Brăila:Staţia de epurare creşte ca Făt Frumos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările avansează, la ieşirea din municipiu, văzând cu ochii
Lucrările avansează, la ieşirea din municipiu, văzând cu ochii

Nemţii de la „Passavant" au construit într-o lună cât nu au făcut italienii şi turcii în şase ani.Brăila ar fi trebuit să beneficieze încă din 2008 de o staţie de epurare modernă care să protejeze Dunărea de apele uzate deversate de cei aproximativ 200.000 de locuitori.

Dacă nu avansează lucrările până la finele anului la staţia de epurare, autorităţile trebuie să dea Uniunii Europene 25 de milioane de euro. 2008 era termenul de finalizare prevăzut de un contract încheiat în 2004, între Ministerul Integrării Europene şi firma italiană Termomecanica.

În tot acest timp, italienii au dispărut din peisaj, fiindu-le reziliat contractul şi a fost angajat consorţiul format din firma turcească "Sistem Yapi", pentru componenta de construcţii, şi din firma germană "Passavant", pentru dotarea cu echipamentele necesare.

Gravele probleme financiare ale firmei "Sistem Yapi" au atras neîncrederea autorităţilor şi s-a decis ca lucrările să fie continuate de nemţi.

După ce au văzut că la Staţia de epurare de pe dig se lucrează „nemţeşte", municipalitatea brăileană are în sfârşit speranţa că banii europeni destinaţi proiectului vor fi cheltuiţi până la sfârşitul anului, astfel încât să nu mai existe pericolul ca UE să îi ceară înapoi.

Primarul Aurel Simionescu este uimit de cât de bine merg lucrările de când nemţii de la "Passavant" au preluat conducerea consorţiului turco - german care a câştigat licitaţia.

Ca studenţii în sesiune

"Se lucrează foarte bine la staţia de epurare. Am făcut şi noi ca Făt - Frumos. Acum sunt mereu 200 de oameni pe şantier, utilaje, se lucrează în schimburi mereu...
Dar se face acum în condiţii de vreme rece ce se putea face în mod normal astă primăvară - vară. Suntem ca studenţii ăia în sesiune, care învaţă numai cu o zi - două înainte de examen"
, a comentat primarul.

Potrivit primarului Aurel Simionescu, nemţii au făcut într-o lună ceea ce nu au reuşit turcii să facă în nouă luni şi nici italienii în şase ani.

„Eu sper că în două luni vom cheltui şi restul de bani europeni, pentru ca din 2011 să intrăm pe finanţarea românească şi să nu mai fie probleme", a mai completat primarul Aurel Simionescu.
Staţia are acorduri de mediu şi este acum prinsă în programul de conformare.

Urmează acorduri de mediu

„Ei trebuie să termine până la sfârşitul anului, dar, conform legislaţiei, ar mai avea la dispoziţie încă două luni, faţă de termenul prevăzut iniţial. Dacă nu termină prima etapă până la 31 decembrie, plus în perioada de două luni de graţie, au nevoie de reautorizare. Dacă nu vin să solicite avizare, nici după cele două luni, ar însemna  să lucreze ilegal. Ei lucrează foarte bine acum. Nu s-au primit sesizări sau reclamaţii împotriva firmei", ne-a declarat Daniela Dobre, şef Serviciu „Autorizaţii" din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila.

De nu, 25 de milioane de euro iau drumul UE

Numai în luna septembrie, s-au realizat lucrări de vreo 4 milioane de euro, cu mult mai mult decât s-a cheltuit în utlimele nouă luni. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost extins până la sfârşitul lui 2010, sub sancţiunea returnării finanţării de la UE, în cadrul ISPA. Este vorba despre 25 de milioane de euro.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite