Tehnica de înscripţionare a maşinilor transpusă pe perete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un artist bistriţean, Răzvan Niţu,  realizează tablouri murale  cu aerograful. Una dintre ultimele lucrările ale artistului a fost o scenă din basmul Albă ca Zăpada realizat pe peretele camerei unei fetiţe de 5 ani din Bistriţa.

Răzvan Niţu, un grafician bistriţean a dezvoltat la Bistriţa o nouă tehnică de desen mural, pictura cu aerograful, un aparat care pulverizează culori acrilice şi de ulei. Aceasta este o tehnică nouă, care a pornit de la personalizarea maşinilor sau a motocicletelor şi pe care unii artişti plastici au adaptat-o la pictura murală. Potrivit graficianului Răzvan Niţu noua tehnică poate fi folosită pentru lucrări de toate dimensiunile.

Una dintre ultimele lucrări ale graficianului este un tablou inedit realizat pe peretele din camera unei fetiţe de cinci ani din Bistriţa, Alexia Bachner. Pentru că fetiţa este îndrăgostită de personajul Albă ca Zăpada, părinţii acesteia i-au comandat lui Răzvan Niţu un desen care prezintă o scenă din basmul îndrăgit de fiica lor. „Alexia a ales singură desenul din câteva sute găsite de noi pe internet. A dorit cu orice preţ ca pe peretele ei să apară atât Albă ca Zăpada cât şi prinţul şi piticii", explică mama micuţei.

Albă ca Zăpada în trei săptămâni

Lucrarea executată de Niţu pe peretele din camera Alexiei este unică prin dimensiunile ei. „Este o lucrare tabloidă realizată într-o manieră realistă cu aerograful. Am lucrat mai bine de trei săptămâni la ea şi nu ştiu să se mai fi făcut în Bistriţa o astfel de lucrare. Fiecare detaliu este realizat cât se poate de realist, de la faţa personajelor până la firele de iarbă", spune graficianul bistriţean despre lucrarea care are un metru înalţime şi un metru şi jumătate lăţime. Costurile unei astfel de lucrări pot să ajungă la 250 de euro doar manopera, plus costul materialelor pe care artiştii le calculează separat.

Specialiştii spun că e artă

Noua tehnică de pictură tinde să câştige tot mai mult teren în rândul artiştilor români. George Mircea, profesor de tehnicile picturii la Universitatea de Artă din Bucureşti spune că acest stil de pictură tinde să devină arta momentului. „Toate tehnicile care aduc noutate sunt demne de luat în seamă. Sunt totuşi puţini cei care reuşesc să facă artă în acest fel. Cu aerograful se pune foarte mult accentul pe transparenţe de aceea este foarte important să ştii cum să lucrezi cu aerograful", explică profesorul.  Mircea adaugă faptul că instituţiile de cultură încurajează acest stil de artă. „Dacă în anii '90 putea fi considerat un stil de pictură undergroud, astăzi tinde să devină arta mometnului", explică George Mircea.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite