Viitoarele mămici se grăbesc să nască înainte de Crăciun pentru indemnizaţie
0Tinerele însărcinate vor să beneficieze de actuala lege care oferă un concediu de maternitate plătit, pentru doi ani. Medicii spun că mamele îşi supun copiii la riscuri dacă cer să le fie declanşată naşterea înainte de termen.
Speriate mai mult de gândul că nu vor mai putea sta lângă proprii copii odată cu 1 ianuarie, zeci de mămici au luat decizia de a naşte înainte de termen. Iar asta pentru a nu fi afectate de măsura prin care de la 1 ianuarie 2011 mamele vor sta acasă fie un an, cu o indemnizaţie de maxim 3.400 de lei, fie doi ani, cu o indemnizaţie înjumătăţită. Cea mai mare problemă cu care se confruntă în aceste zile doctorii de la Maternitate este legată de numărul insuficient de paturi. „August şi decembrie sunt cele mai pline luni. Deşi mai tot anul spitalul a fost plin, acum e perioada de foc. Mai rău este că ni s-a redus numărul de paturi, de la 270, la 230”, a declarat în această dimineaţă, pentru „Adevărul de Seară” Arad, managerul spitalului, Sorin Prişcă.
Mirela Sculici, de 28 de ani, este una dintre mămicile norocoase care au apucat să nască înainte de anul nou. „Norocul meu a fost că aveam deja 39 de săptămâni de sarcină, pentru că altfel mi s-ar fi refuzat cererea. La privat, medicii nu vor să rişte, astfel că am fost nevoită să apelez la stat”, a spus tânăra mămică.
Ce fac medicii
Ginecologii arădeni sunt îngrijoraţi după ce mămicile au început să ceară grăbirea naşterilor doar pentru a prinde indemnizaţia conform legilor actuale. „Mama poate nu ştie la ce riscuri expune copilul. O naştere declanşată prematur este mult mai periculoasă decât una timpurie natural”, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“ Arad, Mihaela Pârv, medic ginecolog.
În acelaşi timp, medicii atenţionează că naşterea poate fi provocată doar atunci când copilul nu mai este considerat prematur, adică de la 37 de săptămâni. „Deşi sunt foarte multe mame care cer să nască în această perioadă, legislaţia românească nu are cadru care să permită cezariana la cerere”, explică Prişcă. Acesta mai spune că, în 2010, aproximativ jumătate din cele 2.700 de naşteri de la Matern s-au făcut prin cezariană.