Noi vestigii ale Culturii Cucuteni în comuna în care s-a născut sculptorul George Apostu. În Stănişeşti se va înfiinţa un muzeu de arheologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucăţi de ceramică, vechi de peste 5 mii de ani, care provin din Cultura Cucuteni şi perioada Epocii Bronzului au ajuns zilele acestea la Muzeul „Iulian Antonescu“. Ele au fost găsite în zona numită „la cimitir“, din comuna băcăuană Stănişeşti, în apropiere de locul  în care s-a născut, în urmă cu 80 de ani, marele sculptor George Apostu.

Mai multe bucăţi de ceramică, găsite după topirea zăpezilor în comuna băcăuană Stănişeşti, au ajuns zilele trecute la Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu“ din Bacău. După ce au fost testate, s-a constatat că ceramica este originală din perioada Culturii Cucuteni şi din Epoca Bronzului. Judeţul Bacău are mai multe situri arheologice din această perioadă. La Poduri a fost găsită una dintre cele mai vechi asezări preistorice, structurată pe 13 nivele de locuinţe. Comunitatea de acolo a trăit, sedentar, pe acele locuri, cel puţin 7 secole, afirmă specialiştii. Un alt sit arheologic care întregeşte cunoaşterea Culturii Cucuteni, considerată a fi una din cele mai vechi din lume, alături de cea sumeriană, este cea din Fulgeriş. Descoperirile recente făcute la Stănişeşti sunt un motiv în plus de entuziasm pentru arheologi. „Mi-au adus nişte bucăţi de ceramică, care provin din perioada Culturii Cucuteni şi Epoca Bronzului. Acolo unde au fost găsite, vor fi continuate săpăturile“, a precizat dr. Lăcrămioara Istina, şeful secţiei Arheologie a Muzeului de Istorie „Iulian Antonescu“ din Bacău. În apropiere de locul în care au fost găsite bucăţile de ceramică, aflate la câteva sute de metri de satul Stănişeşti exista deja un sit arheologic, declarat monument istoric.


Siturile arheologice, păzite de proprietarii terenurilor


Bacăul are zeci de situri arheologice, declarate de Ministerul Culturii monumente istorice. Cele mai multe dintre ele încă oferă un material deosebit de important pentru cunoaşterea civilizaţiei şi culturilor străvechi. Din lipsă fonduri, siturile arheologice sunt nepăzite, iar numărul arheologilor implicaţi în cercetare este extrem de redus. „Nu sunt bani pentru paza acestor obiective. De regulă, ele sunt păzite de proprietarii terenurilor“, a mai precizat dr. Lăcrămioara Istina.


Muzeu cu piese din Cultura Cucuteni la Stănişeşti


La Stănişeşti se va organiza o tabără de vară pe teme de istorie şi sculptură şi există perspectiva înfiinţării unui muzeu de arheologie. Chiar dacă comuna este aproape ruptă de lume, prin drumul judeţean aproape impracticabil, care face legătura cu comuna Vultureni, locul în care s-a născut marele sculptor George Apostu s-ar purea îmbogăţi cu un muzeu al ceramicii cucuteniene. „În Stănişeşti se organizează tabăra de creaţie „George Apostu“, an de an. Ne dorim, pentru tânăra generaţie, să creăm un spaţiu destinat acestor descoperiri din perioada Cucuteni. Asta i-ar putea atrage pe copii spre cunoaştere şi creaţie“, ne-a declarat primarul comunei Stănişeşti, Bogdan Popa.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite