Aleşii locali rămaşi în funcţii, în pofida deciziei definitive de incompatibilitate. Cum au „fentat“ hotârârea magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noemi Vida ( foto stânga) şi Gheorghe Stan ( foto dreapta). FOTO: Arhivă personală
Noemi Vida ( foto stânga) şi Gheorghe Stan ( foto dreapta). FOTO: Arhivă personală

Doi aleşi locali din judeţul Maramureş au „fentat“ decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit căreia aceştia sunt incompatibili. În contextul modificării Legii privind integritatea, primarul comunei Săpânţa şi viceprimarul din Baia Mare rămân în continuare pe funcţii.

Gheorghe Stan, primarul comunei Săpânţa, şi Noemi Vida, viceprimarul municipiului Baia Mare, nu îşi pierd funcţiile publice chiar dacă magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dat câştig de cauză Agenţiei Naţionale de Integritate, prin care se arată că cei doi aleşi locali sunt incompatibili. Ei fentează aplicarea deciziei judecătorilor, după ce un grup de parlamentari PSD a modificat Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice introducând în actul normativ un termen de prescripţie de 3 ani de la săvârşirea faptelor. Ori în cazul viceprimarului băimărean este vorba despre fapte de incompatibilitate săvârşite în anul 2012, iar în cel al primarului din Săpânţa despre fapte din 2015.

Alegeri locale sub semnul incompatibilităţii

În anul 2015, Agenţia Naţională de Integritate a decis că primarul comunei Săpânţa, Gheorghe Stan, este incompatibil deoarece atunci când a câştigat mandatul de edil nu s-a retras din PFA-ul pe care îl avea pe numele său. Primarul a contestat în instanţă decizia ANI şi a participat din nou la alegerile locale din 2016, unde cu votul cetăţenilor a mai câştigat un mandat.

La acea vreme, primarul a invocat în apărarea sa necunoaşterea legislaţiei, astfel că nu a renunţat la PFA-ul pe care îl avea. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză Agenţiei Naţionale de Integritate, dar primarul va rămâne în continuare pe funcţia publică.

A încasat 30.000 de lei din bugetul local în timp ce era incompatibilă 

În cazul viceprimarul de Baia Mare, Agenţia Naţională de Integritate a arătat că Noemi Vida s-a aflat in stare de incompatibilitate în mandatul 2008 - 2012 deoarece nu a renunţat la contractele încheiate anterior validării mandatului de consilier local, contracte avute între Consiliul Local al Municipiului Baia Mare, respectiv Primăria Municipiului Baia Mare, şi S.C. OPUS MEDIA S.R.L. (societate comercială în care aceasta deţinea funcţia de administrator şi calitatea de asociat), încălcând legea. 

Noemi Vida a atacat în instanţă decizia ANI, iar în primăvara acestui an, după modificarea Legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dat câştig de cauză Agenţiei Naţionale de Integritate. Doar că secundul din Primăria Baia Mare va rămâne pe funcţie, contrar deciziei judecătorilor.

Prefectul de Maramurş nu a emis ordinul de încetare a mandatelor

Având în vedere modificarea Legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, prefectul de Maramureş nu a emis ordinul de încetare a mandatelor celor doi aleşi locali. 

„Pentru emiterea Ordinului Prefectului privind constatarea încetării de drept a mandatelor aleşilor locali pentru situaţii de incompatibilitate constatate prin rapoarte de evaluare ANI, rămase definitive prin necontestare sau prin decizii ale instanţelor judecătoreşti, prefectul este obligat să verifice dacă sunt incidente sau nu prevederile aduse pin modificare de către Legea nr.54/2019 şi dacă, bineînţeles, poate emite ordinul. S-a procedat la verificarea documentelor juridice referitoare la cei doi aleşi locali şi s-a constatat că de la data până la care s-au reţinut faptele pentru nerespectarea regimului juridic al incompatibilităţilor prevăzute de Legea nr. 161/2003, de către cei doi aleşi locali a trecut o perioadă mai mare de trei ani”, a arătat reprezentantul Guvernului în teritoriu, Vasile Moldovan.

Mai mult, în practica judiciară recentă, ca urmare a modificării legislaţiei, instanţele judecătoreşti au admis cererile de anulare a Ordinului Prefectului privind constatarea încetării de drept, înainte de termen a mandatelor aleşilor locali prin constatarea intervenirii prescripţiei dreptului de a mai aplica sancţiunea. 

Citeşte şi

O mamă acuză că băiatul ei a fost pipăit în autobuz de către un bătrân: „Vă ademeneşte cu bomboane să vă poată pipăi şi prinde de p***“

Mărturii din infern: calvarul unui profesor român în puşcăriile Chinei comuniste

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite