Din cauza drogurilor, a alcoolului, a etnobotanicelor şi nu numai, tot mai multe brăilence ajung să nască bebeluşi cu malformaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluşi
Bebeluşi

Dacă în 2009, în evidenţele Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie din Brăila figurau 13 cazuri de copii născuţi cu malformaţii, anul acesta, din luna ianuarie şi până în prezent, s-au înregistrat 17 asemenea cazuri.

„Există anomalii minore şi majore. Dintre cele majore, cea mai frecventă este sindromul Down, cu o incidenţa de 1 la 600. Mai există malformaţii congenitale cardiace, malformaţii ale tubului digestiv, anomalii ale sistemului nervos, defecte de tub neural cu spina bifida, meningo-encefalocel şi anencefalia, adică lipsa aproape completă a creierului. În acest din urmă caz bebeluşii se nasc morţi", ne-a declarat dr. Mihai Cristescu, medic primar Neonatologie.


Controlul, o soluţie


Malformaţiile pot fi cauzate de anumiţi agenţi infecţioşi, precum virusurile, agenţi chimici (medicamente sau alte substanţe chimice), radiaţiile (examene radiologice repetate).


De asemenea, consumul de tutun, alcool, droguri, plante etnobotanice, de către mamă, în timpul sarcinii, dar şi o nutriţie necorespunzătoare a acesteia, poate duce la naşterea unui copil cu malformaţii.


Anomaliile în dezvoltarea sarcinii mai pot fi cauzate şi de factori interni, boli materne generale sau nereguli ale aparatului genital matern. „Controalele repetate la medicul de familie şi medicul obstetrician, pot duce la diagnosticarea precoce a unor anomalii. Când este vorba despre malformaţii grave precum sindromul Down, se poate interveni printr-o întrerupere terapeutică a sarcinii, în scopul de a se evita trauma naşterii unui copil cu asemenea probleme", ne-a declarat dr. Mihaela Vasile, director medical interimar al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite