Bani europeni cu măsură: Finanţele anunţă modul în care se fac deducerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondurile structurale UE sunt cel mai greu de obţinut. FOTO: ARHIVĂ
Fondurile structurale UE sunt cel mai greu de obţinut. FOTO: ARHIVĂ

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Brăila îi avertizează pe contribuabilii beneficiari ai proiectelor finanţate prin programe operaţionale că, în vederea rambursării cheltuielilor eligibile cu T.V.A. nedeductibilă, declaraţia pe propria răspundere privind nedeductibilitatea T.V.A. aferentă cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare trebuie certificată de organul fiscal competent din subordinea A.N.A.F.

În vederea rambursării cheltuielilor eligibile reprezentând T.V.A. nedeductibilă , beneficiarii proiectelor finanţate prin programe operaţionale au obligaţia depunerii, ca anexă a fiecărei cereri de rambursare, a unei declaraţii pe propria răspundere privind nedeductibilitatea T.V.A. aferentă cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare, certificată de organul fiscal competent din subordine A.N.A.F., în termen de maxim 3 zile lucrătoare de la data depunerii acesteia de către beneficiar.

Organul fiscal competent din subordine A.N.A.F. este organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală solicitantul este înregistrat ca plătitor de impozite şi taxe.

Certificarea declaraţiei privind nedeductibilitatea T.V.A. aferentă cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare este obligatorie în cazul persoanelor care solicită autorităţii de management a programelor operaţionale finanţate din instrumente structurale în cadrul obiectivului convergenţă, rambursarea cheltuielilor eligibile reprezentând T.V.A. nedeductibilă, efectuate de beneficiari în cadrul proiectelor finanţate din instrumente structurale şi se aplică proiectelor finanţate din instrumente structurale depuse după data de 1.ianuarie.2012.

Important! Începând cu data de 14.aprilie.2013, prevederile legale referitoare la certificarea declaraţiei privind nedeductibilitatea T.V.A. se aplică şi pentru proiectele de grant/strategice finanţate din Programul operaţional sectorial „Dezvoltarea resurselor umane” aflate în derulare la 10.august.2012 cât şi pentru cele depuse după această dată.

Depunerea declaraţiei privind nedeductibilitatea T.V.A.

Pentru certificarea declaraţiei pe propria răspundere privind nedeductibilitatea T.V.A., solicitantul depune la organul fiscal competent, înainte de depunerea cererii de rambursare la autoritatea de management, Declaraţia privind nedeductibilitatea T.V.A. aferentă cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare. 

Declaraţia se completează cu ajutorul programului de asistenţă, pus la dispoziţia contribuabililor gratuit de unităţile fiscale sau care poate fi descărcat de pe portalul A.N.A.F.

Declaraţia se depune direct la registratura organului fiscal competent sau prin poştă, cu confirmare de primire, pe suport electronic însoţit de formularul editat de persoana impozabilă, semnat şi ştampilat în 3 exemplare, din care, după certificare, un exemplar se depune la autoritatea de management şi un exemplar rămâne la solicitant.

Certificarea declaraţiei privind nedeductibilitatea T.V.A.

În vederea certificării declaraţiei, organul fiscal competent va verifica în Registrul contribuabililor, dacă solicitantul are calitatea de persoană înregistrată în scopuri de T.V.A. potrivit art.153 din Codul Fiscal, în perioada în care au fost efectuate toate achiziţiile ale căror facturi sunt înscrise în declaraţie.

În cazul în care, solicitantul nu are calitatea de persoană înregistrată în scopuri de T.V.A. conform art.153 din Codul Fiscal în întreaga perioadă la care se referă facturile înscrise în declaraţie, organul fiscal emite, de îndată, Certificatul privind nedeductibilitatea T.V.A. aferentă cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare, pentru toate facturile înscrise în declaraţie.

În situaţia în care, unele facturi înscrise în declaraţie au fost emise în perioade în care solicitantul a avut calitatea de persoană înregistrată în scopuri de T.V.A. conform art.153 din Codul Fiscal, organul fiscal transmite declaraţia organului de inspecţie fiscală competent.

În urma constatărilor ca urmare a cercetării la faţa locului înscrise într-un proces verbal, organul de inspecţie fiscală emite certificatul privind nedeductibilitatea T.V.A. aferentă cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare.În certificat se înscriu numai facturile pentru care taxa este nedeductibilă, potrivit legii, sau nu se înscrie nicio factură pentru situaţia în care taxa aferentă tuturor facturilor este deductibilă.

Important! Organul fiscal nu răspunde de realitatea şi eligibilitatea T.V.A.aferentă operaţiunilor din facturile înscrise în Certificatul privind nedeductibilitatea T.V.A. aferentă cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare.

Baza legală : art.11 indice 1 din H.G. nr.759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale, cu modificările şi completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr.517/2007 ; O.M.F.P. nr.33/2012 pentru aprobarea Procedurii de certificare a declaraţiei privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare, precum şi a modelului şi conţinutului formularului „Certificat privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare”, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr.33/16.01.2012 ; O.M.F.P.nr.426/2013 privind completarea O.M.F.P. nr.33/2012 pentru aprobarea Procedurii de certificare a declaraţiei privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare, precum şi a modelului şi conţinutului formularului „Certificat privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare”, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr.203/10.04.2013   

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite