Totul despre hipertensiunea arterială. Ce remedii naturiste pot fi folosite cu succes

0
Publicat:

Nutriționistul arădean Luminița Catană vorbește pentru „Adevărul” despre hipertensiunea arterială (HTA), una dintre cele mai cunoscute afecțiuni cardiovasculare.

Care sunt paramentrii normali FOTO https://raportuldegarda.ro
Care sunt paramentrii normali FOTO https://raportuldegarda.ro

Afecțiunea este determinată de presiunea crescuta a sângelui arterial, pe o perioada mai îndelungată. În timp, tensiunea arterială crescută afectează și deteriorează vasele de sânge și crește riscul de afecțiuni cardiovasculare severe, infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale. 

HTA se consideră începând cu 140/90 mmHg însă clar aceasta valoare este în funcție de vârsta și greutatea unei persoane

Luminița Catană spune că activitatea inimii este una permanentă din momentul în care ne naștem și până în clipa finală. Ea înseamnă viață și atunci când încetează activitatea inimii practic încetează și viața.

Sistemul vascular asigură transportul sângelui de la nivelul inimii în întreg organismul și reîntoarcerea lui către inima. Circulația sanguină are o anumită viteză și presiune pe care o exercită asupra vaselor de sânge, iar acest lucru poarta denumirea de Tensiune arterială. 

Pereții vaselor de sânge au un strat muscular care asigura contracția și dilatația vasului, în scopul menținerii unei presiuni arteriale adecvate. În timp vasele de sânge îmbătrânesc, își pierd elasticitatea, devin mai rigide, astfel presiunea în vase crește. În funcție și de alți factori- conținutul de minerale în special sodiu, conținutul de albumine din ser, volumul de sânge existent în patul vascular presiunea devine crescută și când rămâne astfel timp îndelungat afectează întreg sistemul cardiovascular și astfel apare HTA. 

Există mai multe forme de HTA și anume:

HTAE esențială- tensiune arteriala mare, fără o cauză identificată.

HTA secundară – apare ca urmare a afectării unui alt organ sau sistem- și poate fi de cauză renală, endocrină- tiroida, neurogenă, cardiovasculară.

HTA refractară – se definește drept HTA persistentă- atunci când nu cedează în urma aplicării metodelor terapeutice și profilactice cunoscute,

HTA malignă- reprezintă puseuri de tensiune cu valori extrem de mari – peste 180 / 200 mmHg – capabilă să destabilizeze sever echilibrul hemodinamic al organismului.

„Desigur sunt cunoscute cauze si factori de risc în ceea ce privește tensiunea arterială crescută- HTA. Dintre acestea enumeram: vârsta- bărbați 55, femei 65;  fumatul; dislipidemia- un nivel e  colesterol mai mare de 200 mg/dl și trigliceridele peste 150; glicemia între 105- 125 – pre diabet și peste 125 – diabet- cu alternarea rezistenței la insulină, ; obezitatea – în special cea abdominală cu o talie de peste 102 cm la barbati și 88 la femei; stresul; sedentarismul, modul de alimentație inadecvat și lipsa unei hidratări corecte”, spune Luminița Catană.

Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt:

Pana la 130/ 80- optimală 

Ușor crescută 130- 140/ 80-90

HTA gradul 1 – 140- 150/ 90-100

HTA grad 2 – 160/ 100- 110

HTA grad 3 – valori peste 180/ 110 mmHg.

Hipertensiunea arterială în sarcină

Nutriționistul Luminița Catană ne spune că acest tip de HTA apare în special după 20 de săptămâni și poarta denumirea de hipertensiune gestațională: eclampsia. HTA la copii este peste 130/ 80.  

Simptomele hipertensiunii arteriale sunt:  cefalee occipitală; dipnee- dificultăți de respirație; durere retrosternală în piept; adinamie;  vertij; amorțeală;  greață, modificări ale vederii; epistaxis. Toate aceste manifestări sunt nespecifice și trebuie mers la medic pentru un diagnostic corect. 

Dintre remedii, nutriționistul amintește:  

- plimbatul pe jos- activitatea fizică ajută inima să folosească oxigenul într-un mod mai eficient, iar funcția de pompare este mult ușurată. Exercițiile ușoare, cardio sunt la fel recomandate,

- respirația profundă – contribuie la scăderea hormonilor de stres,

- alimentația bogată în postasiu- roșii, banane, portocale, cartofi, fasole, mazăre, prune stafide,

- reducerea consumului de sare,

- ciocolata neagră- conține flavonoli- compuși chimici care contribuie la elasticitatea vaselor de sânge- se recomanda aproximativ 15 grame pe zi,

- Coenzima Q 10- vitamina inimii, 

- consumul de ceai- în special hibiscus, păducel, coacăz negru, ceai de lavanda, ceaiuri care în general calmează,

- relaxare și desigur somn odihnitor și suficient.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite