14 curiozităţi despre budism. Ce rol are floarea de lotus în religia practicată de 500 de milioane de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
500 de milioane de oameni au îmbrăţişat budismul FOTO: EPA /Jerome Favre
500 de milioane de oameni au îmbrăţişat budismul FOTO: EPA /Jerome Favre

De-a lungul timpului, budismul i-a fascinat pe lideri ai lumii, pe actori şi chiar pe oamenii de ştiinţă. Religia şi folosofia care-şi are originea în India a fost îmbrăţişată de aproximativ 500 de milioane de oameni din întreaga lume.

Budismul este o religie şi o filosofie orientală, care îşi are originea în India secolului al VI-lea Î.Hr. Aceasta s-a răspândit ulterior într-o mare parte a Asiei Centrale şi de Sud-Est. Adevărul.ro vă prezintă cele mai interesante curiozităţi despre această fascinantă religie:

-Se estimează că aproximativ 500 de milioane de oameni din lumea, adică aproximativ 10% din populaţie, practică budismul.

-În cazul budismului nu există un text central, cum se întâmplă în restul religiilor. 

-Legenda spune că Buddha ar fi fost conceput cu un elefant alb. Regina Maya ar fi murit la câteva zile după ce i-a dat naştere.

-Elementele conceptuale care ghidează budismul sunt: nimic nu este permanent; toate acţiunile au consecinţe şi schimbarea este posibilă.

-Adesea Buddha este numit „marele doctor”, pentru că principala sa preocupare a fost să identifice cauza suferinţei umane şi să caute o modalitate de a o elimina.

-Potrivit învăţăturilor lui Buddha, secretul fericirii este simplu: să vrei ceea ce ai deja şi să nu îţi doreşti ceea ce nu ai.

-Buddha cel gras pe care oamenii îl văd adesea în restaurante ca decoraţiuni nu este adevăratul Buddha, ci un personaj din folclorul chinez numit  „Budai”.

-Legenda spune că Buddha a trăit până la vârsta de 80  de ani. Acesta ar fi murit între doi copaci, care ar fi înflorit miraculos atunci.

-Oamenii de ştiinţă care au studiat creierul călugărilor budişti în timpul meditaţiei au ajuns la concluzia că impulsurile din creier se schimbă, crescând sentimentul de fericire. 

-Unul dintre cei mai puternici oameni de pe planetă era ghidat de învăţăturile budiste. Este vorba despre Steve Jobs. Tatăl actriţei Uma Thurman a fost primul occidental care a devenit călugăr tibetan budist.

-Cea mai mare statuie cu Buddha din lume s-a aflat în Afganistan. Aceasta a fost distrusă de talibani, în 2001.

-Floarea de lotus este un simbol important în budism. Reprezintă călătoria spre iluminare, pentru că creşte spre lumină, din ape noroioase.

-Majoritatea budiştilor cred în reîncarnare.

-Primul occidental care a arătat interes pentru budism a fost filosoful german Arthur Schopenhauer (a trăit în perioada 1788-1860). Acesta a considerat budismul cea mai raţională şi avansată din punct de vedere etic religie a lumii.

Vă mai recomandăm:

7 lucruri inedite despre junglă. Pădurile exotice au propria găină, descendentă din varianta domestică

Curiozităţi despre Australia. Câte zeci de limbi diferite se vorbesc în ţara-continent

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite