Cum se practică TRX, sportul ingenios care foloseşte greutatea propriului corp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportul cunoscut sub denumirea prescurtată TRX (Total Resistence Exercise) este unul din cele mai noi de pe piaţa fitness-ului şi a fost iniţiat de soldaţii marini americani. Lipsa spaţiului şi a aparatelor pentru exerciţii i-a forţat să improvizeze, astfel a luat naştere sportul care foloseşte greutatea propriului corp.

TRX este sportul care poate fi practicat oriunde, cam de oricine, atâta vreme cât nu există o interdicţie de la medic. Iniţiat de soldaţii marini americani, sportul numit azi pe scurt TRX a luat naştere din nevoia lor de a se antrena, în condiţiile în care spaţiul nu permite o sală anume pentru asta. Sportul presupune mişcarea, folosind greutatea propriului corp, în poziţie atârnat.

„Iniţal, frânghiile folosite erau cele de la bărcile pneumatice, sportul fiind iniţiat de militarii marini, care, neavând posibilitatea să se anterneze, fiind tot timpul pe mare, au creat acest sistem, acest dispozitiv, cu care te poţi antrena, practic, oriunde. De aceea se şi numeşe «fitness anywhere»”, explică Dana Lucăcel, instructor certificat. Practic, ne prindem cu braţele de curele şi, folosind greutatea corpului, facem exrciţiile fizice.

Unele presupun rotiri ale corpului în timp foarte scurt, ceea ce dezvoltă unele abilităţi pe care alte sporturi nu le pot conferi. „Se dezvoltă agilitatea, flexibilitatea. Spre deosebire de un antrenament de forţă, care îţi dă forţa brută, aici câştigi şi agilitate, pentru că mişcările se schimbă rapid”, mai explică instructorul certificat Dana Lucăcel.

Ea, însă, atrage atenţia asupra faptului că exerciţiile trebuie făcute sub supraveghere. „Sigur că e nevoie de un antrenor. Exerciţile nu se fac nesupravegheat, pentru că există riscul de accidentare, dar mai există şi riscul să ne facem mai mult rău. Dacă stai, de exemplu, atârnat, trebuie să ţii spatele drept, pentru că dacă stai cu burta lăsată te doare spatele. Exerciţiile făcute incorect nu aduc beneficii, ba chiar  ne pot face rău, de aceea e nevoie de supraveghere”, mai spune ea.

Imagine indisponibilă

Deşi antrenamentele de TRX par uşoare, ele sunt mult mai greu de efectuat, pentru că pun în mişcare toţi muşchii. În funcţie de cum ne poziţionăm faţă de punctul de ancoraj, exerciţiile pot fi mai grele sau mai uşoare şi sunt recomandate începătorilor sau avansaţilor.

„Poziţia faţă de punctul de ancoraj este cheia unui antrenament mai dur sau mai domol, poate fi mai greu sau mai uşor. Dacă mergi mai departe faţă de punctul de ancoraj, exerciţiile sunt mai uşor de făcut. Dar dacă stai sub el, exerciţiile sunt mai grele, pentru că greutatea care e suspendată e mai mare. Gradul de dificultate al antrenamentelor se reglează în funcţie de fiecare în parte, în funcţie de condiţia fizică”, mai explică ea.

Exerciţiile TRX sunt recomandate şi sportivilor de performanţă, datorită abilităţilor pe care le dezvoltă. Instructoarea mai arată că, datorită mişcărilor care se schimbă brusc, în rotaţii de 360 de grade, se dezvoltă agilitatea, viteza de reacţie, astfel că exerciţiile sunt recomandate pentru cei care fac fotbal, tenis, înot sau dans, spre exemplu. „Am avut dansatori care, după doar câteva şedinţe, au spus că în ringul de dans au simţit diferenţa, mişcările lor au fost mult mai rapide şi mai precise”, a mai arătat ea.

TRX este considerat cel mai versatil şi accesibil sport, pentru că presupune doar un set de curele care pot fi atârnate oriunde, la tocul uşii sau de un copac. Nu necesită spaţiu mult şi încape în orice bagaj, putând fi transportat uşor. Anul trecut, la IHRSA (International Health, Racquet and Sportsclub Association), a fost votat sportul cel mai eficient, complex, accesibil şi bine promovat.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite