Ce spun specialiștii despre praful de steril cancerigen care distruge sănătatea băimărenilor

0
Publicat:

Închiderea mineritului și ecologizarea haldelor de steril rămase în urma acestei activități sunt subiecte care au creat o mulțime de controverse.

Praful care se ridică de pe haldăeste vizibil de la distanță   FOTO Călin Oșan
Praful care se ridică de pe haldăeste vizibil de la distanță FOTO Călin Oșan

Pe de o parte, autoritățile care spun că cele mai multe dintre iazuri sunt ecologizate  și că nu mai creează probleme de mediu. Pe de altă parte, tot mai mulți băimăreni care se plâng că, în zilele în care bate vântul ceva mai cu putere, de pe halde se ridică un nor gros de praf. 

Oricine ar putea crede că „e doar praf” și că nu ar trebui să ne facem probleme prea mari. Însă specialiștii atrag atenția că nu e doar atât. Praful de pe haldele e steril poate fi foarte dăunător pentru sănătatea celor ce locuiesc în apropiere, chiar dacă semnele nu se văd pe termen scurt. 

Praful de steril se ridică atunci când suflă vântul

Mai multe persoane au sesizat de-a lungul verii că nori groși de steril s-au ridicat în apropierea haldelor care se află în jurul Băii Mari. „Era atât de dens, că nu vedeam casa vecină”, spune Melinda Pașca, o femeie de 34 de ani care locuiește în Tăuții de Sus. De menționat este faptul că la Tăuții de Sus există Iazul central, care se întinde pe o suprafață de 48 de hectare de teren și acumulează peste opt milioane de tone de steril.

Urmele mașinilor sunt vizibile pe Iazul Central   FOTO Angela Sabău
Urmele mașinilor sunt vizibile pe Iazul Central FOTO Angela Sabău

Femeia, care locuiește în zonă doar de aproximativ trei ani, mai spune că observă permanent pe frunzele florilor cum se depune un praf, după care acestea încep să se usuce. Chiar dacă nu e convinsă că este o legătură între îngălbenirea funzelor și praful care se așează pe ele, praful de pe iaz este extrem de dăunător pentru sănătate.

Mai mult, unii tineri conducători auto se aventurează cu mașinile pe haldă, unde fac drifturi, ridicând și mai mult praful. Locuitorii din zonă spn că le mai au motoarele când fac zgomot acolo. Ceea ce nu știu ei, însă, este cât de mult dăunează praful pe care îl ridică și îl inhalează.

Ce conține praful de steril

Prof. dr. ing. Ioan Bud, profesor la Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, a explicat pentru Adevărul că praful de steril afectează sănătatea pe termen lung. Potrivit lui, acesta conține o componentă care reacționeză în organism și afectează plămânii. „Nu e tocmai un praf inert, cum e praful obișnuit. E vorba de praful sclerozant, care este foarte fin și intră în plămâni. Ultimele studii arată chiar că este cancerigen”, arată profesorul.

Partea  produce silicea cristalină, praful cancerigen pe care îl inhalăm   FOTO Angela Sabău
Partea produce silicea cristalină, praful cancerigen pe care îl inhalăm FOTO Angela Sabău

El explică apoi că praful acumulat acolo este partea din minereu care nu este valoroasă din punct de vedere economic, atunci când este prelucrat. Explicând pe un eșantion de minereu care este cunoscut cu denumirea populară de „floare de mină”, el arată un strat de suprafață de culoare mai deschisă, despre care spune că este o „componentă sterilă”, care după măcinarea foarte fină și extragerea metalelor, este aruncată. Dar puțini știu ce este cu adevărat și ce conține.

Praf cancerigen

Profesorul mai arată că ultimele studii au dovedit că acest element este adociat cu cancerul la plămâni.

Este partea care nu a avut importanță economică și a fost aruncată pe iaz. Praful acela care este pe iaz, de fapt, este în mare parte constituit din componenta aceasta. Iar componenta aceasta este silicea cristalină, un praf sclerozantă, dar în același timp s-a dovedit că este și cancerigen”, a mai explicat el.

Praful de steril depus pe frunze este vizibil   FOTO Melinda Pașca
Praful de steril depus pe frunze este vizibil FOTO Melinda Pașca

Inhalat, praful poate da silicoză, care este, de fapt, boala pe care o făceau minerii, tocmai din cauza acestui element, care se ridica atunci când perforau zăcământul.

Dr. ing. Ioan Bud mai crede că unul dintre primele demersuri ce trebuiau făcute la închiderea minelor era tocmai punerea în siguranță a acestor iazuri, aflate în imeidata vecinătate a zonelor locuite. „Trebuiau închise aceste iazuri, sau măcar acoperite. Nu haldele de steril aflate la distanțe mari de zonele locuite. Trebuia făcută o analiză de risc și se vedea unde sunt problemele cele mai importante.  Avem mineralizație, iar în ea vom avea și componenta de silice cristalină. Și silicea cristalină este cea care a rămas în iaz”, mai spune el.

Tineri care se expun voluntar

Munții de steril abandonat pare căeste atractiv pentru tinerii teribiliști, amatori de senzaii tari. considerând că acolo nu se expun riscului de accdient, adesea pot fi auzite motoarele ambalate când fac drifturi pe haldă. 

Ceea ce este mai trist, e faptul că acum pe iaz sunt copii care se plimbă sau tineri care fac drifturi cu mașina și inhalează acel praf”, completează el.

Silicea cistalină nu este singurul praf cancerigen întâlnit în regiunea Baia Mare. „Dintre prafurile sclerozante cunoscute ca fiind foarte periculoase, silicea critalină și azbestul sunt prezente în mediu, în regiunea Baia Mare”, mai spune el.

Potrivit lui, pe lângă metalele grele care au rămas în steril, conținutul de silice cristalină este de 50-60%.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite