Botoşaniul excelează în exporturile de câini comunitari. Maidanezii de pe străzile oraşului sunt la mare căutare în ţările nordice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de maidanezi din Botoşani i-au drumul ţărilor nordice. Aceştia sunt adoptaţi de locuitorii Uniunii Europene din padocurile Primăriei. Adopţia câinilor este intermediată de asociaţia de protecţie a animalelor ADOR.

Primăria municipiului Botoşani , începe să nu îşi mai facă griji din cauza maidanezilor. Suedezii, norvegienii, olandezii sau nemţii au grijă să scape oraşul de câini comunitari. Numai în cinci luni de zile, de la începutul acestui an, peste 400 de maidanezi au fost adoptaţi de cetăţeni ai Uniunii Europene şi au luat drumul străinătăţii. Anul trecut aproape acelaşi număr de maidanezi a părăsit Botoşaniul cu destinaţia, Suedia sau Olanda. 

Cei care se ocupă de intermedierea adopţiilor sunt reprezentanţii asociaţiei de protecţie a animalelor ADOR, filiala din Botoşani.  ”Sunt nenumărate cereri de adopţie din străinătate. Cei de la Asociaţia ADOR popularizează cumva aceste adopţii. Fac poze animalelor le trimit în străinătate şi cei de acolo îşi aleg exemplarele. Nu putem fi decât mulţumiţi de această situaţie, numărul maidanezilor se micşorează simitor”, spune Lucian Drăghici, directorul Direcţiei Servicii Publice Sport şi Agrement din cadrul Primăriei Botoşani, direcţie care gestionează padocul municipiului. 

În acest condiţii în padoc au mai rămas doar 300 de câini, iar pe străzi în jur de 400, spun reprezentanţii Primăriei. Au existat şi suspiciuni privind aceste transferuri, în momentul în care un o singură asociaţie din Germani a cerut odată 40 de câini. În cele din urmă membrii asociaţiei ADOR a motivat că este vorba de o asociaţie care deţine un padoc. Principala îngrijorare a celor de la Primărie este ca maidanezii odată adoptaţi să nu ajungă din nou pe străzi. 

”Au mai existat probleme de acest gen în trecut, cu câini luaţi de la padoc şi eliberaţi. Cu noul regulament de identificare şi pedepsire a celui care face acest lucru sperăm că acest fenomen va dispărea. Totodată ci care pleacă în străinătate au o documentaţie, severă, bine pusă la punct, este imposibil să fie eliberaţi în România”, spune Drăghici. Totodată se pare că asociaţiile de protecţia a animalelor din străinătate, nu ţin cont de aspectul animalelor, intenţia lor fiind de a le salva de la eutanasiere. ”Nu aleg animalele după cum arată. 

Din contră preferă şi exemplarele care ar putea fi eutanasiate, bătrâne,cu imperefecţiuni şi care cu greu ar putea fi adoptate. Doresc probabil să îi salveze, fiindcă la un moment dat am fi nevoiţi să îi eutanasiem. În general mulţi câini pleacă cu destinaţia Olanda. Regulile sunt stricte, trebuie castraţi,deparazitaţi intern şi extern”, spune medicul veterinar Mihai Maxim. Adopţiile interne sunt infime. În acest an doar şase câini au fost adoptaţi de botoşăneni de la padocuri, fiind preferaţi puii. Oficial în municipiul Botoşani în padoc ca şi pe străzi, mai sunt doar 750 de maidanezi.

citiţi şi:

Legea eutanasierii câinilor fără stăpân, mai tare ca iubirea de patrupede. Peste 300 de câini au sfârşit după injecţia letală la Piatra Neamţ

STUDIU Peste 60% din români nu sunt de acord cu eutanasierea maidanezilor şi numai 7% ar adopta un câine de pe stradă

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite