FOTO Satele maramureşene şi-au prezentat tradiţiile şi obiceiurile la "Paşti în Maramureş". Joc şi voie bună pe uliţele Muzeului Satului din Sighet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A doua zi de Paşte a adus la Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei a doua ediţie a manifestării Paşti în Maramureş. Preţ de câteva ore casele tradiţionale din lemn din Maramureşul Voievodal au prins viaţă prin joc şi voie bună. Uliţele satului au devenit neîncăpătoare pentru numărul mare de persoane care au vrut să vadă o mică parte din ceea ce însemnă Maramureşul de fapt.

În ograda fiecărei gospodării din cele 15 care şi-au prezentat tradiţiile şi obiceiurile de Paşte oamenii s-au prins în joc, cetera şi zongora făcând legea. Pe mese au fost aşezate la loc de cinste sarmalele, ouăle vopsite, cârnaţii, pasca, dar şi horincă cum numa-n Maramureş găseşti. Vremea de afară a ţinut cu organizatorii până la un moment dat, când ploaia a stricat petrecerea. 

Pe scena special amenajată în zona Muzeului Satului au urcat artişti locali. Au evoluat Grupul Iza, Familia Petreuş, Ansamblul Mara şi Ansamblul Mugurelu. 

„Am venit cu bucate tradiţionale de Paşte. Ouă roşii, miel umplut, şold de porc, cârnaţi, sarmale, pancove, cozonac. Dacă ai îndemânare bună, le prepari foarte repede pe toate. Faci aluatul, îl pui la cuptor, faci pancovele...”, a declarat o localnică din Budeşti.

“Mă simt foarte bine aici. Vizitez România de ceva vreme împreună cu prietenii mei. Acum descopăr aceste locuri, este pentru prima dată când văd aşa ceva. Mi-am dat seama că tradiţia se păstrează încă aici destul de bine. Îmi place aici pentru că este linişte, oamenii sunt calzi şi primitori şi cu siguranţă că voi mai reveni. 

Îmi place că oamenii aici sunt foarte liniştiţi”, a subliniat unul din turiştii prezenţi în Muzeul Satului din Sighet, din Franţa. Acesta a recunoscut că a încercat şi costumul popular din Maramureă şi i-a plăcut foarte mult.

image

“Satul Călineşti a adus ce a avut el mai bun în această zi de sărbătoare. Ne-am întors la casa moăilor şi strămoşilor din satul Călineşti, dar cu generaţii noi care mai păstrează ceea ce au lăsat ei, adică port, obiceiuri, hori şi gena noastră, că ne tragem din daci, oameni cu frică de Dumnezeu, oameni care încă mai au ruşinea pe obraz.”, a declarat Măriuca Verdeş. 

Primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş a fost cel care a trecut pe la fiecare casă în parte, gustând din bucatele tradiţionale existente. Ovidiu Nemeş a declarat cu această ocazie că Paşti în Maramureş îşi propune să promoveze satul tradiţional maramureşean în care să se regăsească elementele identitare ale locului, respectiv muzica, portul popular, bucatele tradiţionale şi meşteşugurile. 

Citeste si: Aproape 1.300 de permise de conducere au fost reţinute de poliţişti în perioada sărbătorilor de Paşte

Sărbători de Paşte însângerate pe drumurile din Maramureş

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite