FOTO 13 hectare de pădure seculară de stejar în pericol de a fi defrişată pentru un proiect imobiliar. Brăilenii au protestat vehement
0Acţiunea unui grup de investitori care doreşte să ridice pe 13 hectare din pădurea Stejaru un complex sportiv şi rezidenţial a scos la protest sute de brăileni şi au fost oganizate mai multe dezbateri publice la care au participat reprezentanţi ai Agenţiei de Mediu Brăila, autorităţi locale, parlamentari, simpli cetăţeni şi reprezentantul grupului de investitori.
Grupul de iniţiativă este format din Valentin Chisoceanu, George Iurov, Elena Iurov (sora viceprimarului Alexandru Dănăilă despre care se spune că a vândut partea ei de teren acum 4 ani), Costel Guruianu, Otilia Niţă, Leonard Mîrza, Laurenţia Mîrza, Cristian Niţă, Cristian Mîrza, Alexandra Periverzof, Virgil Voiu, Gina Chisoceanu, Ionel Stănilă, Gabriela Stănilă şi Mihai Periverzof şi au început demersurile în 2011, pentru a scoate cele 13 ha din Pădurea Stejaru din fondul silvic, în aşa fel încât terenul respectiv să fie liber pentru construcţii.
Investitorii au dat în judecată Agenţia de Mediului Brăila în martie 2013, iar în toamnă Tribunalul Brăila a emis o hotărâre prin care obligă APM să elibereze avizele de mediu pentru proiectul „Construire ansamblu social sportiv Dunărea”. Având în vedere că un aviz de mediu nu poate fi eliberat decât dacă se întrunesc condiţiile legale şi nu ca urmare a unei decizii judecătoreşti, Agenţia de Mediu Brăila a apelat la recurs, dosarul fiind preluat de Curtea de Apel Galaţi. În 28 ianuarie 2015, Curtea de Apel Galaţi a emis o decizie privind „obligarea APM Brăila la trecerea în următoarea etapă de reglementare a Planului Urbanistic Zonal – Construire ansamblu social sortiv Dunărea".
În luna mai 2015, la iniţiativa caricaturistului brăilean Costel Pătrăşcan, a fost declanşată o acţiune sub genericul ”Salvaţi Pădurea Stejaru!”. La acest protest au fost prezenţi şi mai mulţi politicieni locali.
Ieri după-amiază s-au strâns la Cabana Stejaru peste 200 de brăileni, printre care doi parlamentari (Cătălin Boboc şi Marian Dragomir) consilieri locali şi judeţeni, reprezentanţi de ONG-uri şi au spus în cor “Nu tăiaţi pădurea Stejarul”. Majoritatea mobilizărilor au avut loc pe Facebook, în decursul săptămânii trecute apărând poze în zona pădurii Stejarul cu mesaje împotriva defrişării.
Peste 15 persoane s-au înscris pentru a lua cuvântul iar majoritatea întrebărilor se adresau grupului de iniţiativă. Reprezentantul acestuia, Mihai Periverzof nu a dorit să răspundă întrebărilor iar atitudinea lui faţă de cei prezenţi a lăsat de dorit. Un participant la dezbatere a întrebat dacă există fondurile necesare investiţiei, iar reprezentantul grupului de interese a precizat că această întâlnire s-a făcut pentru acordarea avizului nu pentru a explica dacă există bani pentru investiţie.
Totodată firma care s-a ocupat de raportul de mediu a încercat să scoată în evidenţă faptul că tăierea copacilor de pe circa 6 ha va avea un impact nesemnificativ asupra pădurii în ansamblu, care ocupă în total circa 424 ha. Potrivit firmei “Danias” SRL care a efectuat documentaţia, flora şi fauna nu vor avea de suferit. Cu toate acestea, mesajul celor prezenţi a fost răspicat. “NU tăierii pădurii Stejaru”.
Ionuţ Buţia, şeful Ocolului Silvic Lacu Sărat a cerut autorităţilor de mediu să suspende procedura de avizare, deoarece sunt în curs cercetări penale privind modul în care suprafaţă de pădure a intrat în posesia actualilor proprietari. Totodată acesta a specificat că fiind vorba despre o suprafaţă mai mare de 10 hectare, decizia ar trebui luată de guvern.
"Fiind vorba despre un teren mai mare de 10 hectare, decizia de scoatere din fondul funciar trebuie luată de Guvern, nu de autorităţile de mediu de pe plan local", a precizat şeful Ocolului Silvic Lacu Sărat", a spus Ionuţ Buţia.
Reprezentanţii Agenţiei de Mediu au consemnat toate opiniile exprimate şi urmează ca în 30 de zile să se ia o decizie în privinţa acordării sau nu a avizului de mediu pentru scoaterea din fondul forestier a 13 hectare de pădure, astfel încât să se poată tăia copacii în vederea ridicării construcţiilor.
Vă recomandăm şi





