministrului Botici sunt considerate absurde.
Prima variantă prevede menţinerea indemnizaţiei de creştere a copilului la 85% din salariu, minim 600 de lei şi maxim 3.400 de lei. În acest caz, femeile vor sta acasă doar un an, iar dacă se vor întoarce la serviciu, după şase luni, vor primi un „stimulent" de 500 de lei lunar până la împlinirea perioadei de un an.
Alte două variante prevăd menţinerea perioadei de acordare a indemnizaţiei la doi ani însă suma maximă încasată de mamă ar putea fi ori 1.000 de lei, ori 1.500 de lei.
În fine, ultima variantă prevede o perioada de acordarea indemnizaţiei de trei ani, însă cuantumul acesteia să scadă la 600 de lei.

Este aberant. Părinţii mei lucrează amândoi, iar o bonă costă 700 de lei, pentru cinci ore. Aş mai avea soluţia, de avarie, de a-mi lăsa fetiţa cu bunica mea, de 73 de ani, care este bătrână şi slăbită. La creşă mi-e frică să o duc şi nici nu sunt locuri. Mă rog să nu fie votată această ordonanţă de urgenţă", a spus Monica Spătariu, o mămică de 29 de ani.

Creşe supraaglomerate

Numărul locurilor la creşele din Braşov este cu mult mai mic decât cererea. În total, sunt 550 de locuri. „Avem 584 de cereri în acest moment, dar sunt întocmite liste de aşteptare. De exemplu, la Creşa nr. 3 din cartierul Noua se fac înscrieri. Din 80 de locuri, 30 sunt libere", a spus Gabriela Olaru, şefa Serviciului Public de Administrare Creşe. În schimb, anual, la Braşov se nasc peste 4.000 de copii.

Mamele sunt, însă, speriate de această variantă şi cred că un copil mai mic de un an nu este în siguranţă la creşă. „Este o nerozie ce vrea să facă Guvernul. M-aş întoarce la serviciu cu condiţia să merite, dar nici la creşă nu-mi pot lăsa copilul, pentru că nu am încredere. Îţi duci copilul la grădiniţă, la trei ani, şi vine acasă cu vânătăi, darămite să-şi laşi copilul, la o vârstă atât de fragedă, pe mâinile unor străini. Asta în condiţiile în care o bonă costă enorm. Aceşti oameni ne iau şi puţinul pe care îl aveam", a spus, revoltată, Georgiana Ispas, de 30 de ani.


Cât ne costă creşa?
La o creşă de stat părinţii plătesc, pentru un program de opt ore, 140 de lei pe lună, tarif prevăzut doar pentru mâncare. În rest, pe lângă îngrijire, micuţii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani beneficiază de educaţie timpurie, cu ajutorul educatorilor şi psihologilor. La una particulară taxa minimă este de 600 de lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite