Botoşaniul se micşorează sub ciocănelul judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii botoşăneni nu mai pot ajunge acasă, deoarece strada a fost împrejmuită cu sârmă
Unii botoşăneni nu mai pot ajunge acasă, deoarece strada a fost împrejmuită cu sârmă

Terenuri de joacă sau străzi au fost retrocedate vechilor proprietari. Unele zone au fost deja împrejmuite cu garduri de sârmă şi nimeni nu mai poate trece pe acolo. Cinci terenuri de joacă, ştrandul, o stradă şi câteva parcări au devenit proprietatea unor botoşăneni în urma unor procese.

Strada Aleea Pictorului a fost ştearsă de pe harta oraşului, după ce a fost retrocedată şi închisă cu porţi de proprietari. Strada a fost revendicată în instanţă  de surorile Gabriela Puşcaşu şi Otilia Talpă, care au vândut-o apoi unei societăţi comerciale care avea în zonă o brutărie.

Firma a revândut brutăria şi strada unui om de afaceri din Botoşani, care a împrejmuit proprietatea cu gard din sârmă. Astfel, peste noapte, locatarii din zonă au rămas fără stradă în cartier, singurul acces la blocuri fiind o alee îngustă.

„La început au fost puşi nişte stâlpi de fier. Oamenii din cartier au făcut scandal şi lucrarea a fost abandonată. Dimineaţă m-am trezit însă că între stâlpi a  fost pus  gard, iar la intrarea pe stradă, porţi din fier“, a povestit Florinel Ghiorghiţă, locatar în zonă.

„Justiţia are mare vină“

Actualul proprietar al străzii susţine că nu are niciun fel de vină. „Eu am cumpărat un teren de 500 de metri pătraţi, nu o stradă. Proprietatea era îngrădită când am luat-o, însă problema este că vânzătorul, firma Promixt, mi-a ascuns faptul că trebuie să ofer drept de servitute vecinului, care este proprietarul fostului teren de joacă din cartier. Cred că justiţia are cea mai mare vină în toată treaba asta“, a declarat Dinu Leonte, proprietarul actual străzii.

Municipalitatea încearcă acum să negocieze cu Dinu Leonte să accepte un schimb de terenuri pentru a redeschide strada.

Cazul străzii vândute nu este singular. În parcarea din spatele magazinului BIG, unui cetăţean i-au fost retrocedaţi 300 de metri din mijlocul unei parcări publice.  Odată ce a obţinut hotărârea instanţei, omul a împrejmuit terenul cu un gard de sârmă,  înalt de doi metri.

„Fiind proprietar, are acest drept, însă nu înţeleg cu ce îl ajută că a făcut un ţarc în mijlocul parcării. Oricum nimeni nu-i va da aprobare să construiască ceva în mijlocul unei parcări publice“, a spus viceprimarul Cătălin Alexa. Potrivit municipalităţii, în Botoşani au fost retrocedate cinci terenuri de joacă pentru copii, o parte din strada Aleea Pictorului şi mai multe terenuri care se află chiar în mijlocul unor parcări publice.

„Ne-am opus retrocedării“

Viceprimarul Cătălin Alexa susţine că are mâinile legate în faţa unor astfel de situaţii. „Noi ne-am opus să retrocedăm aceste proprietăţi. Am fost însă acţionaţi în judecată, iar instanţele au considerat că ele pot fi retrocedate. Când există hotărâri definitive şi irevocabile, efectiv nu mai ai ce face şi trebuie să le respecţi“, a mai precizat viceprimarul Cătălin Alexa.

Statul a luat, judecătorii au dat
Edilii oraşului spun că singurele soluţii pentru  rezolvarea acestor probele sunt ca proprietarii să accepte un schimb de terenuri sau să vândă primăriei proprietăţile, la preţul pieţei. „Cele mai grave probele le avem cu terenurile retrocedate pe sub care trec instalaţiile de termoficare sau conductele de apă. Primăria a încercat să cumpere anumite proprietăţi, însă preţurile cerute au fost astronomice, de sute de euro metrul pătrat“, a precizat viceprimarul Cătălin Alexa. Terenurile în cauză au fost luate de statul comunist, iar vechii proprietari şi le-au recuperat în instanţă, în baza dreptului de proprietate.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite