Ia autentică reînvie la Brăila. Femeile din oraş se strâng la şezătoare pentru a deprinde secretul confecţionării cămăşii tradiţionale româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăilencele învaţă cum să confecţioneze o ie autentică FOTO: Alina Tatu
Brăilencele învaţă cum să confecţioneze o ie autentică FOTO: Alina Tatu

Din anul 2014 în Brăila are loc Atelierul „Poveştile Iei”, dedicat meşteşugului confecţionării undei cămăşi tradiţionale. Participanţii sunt iniţiaţi în arta coaserii unui astfel de obiect vestimentar atât de iubit de români şi nu numai.

Din in sau borangic, cusută manual, veche sau reinventată, ia românească a trecut de mult graniţele României. Iar acum femei din toată lumea poartă camaşa noastră tradiţională. Din păcate tradiţia realizării iei e pe cale să se piardă. Arta preţioasă a realizării unei ii, este readusă în atenţia brăilencelor prin Atelierele “Poveştile Iei” deschise publicului din anul 2014. Acest atelier este aşteptat de participanţii la şezătorile "Poveştile IEI", pentru că adeseori aceştia posedă cămăşi vechi sau alte piese de îmbrăcăminte care au nevoie de retuşuri. Fiind obiecte vechi şi preţioase, modalitatea de lucru este deosebită, iar sfaturile unor specialişti sunt aşteptate şi apreciate.

Încă din anul 2014 brăilencele se întâlnesc o dată pe lună pentru a învăţa cum să restaureze un obiect vestimentar sau cum să confecţioneze o ie de la început până la final. Cum tai pânza, aţa care trebuie folosită, modele în funcţie de regiunile ţării, toate acestea într-un atelier, corespondent al şezătorilor de pe vremuri.

povestile iei braila

Poveştile iei sunt fără sfârşit iar atelierul este din ce în ce mai plin de doamne şi domnişoare care doresc să înveţe cât mai multe despre tainele confecţionării iei româneşti. Ideea de a organiza un atelier al iei a fost a Corinei Ciuraru, o brăileancă îndrăgostită de portul popular.

“Poveştile iei au început în anul 2014, cu ocazia Zilei Internaţionale a Iei, de Sânziene, şi de atunci nu se mai termină. Aici, doamnele învaţă să coase, învaţă tehnici de cusătură tradiţionale şi tot ce trebuie, încât să îşi realizeze singure o cămaşă tradiţională sau o ie. Încercăm să ne întoarcem la tradiţie, la obiceiuri, la autentic, la rădăcinele noastre”, a spus Corina Ciuraru, coordonatorul Atelierului Poveştile Iei.
povestile iei braila

Ana Maria Grama este o tânără din Brăila care a venit la şezătoare încă de la începuturi. Şi-a dorit foarte mult să înveţe acest meşteşug pentru a putea să-l transmită mai departe copiilor ei.  A reuşit într-un an de zile să lucreze o ie pentru ea şi una pentru un băiat. Ana Maria nu pierde nici o şezătoare a iei şi vrea să înveţe cât mai mult despre tainele meşteşugului.

“Întotdeauna mi-a plăcut tradiţionalul, aerul de autentic şi în momentul în care Corina ne-a arătat ce înseamnă o ie de artizanat şi o ie autentică m-am hotărât să vin la ateliere. Eu mi-am dorit să reînnod o tradiţie cu străbunii şi să încerc să transmit mai departe acest meşteşug care din păcate este pe cale să se piardă. Sunt croitoreasă de meserie însă confecţionarea unei ii nu are legătură cu meseria de croitor. Tehnicile de cusut sunt migăloase. Pentru a confecţiona o ie este nevoie de multă răbdare. Lucrez pentru mine şi pentru fata mea. Mi-a luat un an de zile să lucrez o ie şi nu aş putea să o fac cadou. Le păstrez pentru mine şi pentru fata mea”, a explicat Ana Maria Grama, participantă la şezătoare.
povestile iei braila

Atelierul "Poveştile IEI" se desfasoară lunar, de obicei în spaţiul Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati"  şi se adresează persoanelor din Brăila şi Galaţi care iubesc arta populară, în general, şi celor care doresc să afle cum se coase o cămaşă tradiţională, în particular.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite