Ce categorie de câini periculoşi sau agresivi are interzis în localurile publice şi  în  mijloacele de transport în comun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi proprietari de câini periculoşi nu cunosc obligaţiile pe care le au în legătură cu animalele pe care le deţin, iar o parte dintre aceştia nu îndeplinesc nici condiţiile legale pentru a avea astfel de patrupede.

Conform O.U.G. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi este interzis:

-Accesul câinilor categoria I în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea;

-Accesul câinilor categoria I în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces, cu excepţia cazurilor în care aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar;

-Staţionarea câinilor categoria I în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi;

Accesul câinilor categoria a II-a, precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor, cu excepţia cazurilor în care aceştia poartă botniţă şi sunt tinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineste condiţiile prevăzute de lege, respectiv:

a) să aibă vârsta minimă de 18 ani;

b) să aibă capacitate deplină de exerciţiu;

c) să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Proprietarul sau deţinătorul temporar al câinelui, dacă este însotit de acesta când conduce animale izolate, în turmă sau în cirezi, pe drumurile publice pe care accesul le este permis, nu se supune obligaţiilor prevăzute mai sus, ci are obligaţia de a supraveghea câinele şi de a împiedica atacul canin asupra unei persoane.

Neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorului temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, prevăzute în cazurile prezentate mai sus, daca atacul a avut loc, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

În cazul acestei infracţiuni, precum şi în cazul în care fapta a produs urmările prevăzute de infracţiunile de lovire sau alte violenţe, vătămare corporală şi lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte din Codul penal, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Un exemplu despre ce se poate întâmpla este păţania unui brăilean, în vârstă de 65 de ani,  care a fost muşcat de câinele unui bărbat de 49 de ani, în timp ce se afla în dreptul imobilului acestuia de pe strada Alexandru Vlahuţă. Persoana atacată a avut nevoie de 12-14 zile de îngrijiri medicale, fapt atestat de certificatul medico-legal. Poliţiştii au deschis un dosar penal pe numele proprietarului câinelui pentru neluare a măsurilor de prevenire a atacului canin aupra unei persoane, faptă prevăzută şi pedepsită de O.U.G. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite