Prefectul de Maramureş a cerut expertizarea clădirilor miniere dezafectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea clădirilor miniere sunt într-o stare avansată de degradare Foto: Adevărul
Majoritatea clădirilor miniere sunt într-o stare avansată de degradare Foto: Adevărul

După ce în urmă cu doar câteva zile, un copil de doar 15 ani şi-a pierdut viaţa sub plafonul unei clădiri miere, prefectul judeţului Maramureş s-a întâlnit  astăzi cu reprezentanţii Companiei Miniere Remin Baia Mare, ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii Maramureş, precum şi cu primarii localităţilor Cicârlau şi Tăuţii Măgherăuş, pentru a găsi soluţii cu  privire la evitarea accidentelor în preajma construcţiilor periculoase.

Intâlnirea vine ca urmare a accidentului tragic de săptămâna trecută de la Nistru, în care un copil şi-a pierdut viaţa, după ce plafonul unei clădiri s-a prăbuşit.  Astfel, prefectul Anton Rohian le-a cerut celor prezenţi  să analizeze şi să gestioneze problema clădirilor cu risc mare de prăbuşire cu responsabilitate, pentru a evita producerea altor evenimente nedorite. 

Reprezentanţii Companiei Remin în subordinea cărora se afla perimetrul minier din Nistru, unde s-a produs tragedia, susţin că problema trenează de  ani de zile. Conform  inginerului şef  Ioan Nechita, situaţia financiară a  Companiei în anul 2013  este una extrem de dificilă. Asta deoarece de la 1 aprilie, Ministerul Economiei nu a mai asigurat fonduri  pentru activitatea de  securizare şi conservare a perimetrelor miniere. „ Din lipsa fondurilor necesare, ne confruntăm cu imposibilitatea asigurării pazei şi a securizării perimetrelor miniere în întreg  judeţul. In plus, din cauza faptului că din anul 2009 Reminul se afla în insolvenţă, nu este posibila nici  valorificarea activelor“  a spus Ioan Nechita. Practic la această oră reprezentanţii Companiei Remin Baia Mare nu pot decide soarta clădirilor dezafectate aflate în subordine, cu toate că mare parte dintre acestea prezintă un real pericol de prăbuşire.

Primarii localităţilor Cicârlău şi Tăuţii Măgherăuş , Vasile Zete, respectiv Anton Ardelean, s-au arătat indignaţi de situaţie, declarând că în ultimii ani au făcut zeci de adrese către centru, prin care  au prezentat starea avansată de degradare a clădirilor existente în perimetrele miniere din aceste localităţi, însă fără niciun rezultat concret. 

În urma întâlnirii de astăzi, prefectul Anton Rohian a dispus expertizarea  clădirilor dezafectate din zonă, urmând ca situţia să fie analizată în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea problemele semnalate  vor fi  comunicate  primului ministru, ministrului economiei, respectiv Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.

VIDEO Un minor a murit strivit de planşeul unei foste clădiri miniere

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite