Castel din Arad salvat de la prăbuşire. Construcţia datează din anii 1800

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un castel construit între anii 1800-1850 va fi salvat din ruina în care se află acum, după ce a fost cumpărat. Castelul a fost scos la vânzare anul trecut în luna iulie la un preţ de pornire de 350.000 euro, prin Artmark Historical Estate, divizia de real estate a casei de licitaţii Artmark, iar acum şi-a găsit cumpărător.

Proprietatea e situată la 19 kilometri faţă de Castelul Regal de la Săvârşin şi la 106 kilometri faţă de Arad. Vorbim despre castelul nobiliar Salbek din Petriş. Anunţul că acest castel va fi salvat a fost postat de către primarul localităţii Petriş, Irina Onescu, pe site de socializare Facebook:

 „Castelul Salbek din Petriş îşi va recăpăta gloria de odinioară! Clădirea, monument istoric de clasă A, împreună cu fermecătorul parc ce o străjuieşte şi-au găsit, după ani de ruină şi nepăsare, un investitor. Mă înseninează gândul că, într-un viitor palpabil, vom putea admira şi noi, asemenea stră-străbunicilor noştri, acest idilic loc. Vreme trece, vreme vine...”.

Astfel, a fost semnat un antecontract şi, deocamdată, a fost achitat doar un avans din preţul de achiziţie. Asta pentru că se aşteaptă poziţia Ministerului Culturii, a Consiliului Judeţean Arad şi a Primăriei Comunei Petriş, care au drept de preemţiune. Ulterior se va realiza tranzacţia fizică şi se va achita preţul final. Se spune că cei care la au cumpărat vor să amenajeze un centru de protejare a naturii.

Castelul din Petriş a fost reconstruit de iobagii din comună pentru contele Salbek, care provenea, potrivit unei monografii dedicate localităţii Petriş, dintr-o familie care ar fi avut membri prelaţi romano-catolici iezuiţi. Castelul nobiliar Salbek a fost construit între anii 1800-1850, în stil neoclasic şi iese în relief prin faţada şi terasa din spate, ambele străjuite de coloane în stil doric construite din gresie. Pe coloanele de pe faţada nordică se văd şi astăzi heruvimii sculptaţi direct pe ele. Ca plan, castelul are formă dreptunghiulară având parter şi un etaj.

Suprafaţa construită de de 983 mp (amprentă la sol: 450 mp). Castelul are două intrări maiestuoase situate una spre nord şi alta spre sud. Încăperile, 24 la număr, sunt aşezate una lângă alta având câte o uşă de comunicare între ele. La etaj se ajunge urcând o scară semicirculară. Aşa cum sunt dispuse camerele la etaj, se crede că acestea erau folosite ca şi apartamente de locuit de către stăpânii castelului. Construcţia este din cărămidă arsă, cu planşee drepte având pardoseli din parchet în formă romboidală, duşumele de scândură şi ciment.

Potrivit www.artmarkhistoricalestate.ro, parcul din jurul castelului, în suprafaţă de 16,73 hectare, are numeroşi arbori printre care şi câţiva stejari seculari. Doi dintre aceşti „stejari ai judecăţii” se mai văd şi astăzi în parcul castelului. Potrivit tradiţiei populare, sub unul dintre ei se ţineau scaunele domneşti; aceste instanţe, de dinainte de 1848, judecau supuşii domeniului, condamnându-i la pedepse corporale sau reţinerea în închisoarea domeniului, care se găsea în apropierea castelului. În anul 2009 a fost retrocedat.

Vă mai recomandăm: Povestea prinţului care a pierdut un castel din cauza vieţii extravagante a soţiei. Cum a ruinat femeia averea familiei

Cartierele comuniste din Arad vor avea o altă faţă. BERD a împrumutat primăria cu 20 de milioane de euro


 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite