Portret / Brăileanul Ciprian Nicolăiasa regizează un film despre banditul Terente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a început cariera ca actor în cluburi din capitală. A jucat în mai multe spectacole şi filme, iar de câţiva ani a decoperit plăcerea de a regiza.

A început să studieze actoria la şcoala înfiinţată de George Motoi. Nu a învăţat acolo decât doi ani deoarece facultatea respectivă a fost desfiinţată pentru că nu avea acreditare.
După această experienţă, a plecat în Bucureşti şi s-a înscris la Academia de Teatru şi Film, unde a fost coleg cu Radu Nichifor. După absolvire a început să facă teatru în diverse cluburi din capitală, iar mai târziu a jucat şi în filme.


În cluburi de noapte
„În anii "98 - "99 începuse teatrul în cluburi de noapte. După şcoală, am jucat în mai multe cluburi. Bucureştiul e un oraş mai deschis, cu mai multe posibilităţi, doar că este foarte greu să te întreţii acolo. Practic ce câştigam, dădeam pe chirie", ne-a povestit Ciprian Nicolăiasa. Aşa că în anul 2004 a revenit în oraşul natal.


Pasul spre regie l-a făcut în 2001 cu textul „Trainspotting", un text foarte modern ca limbaj dar şi ca structură. Tocmai din cauza limbajului considerat violent şi vulgar, după prima vizionare, spectacolul a fost interzis.


Spectacol interzis
„La acea vreme a fost interzis. Mai târziu când lucrurile au mai evoluat, iar cei din comisii au văzut că acest tip de limbaj este folosit în toate teatrele din ţară, spectacolul a putut fi reluat", ne-a spus Ciprian Nicolăiasa.
Primul succes regizoral a fost spectacolul „Un scriitor ratat" după un text de Daniil Harms, spectacol cu care regizorul a participat la prima ediţia a Festivalului „Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila" din 2004.


„Am trecut la regie pentru că simţeam nevoia să exprim anumite lucruri în felul meu. Ca actor, trebuie să respecţi anumite direcţii ale regizorului. Eu am încercat să iau totul asupra mea. Ca regizor trebuie să ai mereu un ochi în sală chiar dacă eşti pe scenă şi joci. La început mi-a fost greu, dar m-am obişnuit", ne-a mărturisit interlocutorul nostru.


„Lecţia", cea mai nouă piesă
Despre piesa „Lecţia", cel mai nou spectacol regizat, artistul ne-a povestit că a avut ceva probleme la început până a obţinut drepturile de autor de la fiica lui Eugen Ionesco, dar că a avut mare noroc cu cele două partenere din spectacol care l-au ajutat foarte mult.
„Lecţia" s-a jucat şi se joacă, în ultima vreme, aproape weekend după weekend pe scena Teatrului brăilean „Maria Filotti" şi s-a dovedit a fi un succes, un succes în care regizorul joacă alături de colegii săi actori.


„Am comunicat foarte bine cu cele două partenere Flori Popa şi Silvia Tariq. Au înţeles mesajul textului care e un pic mai dificil, au înţeles ce vreau cu spectacolul, pe ce direcţie vreau să merg", ne-a spus artistul brăilean.

Întrebări şi răspunsuri
Ce spectacole mai pregătiţi?
Voi începe un spectacol în curând, „Micul prinţ", după textul lui Antoine de Saint Exupery, în care o să joace o fetiţă de 7 ani, ea va fi micul prinţ. Cred că premiera va fi la sfârşitul lui aprilie, tot la „Maria Filotti".


Ce ne puteţi spune despre filmele în care aţi jucat?
Am jucat cu Maia Morgenstein şi Horaţiu Mălăiele în „Damen Tango". Am mai jucat în „Zbor deasupra unui cuib de curci". Vara trecută am lucrat împreună cu sora mea, Cornelia Nicolăiasa, la un film documentar „Terente, între adevăr şi legendă" despre celebrul bandit Terente, care va avea premiera foarte curând.


Ce-i place
Cel mai mult îmi place să fac teatru fiindcă altceva nu ştiu, pentru că am la dispoziţie lumi atât de diferite. Am o plăcere deosebită să repet. Repetiţiile şi spectacolele te fură măcar pentru o oră - două din lumea anostă, murdară de afară. Îmi place foarte mult să lucrez. Aş lucra neîncetat.


Ce nu-i place
Nu-mi plac oamenii proşti şi nu-mi place prostia care generează răutate, invidie şi te obligă la o luptă inutilă care îţi fură foarte mult din energia pe care o poţi folosi pozitiv. Dacă nu ar exista prostie, poate aş avea o putere mai mare de muncă, aş fi mai bun, mai uman. 

Profil
Născut: 16 noiembrie 1973, Brăila
Studii: Universitatea Naţională de Teatru şi Cinematografie Bucureşti
Ocupaţie: Actor
Familie: Necăsătorit

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite