Botoşani: Portret/Stela Giosan: A descifrat trecutul lui George Enescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Portret/Stela Giosan: A descifrat trecutul lui George Enescu
Botoşani: Portret/Stela Giosan: A descifrat trecutul lui George Enescu

Vreme de 36 de ani Stela Giosan a lucrat la Arhivele Statului. Prin mâinile ei au trecut mii de documente din istoria Botoşaniului şi tot atâtea poveşti.

Primul contact cu istoria şi cu epocile trecute le-a avut la facultate, în timp ce făcea practică la Arhivele Statului din Iaşi. Stela Giosan şi-a dat seama de importanţa documentelor de mult scrise şi le-a oferit respectul ei necondiţionat, iar de îndată ce a terminat Facultatea de Istorie din Iaşi a început să lucreze ca arhivist în Botoşani.


M-am ataşat de ceea ce făcea arhivistul. Pentru că am avut medie mare am avut posibilitatea să-mi aleg repartiţia şi am venit la Botoşani“, povesteşte Stela Giosan despre începuturile carierei.


Din respect pentru trecut


Chiar dacă acum s-a pensionat, respectul pentru tot ceea ce înseamnă „vechi“ nu a dispărut. Vreme de 36 de ani a reuşit să descifreze şi să descopere file din trecutul oraşului şi mai ales fărâme din vieţile unor personalităţi precum Mihai Eminescu, Nicolae Iorga sau George Enescu. Mai mult, în legătură cu marele muzician încă o macină un regret. Nu a reuşit să aibă actul de stare civilă întrucât a fost ars.


Tu trebuia să pui virgula şi punctul. Când citeai un document, nu înţelegeai. De abia când ajungeai la capăt, după ce l-ai parcurs, îţi dădeai seama ce a vrut să spună acolo“, afirmă botoşăneanca. De aici veneau şi satisfacţii imense. „Mi se părea că ele transmit un sentiment al durabilităţii, al întoarcerii în timp. Este o plăcere pe care nimeni nu ţi-o poate oferi“, mai susţine Stela Giosan.


De la Veneţia, cel mai vechi document


Prin acest proces de întoarcere în trecut, cel mai departe a ajuns în secolul al XV-lea, la un document tipărit în Veneţia, în 1472.  Acesta este şi cel mai vechi din cele peste 25.000 de volume pe care le deţine Arhiva Statului din Botoşani. Cititul printre rânduri este un proces lung şi anevoios. „Cuvintele erau supraetajate, cu multe însemne“, spune Giosan despre textele din perioada feudală.


Încă mai aude şoaptele, spuse printre cuvintele scrise cu mină din cărbune. „Era o anumită stare emoţională când vedeai documentele“, explică fostul arhivist.

Întrebărişi răspunsuri
Au fost momente critice cât timp aţi lucrat la Arhive?
Dacă erai slab psihic puteai claca la un moment dat. Odată, a venit un camion plin cu oameni de la Brăieşti şi voiau să intre. Fiecare credea că poate intra peste tot.


Aţi simţit vreun pericol în agitaţia din timpul evenimentelor din decembrie 1989?
Atunci am stat două zile în Arhive. Ţin minte că i-am zis paznicului «du-te şi ia cangea de la pompieri şi sparge sticla». Pe sticlă scria Arhivele Statului, Ministerul de Interne, iar revoluţionarii vedeau negru în faţa ochilor atunci.


Care ar fi documentul pe care v-aţi fi dorit să-l studiaţi şi nu aţi putut?
Aş fi vrut să văd actul de atestare al Botoşaniului ca târg.

Ce-i place
Chiar dacă s-a pensionat, Stela Giosan nu a încetat să studieze documente din arhive. Acum, fosta slujbă s-a transformat în pasiune.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să apreciez activitatea cuiva sau viaţa cuiva fără să fiu în cunoştinţă de cauză. Nu sunt sentenţioasă“, susţine fostul arhivist.

Profil
Născută. 12 decembrie 1949 comuna Tătaru, judeţul Brăila.
Studii. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Iaşi, promoţia 1972.
Familie. Căsătorită, are o fiică    

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite