Povestea incredibilă a fetiţei de aur care a început viaţa cu nota 2. Cum a ajuns Alenia Biringer minunea gimnasticii ritmice din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aur la Novisad: martie 2015
Aur la Novisad: martie 2015

Povestea Aleniei Biringer (10 ani) pare desprinsă dintr-un film hollywoodian. La naştere, micuţa a luat nota 2, fiind un miracol că a supravieţuit. În prezent, Alenia este un copil plin de energie care câştigă medalie după medalie la gimnastică ritmică.

Alenia Biringer are 10 ani este elevă în clasa a IV-a la Şcoala Generală nr. 5 din Arad şi cvintuplă medaliată la ultima ediţie a Campionatelor Naţionale de Gimnastică Ritmică pentru copii. 

Este legitimată la clubul sportiv CSM Arad, însă pe fondul subfinanţării generale a sportului românesc, clubul nu reuşeşte să asigure sportivilor decât sala pentru antrenamente şi prezenţa la Campionatele Naţionale şi Cupa României. În rest, participarea la celelalte competiţii, atât interne, cât şi internaţionale, se face exclusiv pe cheltuiala părinţilor.

Însă, până la frumoasa poveste a succesului Aleniei în gimnasica ritmică, viaţa fetiţei nu a fost deloc uşoară. De altfel, însuşi faptul că trăieşte e considerat un miracol de părinţi. Bruno Biringer, tatăl fetiţei, povesteşte despre clipele grele trăite la naşterea copilei: "Alenia s-a născut greu, a primit nota 2 la naştere. A fost un miracol ceea ce s-a întâmplat atunci. Fără intervenţia profesionistă a medicilor de la Spitalul Matern din Arad totul se putea transforma într-o tragedie”.

Majoretă la 7 ani

Cu toate că venirea pe lume a Aleniei a fost cu probleme serioase şi supravieţuirea ei a fost pusă sub semnul întrebării, fetiţa a fost de mică plină de energie. S-a dezvoltat frumos, iar încă de la vârsta de 4 ani, părinţii au înscris-o la cercuri ale Palatului Copiilor, toate bazate pe dans şi sport.

"La vârsta de 7 ani, o prietena de-a Aleniei i-a propus să se înscrie la un curs de majorete ce se ţinea la Liceul de Artă «Sabin Drăgoi». Noi fiind prieteni cu profesoara de sport a liceului, Valeria Bondor, ne-am dat acceptul. Alenia a început entuziasmată cursul. Ne spunea că este foarte uşor şi distractiv. După a treia şedinţă de majorete, am fost abordat de profesoara ei, Tatiana Novikova, care mi-a spus că Alenia e prea bună pentru a face majorete şi să o las să se înscrie la secţia de gimnastică ritmică a CSM Arad unde ea este antrenoare alături de Daniela Chiriac. De aici a început aventura", povesteşte tatăl Aleniei.

Nici măcar o zi de pauză

În noiembrie 2012, când Alenia nu împlinise încă 8 ani, a început practicarea gimnasticii ritmice. Ea a impresionat încă de la primele antrenamente, fiind promovată, în doar o lună, la grupa de performanţă. CSM Arad se pregătea atunci să participe la Campionatele Naţionale de Copii, ce urmau să aibă loc în iunie 2013, la Braşov. Ansamblul de la categoria "mica gimnastă" trebuia completat cu o sportivă, având doar cinci fetiţe în loc de şase.

"Atunci, cele două antrenoare şi-au luat inima în dinţi şi au forţat-o pe Alenia. La început a fost tare greu, de nenumărate ori Alenia ne ruga să nu o mai ducem la sală. Am convins-o să continue până după campionatul naţional, pentru a nu periclita componenţa ansamblului. A venit competiţia şi, mare surpriză, fetele din Arad, cu debutanta Alenia în componenţă, au cucerit titlul de vicecampioane ale României", povesteşte Bruno Biringer.

A urmat o mică vacanţă, după care părinţii i-au spus Aleniei că dacă vrea să renunţe, are acordul lor. Dar, surpriză: fetiţa a spus că ar vrea să mai încerce, să vadă cum e la individual că, de fapt, ea s-a săturat de ansamblu. Şi, astfel, Alenia a continuat şi nu s-a mai oprit nici până azi. Părinţii  spun că de multe ori o întreabă dacă nu vrea măcar o zi de pauză, să se mai odihnească, dar ea răspunde hotărât: "Trebuie să fiu la antrenament!".

În 2014, Alenia a participat individual la primul ei campionat naţional, ce a avut loc la Constanţa, unde, deşi debutantă şi printre cele mai mici din categorie, a obţinut un onorabil loc 15 dintre 80 de concurente.

Părinţii Ramona şi Bruno alături de Alenia 

alenia biringer

Anul 2015: anul consacrării

După ce a prins gustul competiţiei la individual, Alenia nu mai putea fi scoasă din sala de gimnastică. Ajungea printre primele la antrenamente şi pleca printre ultimele. După antrenamente intense, câte patru ore pe zi, timp de şase zile pe săptămână, Alenia şi-a confirmat valoarea în acest an. Primul mare succes al carierei l-a realizat în primăvară la Ploieşti, la "Spring Cup", competiţie desfăşurată sub egida Federaţiei Internaţionale de Gimnastică Ritmică. Într-un concurs puternic, având adversare din opt ţări, Alenia a reuşit să câştige aurul la individual compus şi să obţină şi două medalii de argint la finalele pe obiecte. Acesta a fost şi primul concurs în care a primit un premiu în bani, în valoare de 450 de lei. La doar două luni distanţă, tot la Ploieşti a avut loc Campionatul Naţional, de unde Alenia s-a întors cu nu mai puţin de cinci medalii: argint la coardă şi cerc şi bronz la individual compus, panglică şi exerciţiul fără obiect.

"Din păcate, la Naţionale i-a scăpat aurul, fiind devansată de o sportivă de la Iaşi care are cu doi-trei ani mai multă experienţă decât Alenia. Oricum, performanţa Aleniei a fost unică prin faptul că a fost singura sportivă care a urcat pe podium la toate probele", mărturiseşte tatăl fetiţei.

Îşi face liste cu ce dulciuri are voie

Deşi Alenia pleacă de acasă puţin după ora 7.00 şi ajunge înapoi în jur de ora 18.00, având în acest interval de timp cursuri şi antrenament, ea este o elevă de nota 10. Alenia este în clasa a patra la Şcoala Generala nr. 5, iar din clasa întâi până în prezent are calificativul "FB" pe linie. Alenia îşi termină temele seara, după care se duce direct la culcare. Timpul de joacă al Aleniei se rezumă doar la pauzele dintre orele de şcoală.

Deşi este legitimată la club sportiv, participarea la competiţii, în mare parte, se face din bugetul părinţilor. De asemenea, costumele de concurs, care costă între 100 şi 500 de euro, obiectele, cipicii şi toate celelalte accesorii sunt achiziţionate de către părinţi. De altfel, tatăl Aleniei, Bruno Biringer, fost ziarist şi consilier local, a decis acum un an să plece în Anglia, unde lucrează ca recepţioner pentru a putea să o ajute şi mai mult pe micuţă.

Alenia a învăţat că pentru a face performanţă e nevoie să accepte unele restricţii în ceea ce priveşte mâncarea şi mai ales dulciurile. Părinţii ei, Ramona şi Bruno Biringer, spun că mica sportivă îşi face, cu 30 de zile înainte de concurs, o listă cu ce dulciuri are voie să mănânce. De exemplu, în prima zi - o ciocolată caldă, a doua zi - două pătrăţele de ciocolată, a treia zi - două bomboane.

Vă mai recomandăm:

Martina Hingis o compară pe Simona Halep cu o mare campioană

INTERVIU Iolanda Balaş Sötér, fostă campioană mondială şi olimpică: „Aveam competiţii pe podea de lemn. Mi-au nenorocit piciorul drept“

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite