Pensiunea agroturistică construită în locul unui grajd: „Am transformat în uşi obloanele prin care se punea fânul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Chiorean, propietarul pensiunii   FOTO Angela Sabău
Marius Chiorean, propietarul pensiunii   FOTO Angela Sabău

Un om de afaceri din Baia Mare a transformat o şură veche şi o poiată într-o pensiune agroturistică. Obloanele prin care se punea fânul în ieslea animalelor sunt acum două uşi de acces în sala restaurantului.

De cum intri în curte, te întâmpină o grădină îngrijită cu fântână arteziană şi o terasă. Totul este combinat cu ornamente din fier forjat. Pensiunea este situată la 10 kilometri de Baia Mare, în comuna Săcălşeni, într-o fostă şură şi o poiată care aparţineau de o fermă horticolă.

”Aici a fost o fermă de legume, Horticola Baia Mare se chema. Aici a fost o şură şi o poiată. Vizavi era un pod basculă, unde se cântăreau legumele. Erau irigaţii pe tot câmpul, dar era plin cu chimiale şi pesticide cu care stropeau ei”, începe Marius Chiorean, cel care deţine acum domeniul. Omul a cumpărat activele în 1997 şi, un an mai târziu, s-a apucat de treabă, însă i-a luat cinci-şase ani să ridice construcţia de acum.

Poiata, transformată în restaurant

Pensiunea agroturistică nu mai trădează nimic din ce era odată acolo, însă în interior, două uşi prin care se face accesul în sala restaurantului au o poveste aparte. ”Nu erau uşi înainte, erau obloanele prin care se punea fânul din şură în ieslea animalelor. Eu am făcut o extindere şi obloanele le-am transformat în uşi”, mai spune Marius Chiorean. Cu alte cuvinte, fosta poiată este acum un restaurant de patru stele.

Iniţial, întreg domeniul avea doar 90 de ari, însă încet, încet, a mai cumpărat câte o bucată de pământ, iar acum se întinde pe o suprafaţă de trei hectare şi jumătate. Tocmai de aceea, în mai puţin de o lună va fi dată în folosinţă noua piscină. ”Am făcut-o mai mult împins de la spate de fiul meu, care a făcut un proiect pe fonduri europene. Eu aveam un alt proiect în minte, dar până la urmă am zis că putem să-i dăm o cotă de interes mai mare făcând piscină. Am obţinut finanţare prin fonduri, deşi am cheltuit un pic mai mult decât au dat ei, dar am vrut să fac un lucru de calitate aici”, mai spune el.

Omul de afaceri spune că tot ce este acolo din fier forjat e făcut tot de el, ceea ce i-a redus costurile simţitor. ”Când am investit aici, eu mai aveam o firmă cu care făcem confecţii metalice, fier forjat, aşa că tot ce e aici din fier forjat e făcut de mine, în regie proprie. Atunci mi-am zis să fac şi mobilierul tot din fier forjat, paturi, noptiere, mese, desigur, combinat cu lemn. Când nu aveam comenzi, făceam pentru mine două mese şi îmi ţineam oamenii ocupaţi, nu pierdeam vremea şi preţul ieşea mult mai mic, decât dacă aş fi făcut în altă parte”, mai socoteşte el acum.

Microgrădină zologică şi loc de joacă pentru cei mici

Cei mai mici dintre clienţii pensiunii sunt cei mai fascinaţi de ce văd acolo şi nu doar datorită locului de joacă amenajat special pentru ei, ci şi datorită păsărilor şi animalelor pe care le pot vedea în crte. Din foişor pot fi văzute două familii de păuni, două de fazani, iar curioşii cei mici pot merge peste drum, unde au posibilitata să vadă broaşte ţestoase sau iepuri. ”Am avut şi porumbei, dar fac foarte multă mizerie şi am renunţat la ei. Dar vin copii din oraş care nu au văzut în viaţa lor un iepure viu sau un fazan şi sunt foarte încântaţi să vadă la noi. Am vrut să iau şi un măgar şi o măgăriţă, dar am considerat că sunt prea greu de întreţinut şi nu aş fi vrut să-mi bat joc de ele”, mai spune el.

Peste drum de pensiune proprietarul mai deţine o proprietate mărginită de un mic lac, iar dincolo, o casă din lemn adusă din Călineşti ce va fi recondiţionată.

Cel mai probabil, într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, acolo va fi o sală de nunţi, iar terasa va fi un ponton, pe toată lungimea sălii.

Mai puteţi citi:

Cătălin Cherecheş, trimis în judecată în stare de arest preventiv

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite