A murit profesorul Dumitru Tătaru, care a descoperit cel mai mare tezaur de monede romane din Moldova. Va fi înmormântat joi, la Măgura
0
Dumitru Tătaru s-a stins luni dimineaţă, iar corpul neînsufleţit a fost depus la capela Bisericii „Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan“ din Măgura. Înmormântarea va avea loc joi, 26 februarie, de la ora 11.00.
Cunoscutul dascăl şi publicist băcăuan Dumitru Tătaru (1936-2015), profesor de istorie şi geografie, care a descoperit cel mai mare tezaur de monede romane, din Moldova, care datează din secolele 1 şi 2 după Hristos, va fi înmormântat în comuna Măgura. „A fost adus ieri (marţi, n.r.) de la morgă şi depus la capela noastră. Înmormântarea va începe mâine (joi, n.r.), de la 11.00“, a precizat preotul Florin Radu Grigoraş.
A descoperit un tezaur de 9 kilograme de argint, în 1976, cu 2830 de monede romane, care se află la Muzeul „Iulian Antonescu“ din Bacău
Profesorul băcăuan şi-a desfăşurat o buna parte din munca de cercetare împreună cu elevii. Au fost astfel scoase la iveală vase din ceramică din perioada Cucuteni, la Fulgeriş dar şi oale de lut din perioada daco-romană. Cea mai mare descoperire de monede de argint din perioada cuceririi Daciei de către romani a fost făcută la Măgura, lângă pârâul Negel, cu ajutorul unui tractor de la CAP, pus să are pentru a scoate la iveală bogăţia trecutului. Lama plugului, povestea profesorul băcăuan nu o singură dată, a spart vasul, de mari dimensiuni, în care se găsea cel mai mare tezaur de monede din argint, descoperit vreodată în regiunea Moldovei. 2830 de piese au fost duse atunci la şcoală, iar de acolo la Muzeu, unde au fost inventariate. Pentru descoperirea făcută, profesorul băcăuan a primit o felicitare, de la conducerea de atunci a judeţului.
Viaţa profesorului Dumitru Tătaru
Dumitru Tătaru s-a născut în satul Petreşti, din comuna băcăuană Pânceşti, în 1936. A urmat clasele primare în satul natal iar clasele gimnaziale la şcoala din comuna Parincea. A făcut apoi cursuri la Şcoala Pedagogică din Bacău ” şi la Facultatea de Istorie-Geografie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.
Primul loc de muncă a fost de instructor de pionieri, la actualul Colegiu Naţional „Ferdinand 1“, fostă Şcoală Medie, nr 1. Devine director al şcolilor din Fulgeriş (unde se află unul dintre cele mai importante situri arheologice din perioada Cucuteni) şi Petrişeşti. Din 1969, până în 1999, când s-a pensionat, a fost profesor titular la Şcoala nr 2 din Măgura. A avut gradul 1 didactic, a primit Diploma de excelenţă a Ministerului Educaţiei şi Cercetării (2004) şi de „Cavaler al Culturii.
Profesorul Dumitru Tătaru a fost un neobosit cercetător şi colecţionar. A adunat, împreună cu elevii, vestigii arhelogice, monede, documente rare, cărţi, fotografii vechi şi chiar minerale şi roci. Acest veritabil tezaur formează astăzi „Muzeul Şcolar Sătesc din Măgura“, amenajat la Şcoala nr 2 din comună. A publicat articole de specialitate în Steagul Roşu, Ateneu, Catedra, Noi, Tracii, Italia, Deşteptarea ş.a.. Este coautor al unei culegeri de Geografia României şi autor al unor lucrări rămase, deocamdată, în manuscris precum „Altarul de la catedră“, Memoriile unui dascăl la ţară“ sau a monografiei „Cartea Satului. Măgura.