Istoria păstârnacului, leguma cu o istorie mai veche decât cartoful în Europa. Cum trebuie făcut pentru efecte maxime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păstârnacul poate fi folosit în diferite mâncăruri. Foto ziuaconstanta.ro
Păstârnacul poate fi folosit în diferite mâncăruri. Foto ziuaconstanta.ro

Păstârnacul este o legumă des folosită în bucătărie. Fie că îl mâncăm crud, în salate, sau preparat, în ciorbe sau diferite tocăniţe, păstârnacul este foarte scăzut ca număr de calorii.

Nutriţionistul arădean Dan Merişca spune că păstârnacul este sursa principală de carbohidraţi. Spre deosebire de cartof, care conţine peste 90% amidon, în păstârnac carbohidraţii sunt stocaţi sub formă de zaharuri naturale.

"Are conţinut scăzut în calorii (mult sub nivelul cartofului) şi este sursa cea mai eficientă, ieftină şi sănătoasă de fibre, potasiu , vitamina C, acid folic, cupru, mangan, magneziu, vitaminele B şi E. Prin consumul său rezolvăm două mari probleme: scădem colesterolul şi ajutăm inima să funcţioneze în condiţii optime (asigură sănătatea inimii)", spune nutriţionistul Dan Merişca.

Acesta mai afirmă că acidul folic conţinut de păstârnac, reprezintă beneficiul maxim în special pentru femeile însărcinate: ajuta la combaterea afecţiunilor cardiace, reduce riscul malformaţiilor congenitale, este bun în osteoporoză şi demenţă.

"Este un real ajutor pentru suferinzii de astm bronşic, comportându-se ca un bronhodilatator natural prin îmbunătăţirea funcţionării bronhiilor şi de aici, facilitarea respiraţiei. De asemenea, tratează afecţiunile renale având proprietăţi diuretice şi antioxidante, este folosit mult în diete, deoarece combate obezitatea şi celulita. Este recomandat în timpul asteniilor de primăvară deoarece combate cel mai eficient anemia, e un bun stimulator al sistemului imunitar mai ales dacă e consumat crud, proaspăt răzuit în salate. În plus reglează tractul intestinal deoarece conţine multe fibre şi reduce constipaţia", mai spune nutriţionistul arădean.

Păstârnacul e folosit şi în industria farmaceutică, în special în cosmetică pentru produsele de îngrijire a pielii, oferindu-i acesteia un aspect plăcut, sănătos şi îngrijit.

În Europa datează dinainte de apariţia cartofului, fiind folosit ca aliment de bază în acele vremuri.

Vă mai recomandăm:

Ce fructe şi legume te hidratează cel mai bine

Ciorbă siciliană de pui şi legume

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite