FOTO Manifestări pentru comemorarea victimelor genocidului împotriva armenilor de acum 99 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, 25 aprilie, de la ora 14, în Piaţa Tricolorului din Bacău va avea loc un eveniment de amploare, organizat de Uniunea Armenilor din Bacău, la care va participa şi senatorul Varujan Vosganian, care va susţine o prelegere despre genocidul la care au fost supuşi armenii. În 1915, peste 1,5 milioane de armeni au murit ucişi sau de foame şi boli, în timpul deportării dispusă de Junii Turci, din Anatolia, spre deşerturile din Orientul Mijlociu.

Senatorul Varujan Vosganian, preşedinte al Uniunii Armenilor din România şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, va vorbi despre crimele făcute de otomani, în timpul deportărilor din 1915. Vor fi amintite şi alte perioade din ultimile două secole când armenii, populaţie băştinaşă din Turcia, au fost supuşi crimelor în masă.
În 1915, Guvernul Junilor Turci, care se afla la conducerea Turciei a executat în jur de 300 de naţionalişti armeni, acuzaţi de colaborare cu Imperiul Rus şi a deportat o bună parte a populaţiei armeneşti din Anatolia, unde aceasta trăia de milenii, spre deşerturile Siriei şi Mesopotamiei. Ca urmare a regimului la care au fost supuşi, până în anul 1923, au murit de foame, boli şi extenuare fizică, peste 1,5 milioane de persoane.

Evenimentul public din Piaţa Tricolorului este organizat şi finanţat de Uniunea Armenilor din România şi are parte de implicarea Casei Corpului Didactic din Bacău, a Inspectoratului Şcolar, a Uniunii Scriitorilor- Filiala Bacău, a Colegiului Naţional „Gheorghe Vrânceanu“, a Colegiului Tehnic „Anghel Saligny“ (prin profesorul dr. Ovidiu Buhucianu) dar şi a Societăţii Cultural Ştiinţifice „Vasile Alecsandri“. Parteneri în proiect sunt atât autorităţile locale băcăuane, cât şi Ambasada Armeniei din România.
Evenimentele dedicate memoriei armenilor vor continua şi sâmbătă la sediul Uniunii Armenilor din Bacău, de pe strada Oituz, dar şi pe 30 aprilie, la Ateneu, unde va avea loc simpozionul „Pe urmele civilizaţiei şi culturii poporului armean“.

Genocidul împotriva armenilor, studiat şi în şcoală

Atât Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru“ cât şi Inspectoratul Şcolar au promovat constant cunoaşterea genocidului făcut împotriva armenilor. Mai multe activităţi legate de această realitate istorică au avut loc şi în timpul „Săptămânii Altfel“, în timpul căreia, în şcoli a avut loc şi „Săptămâna comemorării genocidului împotriva armenilor”, cu următoarele componente: ”Atelier de cercetare inter- şi transdisciplinară. Dialoguri ludice”, ”Pe urmele culturii şi civilizaţiei poporului armean” şi ”Genocidul împotriva armenilor 1915 – 1923”.
Începând de astăzi, până pe 30 aprilie, vor fi organizate mai multe acţiuni  de comemorare  şi marcare a acestui tragic eveniment din viaţa naţiunii armene, dintre care amintim: simpozionul “Pe urmele culturii si civilizaţiei poporului armean”, în cadrul căruia vor susţine prelegeri, mai multe personalităţi armene, deputaţi, scriitori, istorici dar şi reprezentanţi ai comunităţii locale. La sediul Uniunii Armenilor din România, filiala Bacău, vor fi organizate expoziţii de carte, manuscrise, fotografii şi costume populare. În aceste zile, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, în calitate de partener, va organiza o expoziţie de carte,  care cuprinde diferite titluri, de la beletristică şi memorialistică, până la istorie, oferite recent, sub formă de donaţie, de Uniunea Armenilor din România. „Instituţia noastră s-a implicat în acest proiect civic, cultural şi educativ, cu speranţa că activităţile şi tematica lui vor contribui la o mai bună cunoaştere a comunităţii armene din România”, ne-a declarat profesorul de istorie Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite