CAMPANIE INVENTATORI Brevet de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Reinholz a fost rugat de şeful lui să facă un aparat care a fost mai apoi înregistrat la OSIM. Pasiunea arădeanului pentru invenţii a început încă de la nouă ani, când a creat singur un aparat sofisticat pentru prins păsări.

Cel mai memorabil moment al vieţii lui a fost atunci când invenţia sa a fost folosită pe vremea lui Ceauşescu de lucrătorii fabricii Tricoul Roşu din Arad. Este vorba despre Nicolae Reinholz, care locuieşte în comuna arădeană Zădăreni, pasionat de invenţii şi mai ales de astronomie. La sfârşitul anilor ‘80, directorul fabricii unde lucra l-a rugat pe Nicolae Reinholz să conceapă un aparat pentru marcaje.

„Aparatul l-am făcut dintr-un corp cu două role, un rezervor şi un resort. După ce invenţia a fost gata am trimis-o la OSIM. Am primit şi o primă pentru invenţie. Aparatul a rămas la fabrică”, a povestit arădeanul de 66 de ani. Invenţia bărbatului are certificatul de la OSIM numărul 26 sub titulatura „Aparat pentru imprimat marcaje” şi datează din 30.04.1988.

Nu are bani de alt brevet


La câţiva ani după aceea, şi anume în 1996, arădeanul s-a apucat de altă invenţie. Este vorba despre un dispozitiv de măsurare a distanţelor, prin care poate, în doar câteva secunde, să afle care este distanţa dintre planete. Pentru a-şi breveta şi această invenţie, astronomul are nevoie de 16 milioane de lei vechi şi plus încă o taxă lunară care se adaugă după aceea.

„Dacă aş şti că invenţia mea ar fi folosită de cineva aş plăti această sumă sau m-aş chinui să găsesc sponsori. Din păcate, sunt dezgustat de lipsa de interes care există pentru cultură, în general, în această ţară şi mai ales în această parte a ţării. Cheltuielile pentru primul aparat inventat au fost suportate de către fabrica la care lucram”, a spus Nicolae Reinholz.

Observator astronomic privat

Acum mai bine de două decenii, arădeanul din comuna Zădăreni a construit primul observator astronomic privat din România şi în regimul comunist a apărut chiar în almanahul „Scânteia” cu realizarea lui. Nicolae Reinholz spune că s-a chinuit ani la rând să găsească fonduri pentru a construi observatorul astronomic.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite