CEDO i-a făcut dreptate unui stomatolog roman, după ce o instanţă bistriţeană l-a obligat în perioada comunistă să recunoască un presupus fiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 33 de ani după ce o instanţă din Năsăud a decis că este tatăl unui copil din flori, Augustin Ostace a câştigat la CEDO, acum trei zile, procesul intentat statului român, care îi va plăti daune morale şi cheltuieli de judecată.


Augustin Ostace este un medic stomatolog de 62 de ani din Nimigea de Sus (Bistriţa-Năsăud), stabilit de mai bine de 20 de ani în străinătate. Din 1981, bistriţeanul s-a luptat  să demonstreze faptul că Horaţiu Augustin Ostace, acum în vârstă de 34 de ani, nu este fiul său, după ce instanţa din Năsăud l-a obligat să recunoască un copil care nu era al său şi să-i plătească pensie alimentară. Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu sediul la Strasbourg (Franţa), i-a dat dreptate pe 25 februarie 2014. Din completul de şapte judecători care a instrumentat speţa face parte şi Iulia Antoanella Motoc, fost magistrat, până în 2013, la Curtea Constituţională a României. Ceilalţi şase judecători ai completului sunt Josep Casadevall (Andorra) – preşedinte, Alvina Gyulumyan (Armenia), Dragoljub Popović (Serbia), Luis López Guerra (Spania), Johannes Silvis (Olanda) şi Valeriu Griţco (Republica Moldova).

Ostace a părăsit România în 1988

Stomatolog respectat, Augustin Ostace a părăsit România în 1988, ajungând să locuiască în Statele Unite ale Americii, iar de mai bine de 20 de ani  în Germania. Este căsătorit cu o nemţoaică şi mai are un copil dintr-o relaţie anterioară, fată pe care a recunoscut-o şi cu care păstrează legătura, atât el, cât şi familia sa din România. Augustin Ostace a scris mai multe cărţi, apreciate atât în România, cât şi în ţara de adopţie, Germania.

O întâmplare din 1981 i-a marcat existenţa medicului, care a încercat, timp de 33 de ani, să-şi facă dreptate. În 1979 o cunoştea pe Mariana Popa, pe atunci o tânără de doar 24 de ani din cartierul bistriţean Unirea. În acelaşi an, tânăra rămânea însărcinată, născându-l în 1980 pe Horaţiu-Augustin.

Femeia insistă că tatăl copilului este stomatologul Augustin Ostace, aducând la Judecătoria Năsăud, în anul 1981, doi martori care să ateste faptul că între ea şi medic a existat o relaţie. Fără a exista posibilitatea unor teste de paternitate, Judecătoria Năsăud hotărăşte că Augustin Ostace este tatăl lui Horaţiu şi-l obligă pe stomatolog să-l recunoască şi să-i dea numele său băiatului.

Prin urmare, medicul stomatolog susţine că a plătit, timp de 18 ani, o pensie alimentară cuprinsă între 350 şi 500 de lei, la nivelul anilor ’80, deşi a ştiut încă din prima clipă că nu este fiul său. În 2003, Augustin Ostace face şi testul de paternitate, care îi confirmă faptul că nu este tatăl acelui copil, ceea ce el ştia încă din 1980.

Fapta, prescrisă în 1989

Crezând că rezultatele testului de paternitate îl vor ajuta să îşi facă dreptate, în acelaşi an a început demersurile necesare ca să schimbe sentinţa dată de Judecătoria Năsăud în 1981. Toate instanţele la care şi-a încercat norocul i-au respins cererile pe motiv de tardivitate, fapta - mărturie mincinoasă a mamei şi a martorilor - prescriindu-se încă din anul 1989.

Din anul 2003 şi până în 2006, bistriţeanul a trimis memorii la Parchetul General de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, la Senat, la Camera Deputaţilor şi chiar la ministrul Justiţiei, pe atunci Monica Macovei. Stomatologul a scris o carte, „Destin – Strasbourg”, în care explică tot ce i s-a întâmplat şi prezintă toate demersurile pe care le-a făcut pentru a-şi face dreptate.

Statul român, obligat să-i plătească 8.000 de euro

În anul 2006, Ostace trimite primul memoriu la CEDO, în care detaliază cele întâmplate şi cere să i se facă dreptate. În acelaşi an, Augustin Ostace dă în judecată statul român la CEDO pentru greşeala comisă în perioada comunistă.

„După 1989 nu s-a schimbat nimic în legislaţia în materie, nu s-a efectuat niciun demers pentru repararea erorilor judiciare. Consider că este de neconceput ca, într-o Românie care se vrea a fi democratică şi integrată în structuri europene, să se perpetueze erori judiciare în baza unor dispoziţii legale care să obstrucţioneze şi să limiteze dreptul la justiţie şi stabilirea adevărului”, precizează chiar şi în cartea sa Augustin Ostace.

CEDO i-a dat dreptate la 8 ani de la trimiterea primului memoriu, sentinţa fiind pronunţată în data de 25 februarie 2014. Potrivit CEDO, în momentul petrecerii faptelor, Augustin Ostace nu a avut posibilitatea să conteste paternitatea, fiindu-i astfel încălcat dreptul la viaţă privată, prevăzut în articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Instituţia europeană obligă statul român să îi plătească bistriţeanului daune morale în valoare de 5.000 de euro şi cheltuieli de judecată de 3.000 de euro.

În tot acest timp, nici Augustin Ostace şi nici familia acestuia nu au păstrat legătura cu presupusul său copil şi nici nu mama acestuia. Mariana Popa nu s-a prezentat la niciunul dintre termenele instanţei. Singurul care a cooperat a fost Horaţiu, acesta fiind de acord să facă testul de paternitate în 2003.

“Gusti a insistat să fac avort”

Mariana Popa, femeia care susţine că Augustin Ostace este tatăl copilului său, are acum 59 de ani, umblă cu ajutorul unor cârje şi trăieşte în cartierul Unirea, la doi paşi de Bistriţa. Mai are un băiat şi o fată, însă nu a fost niciodată căsătorită cu taţii copiilor săi.

Deşi există un test de paternitate care susţine faptul că Augustin Ostace nu este tatăl copilului, femeia susţine în continuare că stomatologul este părintele lui Horaţiu şi dă de înţeles faptul că medicul bistriţean ar fi dat şpagă pentru a măslui rezultatele testului. Aceasta mai susţine faptul că Augustin Ostace, cu care ar fi avut o relaţie pe o perioadă de aproximativ un an, în 1979, a plătit pensie alimentară doar în perioada 1981-1988, până când a părăsit ţara, şi nu 18 ani, cum susţine acesta.

„Gusti (n.r. - Augustin Ostace) a insistat să fac avort până când am fost gravidă în patru luni şi jumătate. Nu îi pasă de copilul ăsta. Eu vreau doar să mă lase pe mine şi pe copil în pace. Oricum, Horaţiu nu vrea să audă de el”, precizează Mariana Popa.

Potrivit femeii, Augustin Ostace i-a mai căutat, atât pe ea, cât şi pe Horaţiu, ultima întâlnire între medic şi presupusul său fiu având loc în toamna anului trecut. Femeia n-a vrut să dea detalii despre fiul său, menţionând doar că este căsătorit şi că are doi copii gemeni.

Vă mai recomandăm:

O bistriţeancă a cerut statului o despăgubire de 100.000 de euro pentru trimiterea soţului său în lagărele URSS de acum 70 de ani Judecătorii bistriţeni au rămas uimiţi de cererea unei femei trecute bine de prima tinereţe, care solicita în instanţă daune morale în valoare de 100.000 de euro statului român pentru disconfortul creat de reţinerea de acum aproape 70 de ani în lagărele URSS a soţului său, acum decedat.

Poveştile lacului bistriţean din creierii munţilor sau cum s-au dat 105 ani de puşcărie pentru soldaţii beţi care au omorât nevinovaţi Una din cele mai odioase crime petrecute vreodată în judeţul Bistriţa-Năsăud trezeşte şi acum lacrimi în colţul ochilor. Deşi au trecut 23 de ani de la tragicul moment, familiile îndoliate ale celor trei bărbaţi ucişi cu bestialitate de cinci soldaţi beţi nu au beneficiat nici până în prezent de compensaţiile materiale, stabilite de magistraţi după ani lungi de procese.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite