De ce este indicat să purtăm încălţăminte din piele naturală. „Piciorul va transpira, dacă aveţi încălţăminte sintetică“
0Piciorul are nevoie să respire, iar de multe ori încălţămintea ieftină nu este cea mai potrivită soluţie. Ne putem alege cu boli de piele, dar şi cu picioare care nu miros tocmai plăcut.
Medicii spun că încălţămintea pe care o purtăm trebuie să fie lejeră şi din materiale de calitate.
„Pantofii, ghetele sau cizmele cele mai potrivite sunt cele din piele. Este foarte important ca încălţămintea să aibă piele naturală şi pe exterior şi pe interior. Crucial este ca aceasta să fie pe interior. De asemenea dacă folosiţi branţuri alegeţi unele din materiale naturale pentru ca piciorul să nu transpire. Şi şosetele folosite este bine să fie din bumbac. Foarte important este să nu cumpărăm încălţăminte prea strâmtă pe motiv că pielea se lasă. Cel mai bine este să probăm seara când picioarele ne sunt mai umflate şi atunci vom ştii sigur că încălţămintea nu ne va strange“, spune medicul dermatolog Mădălina Cristea.
Vara însă, chiar şi încălţămintea din piele se poate încinge. „Vara eu recomand să se poarte sandale pentru ca piciorul să respire. Dacă sunt din piele cu atât mai bine, dar pot fi şi din pânză şi astfel nu vom avea probleme cu transpiraţia. Dacă nu sunteţi adepţii încălţămintei deschise atunci alegeţi espadrile din pânză. Pentru persoanele care poartă încălţări sport recomand produsele puţin mai scumpe care sunt din piele, dar au şi dispozitive care lasă pielea să respire. Nu purtaţi adidaşi fără şosete pentru că veţi transpira“, mai spune specialistul.
Miros neplăcut şi ciupercă a piciorului
Dacă nu purtaţi încălţămintea potrivită puteţi avea parte de probleme ale picioarelor. „Dacă aveţi încălţăminte sintetică, piciorul va transpira şi automat va apărea şi mirosul neplăcut. Dacă situaţia se repetă zi de zi atunci mirosul neplăcut va deveni permanent şi cu greu veţi scăpa de el. Oricine transpiră la picioare, de aceea sprayurile pentru pantofi sunt bune deoarece pot elimina mirosul neplăcut din încălţăminte. De asemenea sunt pe piaţă şi sprayuri care se pot da pe picior pentru a limita traspiraţia. Şi pudra de talc funcţionează foarte bine, mai ales la persoanele sportive care petrec mult timp încălţate cu adidaşi“, mai spune medicul.
Încălţămintea sintetică poate duce şi la o ciupercă a piciorului de care scăpăm foarte greu. „În termeni populari afecţiunea se numeşte piciorul atletului. Este vorba despre o ciupercă care se dezvoltă între degetele de la picioare. Nu este periculoasă, dar dă măncărimi foarte mari. De asemenea tratamentul poate dura luni întregi, astfel că este mai bine să o prevenim. Nu doar de la încălţăminte putem lua această ciupercă, ci şi de la piscine, de aceea este bine să avem şlapi în picioare când mergem la ştrand sau SPA“, mai spune specialistul.