PORTRET: Brăileanul George Crintă este cel mai bun elev-actor din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A câştigat Olimpiada Naţională de Artă Teatrală şi Marele Premiu la Concursul Naţional „Ştefan Mihăilescu-Brăila". Elev nonconformist, George scrie  versuri, cântă la chitară şi excelează în mai toate domeniile.

A făcut şi face cinste Liceului de Artă „Hariclea Darclee" şi, cu toate că locuieşte singur, are rezultate remarcabile la învăţătură. De fapt, excelează în mai toate domeniile.
George Crintă are în palmares patru ani de pregătire vocală şi instrumentală (chitară) şi a colaborat, ca actor, cu Teatrul „Maria Filotti", în piesele „Omul pernă" şi „Sufletul. Puncte de veghere", montate de Radu Afrim.

„Pasiunea pentru teatru a fost o renaştere a sufletului meu. Dintr-un om în linii drepte, am devenit un om în linii curbe. Îi mulţumesc regizorului Radu Afrim, laureat al Premiilor Uniter, iniţiatorul unei adevărate revoluţii în teatru. Fără să vrea, mi-a deschis ochii", ne-a mărturisit elevul-actor.

Atât de mare a devenit pasiunea pentru teatru, încât, în clasa a X-a, George s-a transferat de la Colegiul „Bălcescu" la Liceul „Darclee".

Palmares impresionant

A participat la cenaclul naţional literar „Săgetătorul" din Bucureşti, la Tabăra Internaţională de creaţie literară de la Bisoca, Buzău, şi la Concursul naţional de muzică „Mamaia copiilor". A fost plecat în turnee în ţară şi în străinătate, împreună cu actorii de la TMF şi a publicat două volume de versuri, repectiv filosofie experimentală, la o editură digitală.
Cu toate acestea, George Crintă nu este, nici pe departe, un tocilar.

„Rezultatele obţinute sunt mai mult datorită curiozităţii. Îmi place să ştiu, să cunosc, dar nu-mi place să iau notiţe, să car caiete sau să fac teme acasă. Profesorii mă acceptă aşa cum sunt", ne-a spus George.
În ultimii doi ani, elevul de la Liceul de Artă i-a uimit pe toţi cu realizările lui artistice. Amintim doar Premiul II la Concursul interjudeţean de creaţie literară „Ars Nova", secţiunea poezie (2009), Premiul II la Olimpiada Naţională de Teatru (pe trupe), Timişoara (2010), Premiul I la etapa judeţeană a Concursului de Arta Actorului (interpretare individuală, 2010) şi Premiul I la Olimpiada Naţională de Arta Actorului (interpretare individuală, Constanţa, 2010).

George a obţinut şi Premiul organizatorilor la Festivalul Naţional de muzică folk „Chira Chiralina", Brăila, 2010. Totul a culminat cu Marele Premiu şi Trofeul Concursului Naţional de Artă Teatrală „Ştefan Mihăilescu-Brăila", desfăşurat săptămâna trecută, la Teatrul „Maria Filotti".
Cel mai bun elev-actor din ţară, George Crintă, nu intenţionează să urmeze o carieră în domeniu. „După liceu, vreau să plec în străinătate, cu o trupă de amatori, să colindăm prin diferite staţiuni turistice. Sau poate voi găsi un Mecena în România, şi atunci nu mai plec", ne-a mărturisit geniul de la „Darclee".

Ce-i place

"Îmi plac oamenii frumoşi, pentru că singura şansă de a fi fericit este aceea de a fi cu ei. Mă refer, desigur, la frumuseţea interioară. Îmi place poezia. Sunt un actor mediocru, dar am momente de strălucire datorită poeziei - creaţia frumoasă a Lui Dumnezeu".

Ce nu-i place

"Nu-mi place să nu mi se dea o şansă. Nu-i plac oamenii reci, fără sentimente. Nu-mi plac sistemele politice, fie că este vorba de comunism sau capitalism. Îmi justific afirmaţia cu un citat care-mi aparţine: „În trecut, dictatorii chinuiau popoarele cu teroarea, aştept momentul în care popoarele îşi vor chinui dictatorii cu rezistenţa la teroare".

Întrebări şi răspunsuri

Ce părere ai despre arta teatrală contemporană?
G.C.: „Simt că miroase a revoluţie în artă, începem să fim mai consistenţi, mai oameni. În zece ani, ţara asta o să arate altfel".

Intenţionezi să urmezi o carieră în teatru, dat fiind faptul că ai fost, doi ani la rând, cel mai bun elev-actor din ţară?
G.C.: „Nu m-am decis definitiv, dar, după terminarea liceului, vreau să plec în străinătate ca actor amator, prin diverse programe de tineret. Îmi place foarte mult libertatea. Sau poate că voi găsi un Mecena în România, şi atunci nu voi mai pleca".

Profil

Născut: 17 iulie 1992, Brăila.
Studii: Liceul de Artă „Hariclea Darclee".
Ocupaţie: elev şi actor amator.
Familie: singur la părinţi.

Brăila

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite