Cât de importante sunt ridichile roșii pentru sănătatea nutriției. Rețetă simplă de salată

0
Publicat:

Nutriționistul Luminița Catană ne vorbește despre beneficiile consumului de ridichi, mai ales că sunt de sezon. Aceasta ne dezvăluie și o rețetă simplă la care se folosesc cei roșii.

Ridichile roșii sunt de sezon FOTO Shutterstock
Ridichile roșii sunt de sezon FOTO Shutterstock

Pe lângă beneficii, Luminița spune că au și o culoare care îți atrag privirea. 

Colorate și vesele, pline de prospețime și crocante - îmi lasă gura apa doar când mă gândesc la ele. Aduc primăvara în farfurie și sănătate în organism”, începe nutriționistul prezentarea ridichilor.

Cu numele latin „Raphanus sativus”, ridichea este o legumă cultivată în zonele temperate, pentru rădăcina ei suculentă și bulboasă. Numită radicula de către romani, varietățile moi și crude le consumau oamenii, iar pe celelalte, mai fibroase, le foloseau pentru hrana animalelor.

Sunt consumate de secole, iar medicina tradițională chineză le folosește în diferite situații- ameliorează și ajuta la scăderea febrei, eficiente în durerile de gat, afecțiunile colecistului și în diferite inflamații - datorită caracterului lor antiinflamator.

Foarte populare în Europa au calități și beneficii multiple pentru sănătatea organismului.

Primăvara cele mai populare sunt cele «de lună» numite așa pentru că au o perioadă de creștere foarte rapidă, sunt roșii și capetele albe, crude și delicioase. De fapt ele și constituie subiectul materialului nostru. Sunt și ridichi albe de primăvară, cu un gust mai dulce și o textură mai cărnoasă, pe când cele roșii au un gust puțin picant și sunt mai mici”, adaugă Luminița Catană.

Ce beneficii aduc

Conțin vitamina C într-o cantitate semnificativă: 100 grame de ridichi asigura necesarul de 20% din doza necesară pe o zi, au doar 16 calorii și 1,6 grame de fibre.

Au conținut caloric redus,  dar au conținut important de fibre- ceea ce le face bine venite în orice salată sau simple. Susțin dietele, tranzitul intestinal, previn constipația și sunt de succes atunci când dorim să corectam kilogramele. Câteva ridichi servite între mese pot ține în frâu senzația de foame.

Au un conținut mare de potasiu - 233 mg la 100 de grame ceea ce le face prețioase pentru cei care au valori crescute ale tensiunii arteriale- potasiul are un rol reglator în ceea ce privește tensiunea arterială. Însă nu sunt recomandate celor cu insuficiență renală cronică avansată și celor ce fac dializă, decât așa de pofta în cantități reduse.

Au efect antioxidant pentru că au un conținut bogat de compuși fenolici (mai ales în coaja lor), substanțe bioactive care sunt asociate cu scăderea riscului de cancer. Vitamina C previne îmbătrânirea prematura a celulelor, stimulează producția de colagen din corp, o proteină care asigură elasticitatea pielii și a vaselor de sânge, previne apariția prematură a ridurilor.

Au un conținut mare de apă - 95% din componența lor ceea ce ne ajută la hidratare. Este important să le consumam proaspete, pentru că se ofilesc destul de rapid după recoltare, prin pierderea conținutului de apă.

Ridichii au un conținut bogat în vitamine și minerale: B2, B3, B6, B9, A, C, E, K. De asemenea sunt o sursă importantă de calciu, magneziu și fier, fosfor, cupru, zinc, mangan și sodiu- care asigură o bună funcționare a organismului. Sunt excelente și eficiente și în colesterol crescut.

Salată de ridichi

Luminița Catană ne dezvăluie și o rețetă simplă a copilăriei ei de salată de ridichi:

Aveți nevoie de 2-3 cepe verzi, tăiate inelușe și așezate cuminți în bol. Peste un buchet mare și generos de ridichi proaspete - dacă sunt bio și au și frunzele proaspete le puteți adăugă - sunt minunate pentru cei cu dureri de cap frecvente și migrene, desigur tăiate fin toate. Mărarul este și el prezent. Un dressing din ulei de măsline o linguriță, sare și puțin suc de lămâie.  Amestecate toate și servite cu brânză feta sau simple, sau cu ce vă place. Sunt delicioase, aromate și sănătoase”.  

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite