Se face „recensământul“ urşilor, lupilor, râşilor şi pisicilor sălbatice. Au apărut primii castori şi în judeţul Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţia pentru Protecţia Mediului tine secret numărul pisicilor sălbatice din judeţul Bacău
Agenţia pentru Protecţia Mediului tine secret numărul pisicilor sălbatice din judeţul Bacău

În perioada martie - mai 2015 are loc evaluarea speciilor de animale strict protejate. În judeţul Bacău se va face „recensământul“ la urs, lup, râs şi pisică sălbatică. În ultima perioadă au fost observaţi castori şi în judeţul Bacău, în zona de munte, care au migrat din Covasna, afirmă reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Bacău.

Evaluarea este realizată de către gestionarii fondurilor de vânătoare, împreună cu Inspecţia Silvică şi de Vânătoare, cu Garda de Mediu,  şi centralizată la Agenţia pentru Protecţia Mediului din Bacău. Instituţia băcăuană, care se ocupă de mediu, nu a putut pune la dispoziţie date referitoare la numărul animalelor strict protejate, raportate în anii anteriori.


Printre gestionarii fondurilor cinegetice din judeţul Bacău se numără Direcţia Silvică Bacău, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bacău, Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit Sportiv „Clubul Vânătorilor” Neamţ, Asociaţia de Vânătoare Diana Coţofăneşti, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Ursul Brun” Roznov,  Ocolul Silvic Lignum, Ocolul Silvic Bisericesc, Ocolul Silvic Privat Oituz, Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Von Spiess, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Cerbul Bicfalău”.
„Noi avem doar 7 fonduri de vânătoare şi nu sunt relevante doar cifrele noastre. Situaţia centralizată a animalelor strict protejate din tot judeţul se găseşte la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Ar fi de remarcat, că în ultima perioadă au apărut castorii şi în judeţul Bacău, în zona Valea Uzului. Au migrat din Covasna, din zona Casinul Nou“, a precizat Adrian Titianu, şeful Departamentului Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Bacău.


Agenţia pentru Protecţia Mediului din Bacău nu a făcut publice evaluările făcute în anteriori şi nici nu a răspuns solicitărilor, în acest sens.

„Situaţiile centralizate la nivel de judeţ, vor fi înaintate la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, împreună cu propunerile de plafon maxim de intervenţie. Propunerile de plafon maxim de intervenţie vor avea la bază nivelul pagubelor înregistrate, situaţia efectivelor reale comparativ cu cele optime, tendinţa şi structura populaţiei“, a precizat Maria Ionoş, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului.
Acţiunile de evaluare a populaţiilor de urs, lup, râs şi pisică sălbatică se desfăşoară astfel: Direcţia Silvică Bacău în zilele de 31 martie – 2 aprilie; AJVPS Bacău în zilele de 30-31.martie, pe 3, 7, 8, 9 aprilie, AV Diana Coţofăneşti, pe 3 aprilie, AVPS, pe 28 şi 29 martie, „Clubul Vânătorilor” Neamţ, AVPS “Ursul Brun”, pe 29 martie, O.S. Bisericesc, pe 20-21 martie, AVPS Von Spiess, pe 25 martie iar  O.S.P. Oituz, între 20 şi 23 martie. 
„La aceste acţiuni sunt invitaţi să participe şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare, universităţilor, ONG-urilor şi custozii/ administratorii ariilor naturale protejate, pe fondurile cinegetice suprapuse cu ariile naturale protejate“, se mai arată în comunicatul APM Bacău.
 

Bacău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite