Cum ne să ne protejăm instalaţia de alimentare cu apă pe perioada rece
0Deoarece a venit sezonul rece şi temperaturile sunt tot mai scăzute, societatea Vital, cea care se ocupă de furnizarea apei potabile în Maramureş, recomandă utilizatorilor să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea îngheţării instalaţiilor şi reţelelor de alimentare cu apă potabila.
Maramureşenii sunt îndrumaţi să ia măsurile necesare pentru preîntâmpinarea problemelor legate de riscul de îngheţ al instalaţiilor şi amenajărilor aferente alimentării cu apă. Astfel,în conformitate cu legislaţia în vigoare, instalaţia interioară de alimentare cu apă (după contor) aparţine beneficiarului care are obligaţia întreţinerii şi reparării acesteia. Pe timpul sezonului rece instalaţiile interioare, aflate în responsabilitatea deţinătorilor trebuie protejate.
Maramureşenilor li se recomandă să blocheze accesul aerului rece în incintele (cămine de apometre, case de scară, subsoluri) pe unde trec instalaţiile, prin montarea geamurilor acolo unde ele lipsesc, golirea subsolurilor de ape uzate şi nu în ultimul rând chiar izolarea termică suplimentară a conductelor cu materiale specifice (polistiren, vată minerală sau orice alt material izolant).
Nu trebuie uitată nici verificarea conductelor de apă şi a eventualilor robineţi montaţi pe instalaţie, înainte de venirea frigului, pentru a vă asigura ca nu există fisuri sau pierderi de apă care ar putea favoriza îngheţarea conductelor.
În cazul în care, în ciuda măsurilor luate, sau în lipsa acestora vor apărea situaţii de îngheţ a conductelor trebuie să ştiţi următoarele:
- nu forţaţi apometrele montate la limita de proprietate. În cazul în care sunt probleme la apometre, nu încercaţi să le dezgheţaţi singuri ci anunţaţi S.C. Vital S.A.;
- dacă problema a apărut la conductele proprii (reţeaua interioară) rugaţi vecinii să vă dea un vas cu apă caldă pe care o turnaţi încet peste conductă în zona îngheţată;
- nu folosiţi focul deschis pentru dezgheţarea conductelor;
- în cazul în care coborâţi în căminele de apometru, după deschiderea capacelor lăsaţi câteva secunde să se aerisească; în interiorul căminului nu călcaţi instalaţiile respectiv robineţii şi conductele, iar la ieşire repuneţi capacele la locul lor;
- acolo unde deja au fost probleme de înghet vă rugăm să izolati instalaţiile (dacă nu există la dispoziţie materiale specifice, se pot folosi orice materiale textile care protejează de frig instalaţiile)
În cazul în care recomandările tehnice au fost ignorate, iar contorul îngheaţă şi se defectează, societatea Vital va repara sau înlocui contorul, facturând în schimb acest serviciu.
Factura la întreţinere a crescut pe nesimţite
Cum să faci economii la factura de căldură, gaze şi energie electrică fără să tremuri în casă