FOTO Moştenire cu adevărat preţioasă din vremea regimului comunist lăsată de izbelişte în Valea Encii din judeţul Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sistem de desecare construit pe vremea regimului comunist al cărui scop era protejarea a mii de hectare de teren arabil de surplusul de apă provenit din precipitaţii şi din activităţi de irigaţii n-a mai beneficiat, în ultimii 20 de ani, de lucrări de întreţinere. Rezultatul: zona denumită Valea Encii, din judeţul Brăila, a devenit un fel de vale a plângerii.

Sute de hectare se află permanent sub apa care se scurge aici de pe o rază de zeci de kilometri, din cauza cotei reduse a terenului, iar problema se acutizează de la an la an. Problemele cele mai mari apar la topirea zăpezilor din timpul iernii, deoarece canalul gândit să colecteze acest surplus de apă şi să îl dirijeze către Dunăre este din ce în ce mai colmatat şi nu îl curăţă nimeni, iar staţia de pompare destinată să împingă apa a ajuns într-o stare deplorabilă. Din şapte pompe care funcţionau pe vremuri, când canalul era liber de vegetaţie şi aluviuni, doar trei mai pot fi folosite, şi acelea la capacitate minimă.

Rezultatul: o bună parte din suprafaţa de teren afectată de inundaţii a început să se întoarcă la starea iniţială, tinzând să se transforme din nou în teren mlăştinos, aşa cum era înante ca regimul comunist să investească în sistemul de desecare. Totodată, şoseaua care face legătura între Brăila şi Râmnicu Sărat, DN 22, riscă să fie acoperită de ape, pe o lungime de câteva sute de metri, între localităţile Scorţaru Vechi şi Comăneasca, acolo unde terenul are cota cea mai redusă şi unde se concentrează surplusul de apă.

Terenul inundabil se află în extravilanul comunei brăilene Tudor Vladimirescu care, din cauza problemelor cauzate de fenomenul de băltire, ar putea pierde oportunitatea unei investiţii masive într-un parc de centrale eoliene. “Există un grup de firme interesat să construiască un parc de eoliene pe terenul acesta care nu mai poate fi folosit în scopuri agricole din cauza surplusului de apă. Autorizaţia de construire este deja eliberată de primărie, iar lucrările ar trebui să înceapă în această primăvară. Nu se ştie, însă, dacă vor mai fi făcute, fiindcă problema inundaţiilor este tot mai acută. Nefuncţionarea corespunzătoare a sistemului de desecare face ca de la an la an să se strângă mai multă apă pe acest teren. Din câte am înţeles de la investitorii respectivi, au dubii dacă să mai ridice eolienele aici sau nu. O astfel de investiţie ar fi fost benfică pentru comuna noastră, ar fi păcat să o pierdem”, ne-a declarat Constantin Vasile, primarul comunei Tudor Vladimirescu.

Din anii '80 nu s-a mai investit serios în acest sistem de desecare

Sistemul de desecare din zona brăileană denumită Valea Encii a fost pus în funcţiune începând din anii '60 ai secolului trecut. Autorităţile vremii au decis să asaneze mlaştina formată din cauza surplusului de apă care se strânge din bazinul de colectare, de 27.000 de hectare, pe aproape 1000 de hectare aflate la cota cea mai redusă a Văii Encii. Pentru asta au investit milioane de lei într-un canal de desecare lung de circa 35 kilometri, o ramificaţie de canale secundare şi o staţie de pompare dotată cu şapte agregate de mare putere. Sistemul a fost gândit în aşa fel încât apa să fie dirijată către Dunăre, iar terenul menţinut la un nivel optim de umezeală.

image

În loc de parc de centrale eoliene, terenul se pretează mai degrabă pentru un lac de agrement  FOTO Florentin Coman

După 1990, nu s-a mai făcut nicio investiţie serioasă în acest sistem de desecare. Nici canalele nu au fost curăţate de vegetaţie şi aluviuni, pentru ca apa să circule mai uşor, nici staţia de pompare, cu pompele aferente, nu a fost modernizată, sau măcar reparată capital. În prezent, sunt puse în funcţiune doar trei din cele şapte pompe iniţiale, care reuşesc cu greu să împingă apa spre Dunăre, din cauza gradului mare de colmatare a canalului. Pentru ca sistemul să fie din nou funcţional la capacitatea proiectată este nevoie de o investiţie de circa 16,5 milioane de lei (165 miliarde lei vechi n.r.).

Sucursala brăileană a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare a trimis o notă de fundamentare la sediul ANiF Bucureşti, solicitând alocarea acestei sume. “Solicitarea noastră va fi supusă analizei Ministerului Agriculturii, care va decide dacă se vor aloca banii. Sperăm să putem pune în practică investiţia, începând din acest an, pentru ca sistemul de desecare din Valea Encii să funcţioneze din nou la capacitate, astfel încât terenul din Valea Encii şi drumul naţional Brăila – Râmnicu Sărat să fie ferite de inundaţii”, ne-a declarat Vasile Turcitu, directorul ANiF Brăila.

Specialiştii spun că, dacă sistemul de desecare respectiv nu va fi viabilizat cât mai curând, surplusul de umiditate de pe toate cele 27.000 ha, cât reprezintă bazinul de colectare al Văii Encii, ar putea duce în final la degradarea prin sărăturare a mii de hectare de teren arabil.

Citiţi şi 

  Târgu-Jiu O şcoală şi zeci de drumuri, în pericol

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite