Inedit: VIDEO/Un brăilean a inventat motorul super-economic/Vezi aici experimentele și rezultatele obținute la motorul modificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Labuneţi a modificat un motor normal pentru a reduce consumul de carburant cu până la 50 la sută! Inventatorul brăilean are un palmares bogat: 15 invenţii brevetate în perioada cât a lucrat la uzină şi alte două pe cont propriu.

Ion Labuneți are 59 de ani este inginer mecanic și de când se știe inventează tot felul de lucruri. A muncit timp de 20 de ani la fosta uzină „Progresul", la cercetare și dezvoltare, timp în care a realizat câteva invenţii ce i-au folosit în activitate. A brevetat 15 invenții realizate în incinta uzinei şi alte două pe cont propriu după 1990.

Şapte milioane de euro pentru invenţia-minune care scoate petrolul din apă

Iaşi: Vrea să revoluţioneze maşinile-şcoală

Cu una dintre invenții, metoda de prindere a plăcuţelor mecanice, Ion Labuneţi a fost la TIBCO în anii '90.

"Un reprezentant olandez s-a arătat interesat de această invenţie. Mi-a cerut piesa pentru a o prezenta șefului său în vederea unei colaborări. Mi-a spus că mă va contacta. Nu m-a căutat nimeni. De aceea nu am mai plătit taxele de protecţie aferente acestei invenţii şi după ceva timp am văzut într-un catalog al firmei respective piesa mea. Atunci am decis să mă las", povestește Ion Labuneţi.

Observaţie şi inovaţie

Inventatorul spune despre sine că nu este un adevărat „magician", ci un bun practician: „Nu sunt un inventator care stă toată ziua și inventează. Eu observ unele lucruri și dacă pot găsesc soluții".

Povestea motorului care consumă mai puţin carburant decât un motor obişnuit a început în parcarea din spatele blocului. A observat că vecinii care meșteșugăreau pe la bătrânele Dacii făceau un zgomot teribil atunci când le ambalau.

„Astfel am realizat că o cantitate mare de energie este aruncată afară sub formă de gaze fierbinți sub presiune. Gazele acestea ar fi trebuit să contribuie la funcționarea motorului", explică inventatorul.

Înainte de a se apuca de treabă a vorbit cu prietenii și cunoștințele despre ideea sa, dar spune că toți au fost sceptici. Singurii care i-a fost alături de la început și au decis să-l ajute să-și pună ideea în practică au fost Mihai Pâtea cu fiul său.

În atelierul acestora, Ion Labuneți a modificat camera de ardere și diagrama de distribuție de la un motor obișnuit de Volkswagen. A comparat apoi consumul motorului modificat cu alte două de aceeași capacitate cilindrică și în aceleași condiții.

„Comparațiile au fost făcute cu două motoare în exploatare. Consumul la motorul modificat față de cel al unui Volkswagen Golf este cu 33 % mai mic, iar față de Dacia Papuc este cu 58 % mai mic. Economia este de 30 % garantat. Dacă modific mai mult pot ajunge cu economia de combustibil la 50 %", spune Ion Labuneți, convins că dacă ar face motorul în faza de fabricație pe baza proiectului propriu, prețul acestuia nu ar avea de suferit, poluarea ar fi redusă, iar economia de combustibil substanțială.

„Soluția este foarte simplă"

Întrebat care este secretul invenţiei sale, Ion Labuneţi răspunde simplu: creșterea randamentului energetic.

„Totul se bazează pe calcul matematic, pe inginerie. Soluția este foarte simplă, dar pentru că motoarele sunt făcute de atâta timp oamenii pun problema dacă chiar este adevărat și posibil așa ceva", spune brăileanul.

Pentru a dovedi că are dreptate, Ion Labuneţi este dispus să lase orice specialist să vadă calculele făcute şi motorul modificat. De aceea a mers chiar şi la Facultatea de Mecanică de la Galaţi.

„Profesorul de acolo mi-a spus că dacă ar fi posibil așa ceva ar fi fost făcut de mult. I-am arătat cu creionul pe hârtie ce fac eu la motor și a spus că mă va pune în legătură cu profesorul de la motoare termice".

image

Pentru a dovedi că soluţia sa este eficientă, inventatorul intenționează să pună motorul modificat pe o mașină pentru a observa consumul în interiorul orașului.

Interes şi scepticism

Experimentul a fost filmat și postat chiar și pe Internet alături de datele tehnice pentru ca cei care sunt interesați să vadă că acest lucru este posibil. Iar telefoanele nu au întârziat să sune.

„Sunt foarte multe persoane interesate de reducerea consumului de carburant, mai ales pe criza aceasta. Am vorbit cu o firmă din Galați care are maxi-taxi și taxiuri. De asemenea, am vorbit cu o firmă din Oltenița care are un parc de 150 de camioane. Au făcut o socoteală și a reieșit că ar face o economie de 100.000 euro/lună cu motoare modificate. Au spus că-mi vor trimite un motor pe care să-l modific, să-l pună pe mașină și să vadă rezultatele", spune bărbatul.

MINIINTERVIU

Ce implicaţii are motorul modificat?

image

„Toţi se plâng că există poluare foarte mare şi de aici diverse necazuri. Dacă de mâine consumul la carburant este redus cu 30 % am avea mai puţine noxe în întreaga lume, căldura degajată de motoare se reduce cu 30 %, ca să nu mai vorbim de zgomot. Dacă aplicăm această soluţie am avea petrol pentru mai mulţi ani".

Ce planuri de viitor aveţi?

„Am observat la cursa de bărci de mare viteză de la Mamaia că multe ambarcaţiuni se răstoarnă şi m-am gândit la o soluţie pentru remedierea acestei probleme. Am pus la punct o barcă care să nu se răstoarne indiferent de viteză. Am vorbit cu un coleg care se pricepe la nave și o să facem un proiect în acest sens. Avem practic soluția tehnică, poate reușim să-i propunem acest lucru lui Radu Mazăre".

Cum se făcea cercetarea la „Progresul"?

„Pe atunci nemții veneau în număr mare la uzină cu prezentare de produse. Din ambiție am făcut și eu un produs ca la prezentare. Am demonstrat că pot face ceva mai bun decât nemții. Îmi amintesc că erau tot felul de inovaţii care apăreau pe piaţă pe care le puteam face şi noi şi vă spun că se făceau la uzină".

O invenţie de care sunteţi mândru?

„Am inventat o menghină cu o falcă mobilă care să ţină piesa nemişcată când este lucrată. Înainte de Revoluţie am brevetat-o. După câţiva ani am regăsit-o într-un catalog nemţesc. Mă mândresc că soluţia mea a fost agreată de nemţi".

Care considerați să este cea mai mare problemă în ceea ce priveşte dezvoltarea?

„În perioada mea s-au făcut foraje la mare adâncime, au apărut atâtea lucruri, invenţii care au uşurat munca. Acum nu se mai face nimic, parcă nimeni nu mai este interesat de dezvoltarea tehnologică".

Consum motor modificat-  film 1

Consum motor Dacia Papuc - film 2

Consum VW Golf - film 3

Consum motor modificat probă frână hidraulică - film 4

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite