FOTOREPORTAJ Bistriţa Ardeleană, toaleta celor bogaţi. Gloria Bistriţa, printre cei care s-au racordat la canalizarea curgătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi ştrandul municipal se foloseşte de o astfel de ţeavă pentru a se scăpa de apa plină cu clor  din bazine FOTO Adevărul/ Bianca Sara
Şi ştrandul municipal se foloseşte de o astfel de ţeavă pentru a se scăpa de apa plină cu clor  din bazine FOTO Adevărul/ Bianca Sara

Câţiva kilometri buni din râul Bistriţa Ardeleană trec prin municipiul Bistriţa. Locuitorii de pe malurile râului par să profite de „poziţionare” şi îşi golesc fosele septice direct în apa care s-a transformat într-o canalizare curgătoare. Pe o rază de 2-3 kilometri, numărul ţevilor de scurgere ajunge la 100, patru dintre ele aparţinând chiar clubului Gloria.


Râul Bistriţa Ardeleană izvorăşte din Munţii Călimani, are 60 de kilometri şi se uneşte cu râul Şieu în localitatea Sărăţel. Câţiva kilometri buni din râu trec prin municipiul Bistriţa, porţiunea fiind amenajată pe vremea comuniştilor.

De porţiunea care trece prin municipiu sunt responsabili cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor şi Primăria Bistriţa. De câteva zile câţiva angajaţi ai SGA Bistriţa-Năsăud au început lupta cu vegetaţia care sufocă malurile râului şi cu mizeria totodată.

Una dintre problemele cu care, se pare, sunt la curent autorităţile locale şi judeţene sunt deversările de materiale fecale în râul Bistriţa Ardeleană cu ajutorul unor ţevi. Cu alte cuvinte, diferiţi cetăţeni care locuiesc pe malurile râului şi-au tras ţevi cu care golesc dejecţiile din fosele lor septice direct în apă.

”Nenorocirea” începe în partea de jos a oraşului şi traversează municipiul. Pe o porţiune de câţiva kilometri au putut fi numărate aproape 100 de astfel de ţevi: unele mascate în spatele mizeriei, altele la vedere. Unele se folosesc chiar de ţevile special amenajate pentru scurgerea apei în caz de inundaţii pentru a se scăpa de dejecţii.

Case impunătoare, societăţi comerciale, imobile aproape dărăpănate cu orătănii în curte, aproape toate au apelat la acest sistem de golire a foselor septice prea pline.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu susţin că anul trecut a avut loc o acţiune împreună cu SGA Bistriţa-Năsăud, în care mai mulţi cetăţeni au fost somaţi să renunţe la astfel de „practici” şi...cam atât.

Puţin mai tranşant este şeful SGA Bistriţa-Năsăud, Petru Drăgan, care ne asigură că o astfel de acţiune va mai avea loc în viitorul apropiat, ţevile celor care deversează în râu urmând să fie blocate. Instituţia intenţionează să ceară şi o hartă a branşărilor la canalizare, pentru a se putea verifica situaţia foselor septice.

Atât reprezentanţii SGA, cât şi cei de la Garda de Mediu susţin că indivizii care deversează în râul Bistriţa sunt greu de surprins, întrucât nu se poate verifica dacă o anumită ţeavă provine de la un anumit bistriţean.

Cei mai mulţi dintre locuitorii de pe malurile Bistriţei se „apără” cu facturile emise de Aquabis (societatea comercială responsabilă de canalizare şi furnizarea apei în municipiu), care ar demonstra că  sunt racordaţi la canalizare sau că ei sunt cei care le golesc fosele septice şi nu râul.

Printre cei în dreptul cărora s-au putut observa astfel de ţevi sunt: hotelul de 5 stele al grupului Metropolis, ştrandul municipal, care, se pare, se „scapă” de apa plină cu clor din bazine tot cu ajutorul râului, o pensiune şi chiar şi o bază sportivă.

Cu patru ţevi în dotare este şi stadionul Gloriei, precum şi clădirea administrativă. Contactaţi în legătură cu acest subiect, reprezentanţii clubului susţin că ţevile în cauză au menirea de a deversa apa utilizată la irigări, apă pură şi cristalină ca izvorul de munte şi nicidecum fosa septică.

Aceştia sunt contrazişi de  către reprezentanţii Gărzii de Mediu, care spun că au informaţii potrivit cărora şi fosa septică a clădirii administrative a Gloriei tot în râu se goleşte.

Nici primăria nu este străină de această problemă, în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc la finalul anului trecut, edilul municipiului susţinând că ştie că fostul prefect al judeţului, Viorel Pupeză, care locuieşte şi el pe malul Bistriţei îşi goleşte fosa septică direct în râu. Măsuri în acest sens nu au fost vehiculate nici de către municipalitate.






 

bistrita ardeleana 19
bistrita ardeleana 18
bistrita ardeleana 13
Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite