Scandal în comuna Cupşeni din Maramureş. CL este la un pas de a se dizolva. Niciun proiect de hotărâre nu a fost votat la a doua şedinţă consecutivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea şi administraţia locală din Cupşeni se află în faţa unei situaţii cel puţin delicate. Consiliul Local este la un pas de a fi dizolvat, după ce în două şedinţe consecutive nu a fost votat niciun proiect de hotărâre. Încă o şedinţă cu acelaşi rezultat poate aduce dizolvarea forului local.

Duminică, 2 octombrie 2016, a fost pentru a doua oră când şedinţă ordinară de Consiliu Local Cupşeni a fost suspendată, după cea din 20 septembrie. Motivul a fost acela că validarea unui consilier liberal nu a fost trecut pe ordinea de zi, situaţie în care consilierii liberali au părăsit sala de şedinţă. ”Situaţia administrativă din Cupşeni este la un pas de a intra în colaps. Consiliul Local din Cupşeni ar putea fi dizolvat, dacă şi a treia şedinţă ordinară trece fără votarea niciunui proiect de hotărâre. Problema, aceeaşi ca şi cea de luna trecută, a reprezentat-o faptul că refuzăm să trecem primul proiect pe ordinea de zi validarea unui consilier local PNL. I-am propus d-lui Boga şi consilierilor PNL să lăsăm la final validarea noilor consilieri şi să votăm proiectele comunei. Şi s-a opus cu vehemenţă, convingându-i pe consilierii liberali să părăsească sala pentru a doua lună, consecutiv. Mai mult, m-a informat că el va solicita indemnizaţie dublă că l-am adus la muncă duminica, deşi ne-am deplasat în satul dumnealui, Libotin”, a declarat primarul comunei Cupşeni, Lucia Butcure.
Legea administraţiei publice locale nr. 215/ 2001 arată că ”primarul convoacă Consiliul Local în orice zi a săptămânii, de câte ori interesele cetăţeanului o cer”. Mai mult, aceeaşi lege spune că, dacă la o şedinţă nu s-a votat nici un proiect de hotărâre, consilierii locali nu primesc indemnizaţie pentru acea şedinţă. Art. 43., la aliniatul (2) arată că, în cazul neaprobării ordinii de zi, în condiţiile prevăzute la alin. (1), nu se acordă indemnizaţia cuvenită consilierilor locali pentru şedinţa respectivă, fapt care se întâmplă pentru a doua lună, consecutiv.

În ceea ce priveşte dizolvarea Consiliului Local, art. 55. din aceeaşi lege stipulează că un Consiliu local se dizolvă de drept în cazul în care acesta nu se întruneşte timp de două luni consecutiv sau în cazul în care nu a adoptat în 3 şedinţe ordinare consecutive nicio hotărâre. În astfel de cazuri, primarul, viceprimarul, secretarul unităţii administrativ-teritoriale sau orice altă persoană interesată sesizează instanţa de contencios administrativ, care analizează situaţia de fapt şi se pronunţă cu privire la dizolvarea consiliului local. Stabilirea datei pentru organizarea alegerii noului consiliu local se face de Guvern, la propunerea prefectului, alegerile organizându-se în termen de maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti prin care s-a constatat dizolvarea consiliului local. Până la constituirea noului consiliu local, primarul sau, în absenţa acestuia, secretarul unităţii administrativ-teritoriale va rezolva problemele curente ale comunei, potrivit competenţelor şi atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, a arătat Lucia Butcure, primarul comunei Cupşeni. 

Mai puteţi citi:

Cetăţean ucrainean, cinci ani cu executare pentru contrabandă cu ţigări. Pedeapsă cu suspendare pentru ajutoarele lui

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite