Cătunul-fantomă desprins din Evul Mediu. Cum trăiesc sătenii din Balta Roșie fără utilități și cu drumuri spre nicăieri

0
Publicat:

Balta Roșie, un sătuc sărac lipit pământului, din județul Botoșani, nu apare pe nicio hartă. Cei câțiva locuitori de aici sunt la ani-lumină de secolul XXI, fără niciun fel de utilități, cu drumuri spre nicăieri și, cel mai grav, lăsați de izbeliște de către autorități care continuă să-și bată joc.

Satul Balta Roșie FOTO Cătălin Onofrei
Satul Balta Roșie FOTO Cătălin Onofrei

La 15 kilometri de orașul Flămânzi, locul de unde a izbucnit răscoala de la 1907, în mijlocul câmpiei, se află aruncat parcă din negura timpurilor un cătun-fantomă. Se numește Balta Roșie și are numai 15 case, aliniate de-o parte și de alta a unui drum care pare că duce nicăieri. Un „no man’s land” nemarcat pe nicio hartă și care pare mai degrabă un loc al nimănui decât o așezare umană de secol XXI.

În sat trăiesc aproape 80 de suflete, în condiții medievale, fără cele mai elementare utilități, nici măcar curent electric. Oamenii supraviețuiesc din agricultură și creșterea animalelor, iar în ultima vreme nici măcar nu mai știu cui aparțin din punct de vedere administrativ, după ce, în urmă cu câțiva ani, autoritățile s-au hotărât să împartă satul în două. Astfel, casele de pe partea stângă au fost arondate comunei Copălău, iar cele de pe partea dreaptă orașului Flămânzi, așa încât sunt oameni care nu mai știu cui să se adreseze la nevoie.

Săraci de când lumea

Teoretic, din municipiul Botoșani și până la Balta Roșie se ajunge în cel mult 35 de minute, asta, desigur, pe vreme bună. Numai că, odată ieșiți din satul Prisăcani, din marginea orașului Flămânzi, ne-ar fi foarte greu să ne dăm seama unde se află, exact, Balta Roșie, chiar și GPS-ul fiind neputincios. Asta pentru că localitatea nu este marcată pe nicio hartă. Doar localnicii mai știu că dincolo de Prisăcani, în mijlocul câmpului, se mai află o așezare omenească. Cătunul este format din 15 case sărăcăcioase, situate de-o parte și de alta a drumului, multe dintre ele dărăpănate, locuite de truditori ai câmpului. La Balta Roșie, sătenii sunt lipsiți de cele mai elementare utilități, inclusiv de o rețea de electricitate.

Costică este cioban și trăiește, de când s-a născut, în Balta Roșie.

„Satul cred că are mai mult de 200 de ani. Erau mai mulți oameni atunci pe aici. Lucrau la boier. După aia, au venit comuniștii cu colectivul. Nici boierilor, nici comuniștilor nu le-a păsat de oamenii de aici. I-au folosit și i-au lăsat tot săraci și fără curent. Încoace, cu democrația, tot la fel. Nu-și bate nimeni capul cu noi. Săraci de când lumea”, spune cu năduf săteanul.

Generații întregi crescute în beznă

Până acum cinci sau șase ani, în Balta Roșie nu exista niciun bec. Toată lumea stătea, după lăsarea serii, la opaiț sau lumânare. Generații întregi de copii au învățat în felul acesta, dornici să scape din Balta Roșie. Prin 2017, niște voluntari de la o asociație din țară au auzit de Balta Roșie și le-au montat gratuit panouri solare mai multor localnici, în timp ce alții și-au luat, cum au putut, panouri fotovoltaice. Acum, sunt familii care se pot bucura de lumina unui bec, care-și pot încărca telefoanele mobile și pot lua legătura cu lumea sau care mai pun în priză câte o mașină de spălat, însă în niciun caz toate odată.

„Cu panourile îi foarte bine, că mai încărcăm telefonul, cu el avem legătură cu lumea. Ne mai uităm la o știre le televizor, mai punem o mașină la spălat... Nu putem folosi multe deodată, dar ne bucurăm și așa”, spune o localnică.

Sat împărțit în două

Ca și cum chinul sărăciei nu ar fi fost de ajuns, sătenii din Balta Roșie s-au trezit încurcați și mai tare de autorități, care au împărțit efectiv cătunul în două, din punct de vedere administrativ, așa că două case aflate pe partea dreaptă a drumului au rămas în administrarea orașului Flămânzi, iar restul, de pe partea stângă a drumului, au ajuns în administrarea comunei Copălău, ceea ce i-a derutat și mai mult pe localnici. Unii nici măcar nu și-au mai reînnoit buletinul.

„Păi eu de-o viață aparțineam de Flămânzi. Cum să treci pe alții la Copălău. Mie mi-a expirat buletinul, eu habar nu am unde să mă duc”, spune un sătean de aproximativ 40 de ani.

Situația este atât de hilară încât mama și fiul, de exemplu, locuind în case situate la 10 metri una de alta, de-o parte și de alta a drumului, s-au trezit că sunt în localități diferite.

„La delimitarea făcută de OCPI, în anul 2010, atunci am constatat că drumul 47C ( n.red. cel care străbate Balta Roșie) este limita dintre comuna Copălău și unitatea administrativ-teritorială Flămânzi. Adică tot ce înseamnă partea stângă a drumului este localitatea Copălău, iar partea dreaptă localitatea Flămânzi”, spune primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu.

Culmea, cei din Balta Roșie, care figurează în acte ca locuitori ai Flămânziului, plătesc taxe de orășeni, iar ceilalți taxe de locuitori de comună.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite